Ubywa PB gdy jezdze na LPG.. Prosze o pomoc

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Tak jak w temacie.. Myslalem ze ten typ tak ma, poniewaz na codzien robie tylko 35km (3 odpalania na dzien przy zimnym silniku) i co tydzien dolewalem za 40zl PB i tak w kolko.. Problem zauwazylem gdy pojechalem w trase i zrobilem 600km, zauwazylem ze ubylo mi ok. 7l PB podczas jazdy na LPG. Slyszalem ze niektore instalacje co jakis czas przelaczaja sie same na PB i po chwili znowu daja LPG czy to prawda? Co moze byc przyczyna utraty PB? Ogladalem zbiornik od spodu i nie zauwazylem zadnego wycieku ani dziury. Bylem u gazownikow i mowia mi ze jest to niemozliwe zeby palil PB i LPB na raz, inni nawet nie chcieli sobie glowy zawracac. Dodam jeszcze ze podczas jazdy na PB spalanie po przejechaniu 200km wyszlo mi w normie (7,4l/100km po miescie).

Wtryski Valtec
instalacja AKME

Jeszcze jedno co zauwazylem.. Gdy zaciskam weze od wtryskow na odpalonym silniku to silnik traci moc ale gdy zaciskam na 4 wtrysku to nie slabnie a wrecz dziala plynniej
Po wcisnieci hamulca i gazu pokazuje mi blad 0304 (o ile dobrze pamietam dotyczy 4 wtrysku)

Jesli mial ktos taki problem lub wie jak go rozwiazac posze o podpowiedz.

może wtrysk benzyny się nie domyka i leje ? inna opcja to podpieranie się benzyną przez sterownik gazowy , ale to wynika z nastaw i sterownik piszczy jak przchodzi na benę, chyba że jest to opcja max power , wtedy sterownik przechodzi na benę powyżej zadanego poziomu obrotów i sam wraca na gaz. Sprawdź , która przyczyna wchodzi w grę

Mnie sie wydaje ze najprawdopodbniej bedzie to wtrysk skoro wyskakuje mi taki blad a po za tym jak zaciskam weze gazowe od wtrysku to od 1 do 3 jest utraca mocy a na 4 bez zmian a nawet bym powiedzial ze pracuje lepiej.. Teraz tylko musze znalezc czas zeby sie tym zajac. Jesli uda mi sie to zrobic to dam znac.
Dzieki za podpowiedz

prawdopodobnie wtryskiwacze benzynowe nie trzymają ciśnienia benzyny i leją

Mam jeszcze tylko takie pytanie. Czy przy wlaczomy, silniku (praca na LPG) moga odpiac listwe wtryskowa benzyny? Czy w komputerze sie cos nie namiesza i czy bede musial kasowac blad przez kompa jesli tak owy sie pojawi?
I drugie pytanie
Pod maska mam bezpiecznik od pompy paliwa (nr 6) tylko czy to jest od pompy ktora sie znajduje w baku czy od tej drugiej i czy jego wypiecie podczas pracy na LPG nie spowoduje mi zadnych bledow i problemow ?

Chce w ten sposob sprawdzic jak mi sie zachowa 4 wtrysk LPG jesli odlacze doplyw BP i zacisne wezyk.

odpęcie wtyczek nic nie da. najlepiej wyłączyć pompę i odczekać na spadek ciśnienia.

W jakim miejscu jest zamontowana butla LPG? czasami montarzyści przykręcają uchwyt butli na blachowkręty i gdy one są zadługie to przebijają się również do zbiornika z paliwem. A benzyna w baku jest pod ciśnieniem wieć nawet przez małą dziurkę może wyparować.

Butla mocowana jest w kole zapasowym a czy jest na blachowkrety to nie wiem.. Sprobuje wypiac bezpiecznik od pompy paliwa i sprawdze wtryski raz jeszcze... Moze cos sie wyjasni
Dzieki za odpowiedz

Dokładnie. Powinieneś zainstalować też przekaźnik który odcinał by obwód pompy przy zasilaniu LPG.