MotoNews.pl
6 Co wybrac Espace czy Carnivala?? (196710/0) - NT

Co wybrac Espace czy Carnivala??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Jako ze zawsze marzyłem o jakimś vanie ( lobię duże autka - stąd wcześniej wybór na Espero) a obecnie mam większa rodzinkę i autko zrobiło sie ciasne to zacząłem przeglądać autka za około 30 tys., do wyboru są :
-- Vw Sharan - mieszkam w mieście gdzie jest giełda a wiec i złodziejstwo , poza tym za mały a w tej cenie zwyczajnie stary i ma przelatane ponad 200 tkm , choć niejednokrotnie książka mówi co innego
-- Seat Alhambra - patrz wyżej , troszkę mniejsza cena
-- Galaxy - Forda nigdy
i teraz dwa które rozważam na poważnie :
-- Renault Grand Espace 2.2 dci
-- Cia Carnival 2.9 cdi
Licze na Wasze opinie
Pozdrawiam
Silan

hmm a dlaczego nie galaxy...przeciez to VW tylko z silnikiem forda...ale ja bymm sie sklanial w strone Carnivala

A moze jakiegos amerykańca? chrysler voyager, czy cos?

Pozdr.

Chrysler Voyager 2.5 td/tdi/cdi , za ta kase kupisz cos kolo 1999-2001. Kumpel kupil ostatnio takiego na 8 osob, przestrzeni duzo wyglad atrakcyjny duzo bajerow, bagaznik w miare nawet przy 8 osobach, a do tego silnik 2.5 wyciagniety z Meczydresa tez swoje robi (czyt. -> nie do zeje*ania).

[ wiadomość edytowana przez: kylos dnia 2007-10-07 00:36:05 ]

odradzam Espace....ZDECYDOWANIE....

chociaż Kia z wcześniejszych niż 2005 roczników też lubi być kapryśna.....to porównując koszty serwisu i innego utrzymania.....z dwojga złego.....wybrałbym /równie zdecydowanie/ kijankę...

Sharan/Alhambra

Voyager to kopalnia kasy

Jedynie brać Forda Galaxy. Kia- broń cię Boże. Żadnego francuza..

To może ja się nie będę odzywał .

Cytat:
2007-10-07 01:15:59, Zoltar pisze:
Voyager to kopalnia kasy

Jak dla mnie to jedno z niezawodnych aut amarykanskich. To mam pytanie miales z nim stycznosc?

Z Forda to może nowe Mondeo ,
Voyager podoba mi sie najbardziej z wyglądu , ale opinie ma słabą i sam bylem świadkiem jak na cb radiu kierowca voyagera prosił o transport auta i jego rodziny do Wawy bo mu już druga skrzynia padła ..
Sławek ... to sie może nie odzywaj (żart , to był Twój wybór)
Pozdrawiam
Silan

Cytat:
2007-10-07 05:26:59, DENWER pisze:
Jedynie brać Forda Galaxy. Kia- broń cię Boże. Żadnego francuza..

napisałem tak coby nie mieszać - skupiłem na dwóch, które SILAN rozważał na poważnie...stąd ...z dwojga złego...na pewno kia..

Cytat:
2007-10-07 00:41:45, bogdan1 pisze:
odradzam Espace....ZDECYDOWANIE.... chociaż Kia z wcześniejszych niż 2005 roczników też lubi być kapryśna.....to porównując koszty serwisu i innego utrzymania.....z dwojga złego.....wybrałbym /równie zdecydowanie/ kijankę...

Witam!!!

Bogdan dobrze godo !! Dać mu wódki!!
Kolega właśnie sprzedaje takiego grand espace. Miał go tylko pół roku i wpakował w niego już prawie 5 kobli
Możliwe, że źle trafił, ale to auto stało więcej na warsztacie niż jeździło
Obecnie jest do sprzedania po wymianie pękniętej głowicy...

Pozdrawiam

bez przesady - laguny I nie sa az tak awaryjne - podobnie espace z tych lat...sam jezdze w firmie troche flotą renault i te starsze modele nie sa wcale takie zle...

Cytat:
2007-10-07 15:36:27, SILAN pisze:
Z Forda to może nowe Mondeo

Cytat:
2007-10-07 19:21:07, rafalko pisze:
bez przesady - laguny I nie sa az tak awaryjne

Laguny 1, megany 1, sceniki 1, espace 1 są normalnymi autami. Jaja się dopiero zaczęły od Laguny 2.

Cytat:
2007-10-07 21:27:30, piotr_ek pisze:
Laguny 1, megany 1, sceniki 1, espace 1 są normalnymi autami. Jaja się dopiero zaczęły od Laguny 2.

no nie wiem, słyszałem że powszechną przypadłością megane I było częste pękanie kolektorów wydechowych i padający osprzęt typu altelnator a także słaby rozrząd. Laguna I chyba też ideałem nie jest ? II była raczej niezła sporo tego jakoś jeździ mimo to uznano ją za strasznie awaryjną. To chyba nieco przesada ale coś w tym jest. Ciekawe jak ta nowa podobno nowa ma mieć 3 lata gwarancji

[ wiadomość edytowana przez: rudi dnia 2007-10-07 23:52:39 ]

Cytat:
2007-10-07 23:50:13, rudi pisze:
Laguna I chyba też ideałem nie jest ?

A które auto jest ideałem?

Cytat:
2007-10-07 21:27:30, piotr_ek pisze:

Chyba chodzi ci o espace 2 lub 3? espace I skonczylo sie tak jakos w 1992 roku w 1997r weszlo espace III .Za 30 tys to kupi idealny egzemplarz koncowki III albo biedna ( lub stukana) wersje z poczatku produkcji IV (2003)

Cytat:
2007-10-07 23:50:13, rudi pisze:
no nie wiem, słyszałem że powszechną przypadłością megane I było częste pękanie kolektorów wydechowych i padający osprzęt typu altelnator a także słaby rozrząd. Laguna I chyba też ideałem nie jest ? II była raczej niezła sporo tego jakoś jeździ mimo to uznano ją za strasznie awaryjną. To chyba nieco przesada ale coś w tym jest. ..."

Od 3 lat współpracuję b.blisko z siecią ASO Renault...i jakoś nie słyszałem o tych "powszechnych i częstych" przypadłościach , o których piszesz....żeby nie było że często...to ...nie słyszałem NIGDY!

tak jak pisze Piotr...aut ideałów nie ma...i nie będzie..(też ...nigdy)

II...co to za "była" - JEST!~! (no i...JEST też "strasznie awaryjna"...rację masz tylko w jednym...sporo tego jeździ..)

....3-ka...w salonach dopiero ...Będzie ...od 19.10.2007....

Cytat:
2007-10-08 22:37:33, bogdan1 pisze:
Od 3 lat współpracuję b.blisko z siecią ASO Renault...i jakoś nie słyszałem o tych "powszechnych i częstych" przypadłościach , o których piszesz....żeby nie było że często...to ...nie słyszałem NIGDY! tak jak pisze Piotr...aut ideałów nie ma...i nie będzie..(też ...nigdy) II...co to za "była" - JEST!~! (no i...JEST też "strasznie awaryjna"...rację masz tylko w jednym...sporo tego jeździ..) ....3-ka...w salonach dopiero ...Będzie ...od 19.10.2007....

kolektory pękały ale chyba do 1997 r poźniej te wadę wyeliminowano, pewnie zmienili dostawcę tej części to pewnie dlatego nie słyszałeś ci co mieli wymienić to już dawno powymieniali a rozrząd zdaje się miał wytrzymywać 70-80 tys. km ale to podobno ryzykowne i trzeba zaleca się wymieniać przy 60 tys. km aby uniknąć ryzyka roz...a silnika. Wydaje mi się że Lagun II sprzedano znacznie więcej niż I albo tak mi się wydaje ale jeździ ich po ulicach od metra.
Laguna III u nas pewnie tak ale w innych krajach już sprzedają i dają 3 lata gwarancji żeby image marki odbudować.