| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Mocarz Fiat 127 Sport 70 HP Piaseczno | 2009-07-09 10:30:24 Witam,
Mam pytanie odnośnie montażu poszerzeń błotników do Fiata 127. Nabyłem ostatnio takowe we Francji (patrz zdjęcia w profilu - pierwsza przymiarka) i nie wiem, czy po ich przynitowaniu należy usunąc (wyciąć) reszki błotnika pozostająceo pod poszerzeniem. Spotkałem sie z opinią, żeby nic nie wycinac, gdyż błotnik utraci sztywność (ale nie jest on przecież elementem nośnym?). Widziałem zdjęcia Fiatów z wyciętymi błotnikami, podobnie Łada 2107. Osobiście to wyciąłbym je, ponieważ mój pojazd będzie poruszał się na szerokich kołach (felgi cromodora cd 66 o szerokości 7 cali z oponami 195/55 r13 - dlatego potrzebne są poszerzenia), a zawieszenie będzie pracować. Brak wycięcia, moim zdaniem, skróci skok zawieszenia o 1-2cm i spowoduje potrzebę usztywnienia zawieszenia, aby koła nie obcierały o "stare - wewnęrzne" ranty błotników. Poradźcie proszę, tylko nie chcę słyszeć, że koła złe (za szerokie), że się buda rozleci, że trzeba usztywnić zawieszenie itp. Ja to wiem i dobrze się z tym czuję. pozdr Mocarz [ wiadomość edytowana przez: Mocarz dnia 2009-07-09 10:49:12 ] |
Mocarz Fiat 127 Sport 70 HP Piaseczno | 2009-07-09 16:47:11 I to jest pomysł - na to nie wpadłem. Dzięki. |
Try3ek bmw e30, mondeo ST220 Luboń | 2009-07-27 21:43:22 napewno będzie opona zawadzać o nadkole, i właśnie klepanie było by dobre tylko zrobic to z głową by nie nic nie zgieło ponad poszerzeniami, może troszkę naciąć co jakieś 5 cm i wtedy klepać napewno będzie łatwiej, a nie zapomnij by to potem zabezpieczyć by nie zjadło wszystkiego takie rudawe |
toudi19w zastava mediteran/ v ... raciborz | 2009-11-19 21:12:12 ja to zrobilem w calkiem inny sposob. poniewasz ciezko dostac cos takiego do tych aut to przeciolem blotniki na tych zgieciach wstawilem 5 cm blachy 8mm. i zespawalem. wiem ze troszke pracochlonne ale jak sie troszke pokombinuje i postara to naprawde ladnie wychodzi. |