Włamania do samochodów bez alarmu.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wczorajszej nocy tj. z 8 na 9 Października u mnie na osiedlu na Warszawskim Gocławiu (Praga Południe), miały miejsca włamania do samochodów.
Wygląda na to, że to amatorszczyzna, bo wybierali samochody po pierwsze bez alarmów, a po za tym nie potrafili otworzyć firmowego Fiata Pandy. Wygląda na to, że chcieli ją całą zabrać.
Wbili w zamek śrubokręt i kręcili, nie udała się to poszli z drugiej strony niszcząc przy tym zamek i zostawiając kawałek srubokręta w zamku...
Do samochodu trzeba wchodzić przez bagażnik i drutem przez kratę ( VAN ), dopiero otwierać drzwi kierowcy...
W innych wybili szyby i ukradli radia.
W moim Espero było CB nie schowane i inne cenne rzeczy jak nawigacja i panel od radia w schowku.
Miałem włączony alarm i nic nie zrobili. Inni koledzy i sąsiedzi co mieli widoczne uaktywnione alarmy (migające kontrolki), mieli całe samochody.
Kilka dni wcześniej na innej ulicy na tym osiedlu też zrobili nocny rajd i tam samochody miały po wybijane szyby...
Kamer monitoringu powinno tu być znacznie więcej.

[ wiadomość edytowana przez: Ikarus260 dnia 2009-10-10 08:07:57 ]

[ wiadomość edytowana przez: Ikarus260 dnia 2009-10-10 08:08:37 ]

Jako dodatkową "atrakcję" uzupełniającą system alarmowy polecam montaż dodatkowej syreny
Ja wiem, że teraz nikt nie zwraca uwagi na wyjące syreny alarmów.
Chodzi tu natomiast o syrenkę piezo 12V 125dB
Koszt ok. 25 PLN

Montuję się ją we wnętrzu pojazdu, np. pod konsolą, pod fotelami itp.
Podłączamy ją do istniejącej syrenki
Przy włamaniu załączeniu alarmu ona tak niemiłosiernie wyje że złodziej na pewno nie będzie jej szukał.
Jej dźwięk jest tak piskliwy i donośny że ciężko ją zlokalizować "na słuch"
Poza tym ciężko jest wytrzymać przy takim dźwięku dłużej niż kilkanaście sekund.

Ja muszę sprawić sobie lepszy alarm, bo ten co mam nie nadaje się do niczego.

Dzisiejszej nocy włamań ciąg dalszy...
Chyba ustawimy kamerkę i będziemy czekać, albo ustawka i przyczajka na klatce i obserwacja.