światła dzienne - diodowe (LED)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Od dłuższego czasu zastanawiam się poważnie nad montażem do swojej Omci świateł dziennych LED. Szkoda mi palic xenony na krótkie trasy.
Zauważyłem na na ostatnim zlocie, że Erwinomega ma na przednim zderzaku swojej Omegi diody i pomysł powrócił

Na pewno światła takie muszą posiadac homologację - W Polsce E20 jednak jeśli były homologowane w innym kraju UE to nie ma problemu, w końcu jesteśmy w Unii (np.E6-Belgia) oraz muszą posiadac oznaczenie RL. Do tego od 20 czerwca 2009 nie ma obowiązku aby razem z światłami dziennymi świeciły się światła postojowe z tyłu (Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 4 maja 2009 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia).

Czy ktoś montował takie LED z homologacją? Jak to się sprawuje? Jakie to są koszty?

pozdrawiam
Michał

Z homolagacją czy nie, to może nie być różnicy w świeceniu. Tylko te mają papier a te nie. Praktycznie stosuje się te same diody więc różnicy w świeceniu nie ma. Powierzchnia świecenia, to jak dobrze pamietam powinna wynosić 20 cm2. Wazny jest rozstaw montażu i odległość od krawędzi samochodu, żeby nie zwracac na siebie uwagi z daleka i nie dac się zatrzymac za zły montaz A to czy chcesz takie czy takie to Twój wybór. Sprawować się będą tak samo chyba, że trafisz faktycznie na totalny syf

Cytat:
2009-07-06 01:42:46, Impaler88666 pisze:
Praktycznie stosuje się te same diody więc różnicy w świeceniu nie ma.

Nie zgodze sie,wiem z wlasnego doswiadczenia Led-y z papierami moga swiecic wylacznie na bialo.

Cytat:
2009-07-06 21:36:28, erwinomega pisze:
Nie zgodze sie,wiem z wlasnego doswiadczenia Led-y z papierami moga swiecic wylacznie na bialo.

Częściowo masz rację ale nie trudno znaleźć ledy bez papierów świecące na biało Tylko z tym białym światłem, to też nie każde białe

Cytat:
2009-07-06 21:45:42, Impaler88666 pisze:
Częściowo masz rację ale nie trudno znaleźć ledy bez papierów świecące na biało

Ale ciezko znalezc z papierami w innym kolorze niz biale.

Cytat:
2009-07-06 22:43:04, erwinomega pisze:
Ale ciezko znalezc z papierami w innym kolorze niz biale.

Fakt

Podepne sie pod temat

Takie diodowe nalepki to niewiem czy bedą z sensem wyglądać.

A moze by tak przerobić halogeny na dzienne?

Niektórzy rzadko używają halogenów, nie są one wymagane, wiec może by nadawały sie jako dzienne. Zmienić żarówki na powiedzmy 25W, załączać je przekaźnikami po stacyjce i odcinać innym przekaźnikiem przy włączeniu śwaiteł mijania żeby spełnić warunki zawarte w przepisach.

Kto ma jakieś spostrzeżenia co do tego pomysłu to pisać

Cytat:
1. "...Takie diodowe nalepki to niewiem czy bedą z sensem wyglądać...."

2."...A moze by tak przerobić halogeny na dzienne?..."

ad. 1 kwestia gustu a o gustach jak wiadomo...
ad. 2 jest to wątek o światłach diodowych a nie o halogenach jako światłach dziennych - o takich przeróbkach jest cała masa artykułów w sieci - oczywiście takie światła będa nielegalne a mowa była tylko i wyłącznie o światłach homologowanych - więc odpada.

Na rynku można dostać światła diodowe dzienne z homologacją (niewiele ale zawsze) ale są to światła których kształtów nie mozna "modyfikować" (przynajmniej w pewnych granicach) w dodatku o mało praktycznych kształtach, takie puszki....

hmm... nikt nie zgłębiał tematu homologowanych diodowych dziennych świateł???

Cytat:
2009-07-07 20:25:33, michcio_007 pisze:
hmm... nikt nie zgłębiał tematu homologowanych diodowych dziennych świateł???

Michal,czepnales sie jakiegos kwitka A moze poprostu zaloz takie jak Ci sie podobaja i oprocz przyjemnosci z jazdy bestia dojdzie jeszcze nutka adrenaliny-zatrzymaja,czy nie?!

Halogeny odpadają oznaczenie na kloszu= przeznaczenie jako światła przeciwmgielne (europejska biurokracja!!).
Oprocz tego co pisał michcio światła te muszą gasnąć po włączeniu św. mijania.
Co do rozmieszczenia wys. min. 25cm, max 150cm.
Odległość od obrysu bocznego auta max 40 cm, odległość między nimi min. 60 cm symetrycznie.
Estetycznie fajny bajer i praktyczny jednak uważam że nadal za drogi na Allegro od ok 200 PLN mowa oczywiście o homologowanych.
Jak dla mnie przeginają z ceną - do zaakceptowania cena rzędu ok 50 PLN.

[ wiadomość edytowana przez: Cezik dnia 2009-07-07 22:44:17 ]

Jak masz sprawne palce, to możesz pomyśleć o własnoręcznym znaczku z homologacją na kloszu Sprawa prosta. Wystarczy pobrac wzór oryginału, np.: za pomoca silikonu, potem zrobić odlew z żywicy przeźroczystej a po wyschnięciu nanieść delikatnie na spodnią część naszego odlewu żywice i przykleić do klosza Spróbuj odróżnic po dobrej robocie Ale wpadka, to dodatkowy paragraf i nie wiem czy się to opłaca

[ wiadomość edytowana przez: Impaler88666 dnia 2009-07-09 00:13:14 ]

czy wy naprawde myslicie ze kazdy gliniarz zna sie na homologacji i tych oznaczeniach.

zna się.

Se zrobiłem, subtelnie przy halogenach, nie za mocne i nie za słabe - 3 dni smigam narazie bez żadnego ale. Swoją drogą jak policjant sprawdzi homologację na ledach zamontowanych?
Pozdro

Cytat:
2009-07-13 07:52:29, zupper pisze:
Swoją drogą jak policjant sprawdzi homologację na ledach zamontowanych? Pozdro

Nie wiem jak to sie ma w Polsce,ale w Niemczech jezeli sie posiada takowe swiatla trzeba posiadac kwit homologacji,ktory byl zalaczony przy zakupie.

Cytat:
2009-07-13 07:52:29, zupper pisze:
Se zrobiłem, subtelnie przy halogenach, nie za mocne i nie za słabe - 3 dni smigam narazie bez żadnego ale. Swoją drogą jak policjant sprawdzi homologację na ledach zamontowanych? Pozdro

Wrzuc jakies fotki jak to wyglada...

koniecznie fotki !

trzeba oblookac sposób montażu i końcowy efekt

masz z homologacją? RL + Exx itp itd + jakiś papier?

[ wiadomość edytowana przez: michcio_007 dnia 2009-07-16 20:00:53 ]

siemanko - dawno mnie nie było bo...pajac jeden wymieniał mi progi a ja walczyłem z zapłonem i świecami, ale bajdełej - założyłem LEDy. Przykleiłem taśmy ledowe na górę kloszy świateł przednich. Wszelkie papiery o homologacji i mozliwości ich używania mam wydrukowane(dot tego modelu co ja mam). Przy zamkniętej klapie nawet ich nie widac, a świecą bardzo jasno. Nawet papier o przepisie paragrafu 48 ze światła przednie dzienne powinny się świecić ale tylne juz nie muszą. I tyle - montujcie, Nie żrer prądu przynajmniej.

Dalej czekamy na Fotki.

Też jestem ciekaw jak wygląda... ;>