Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() CarinowiEc ->Toyota Parking Only<- Carina E 1,6 GLi Szczecin | 2007-03-31 22:43:14 Witajcie! Uszkodzona przekładnia kierownicza w Carinie E. Kupić nową, używaną czy regenerować (ponoć można ale czy warto?)? Spory wydatek mnie chyba nie ominie ![]() Pozdro |
![]() CarinowiEc ->Toyota Parking Only<- Carina E 1,6 GLi Szczecin | 2007-04-01 10:45:22 Zaczeło się od cichego stukania na wolnych obrotach, które pojawiało się i zanikało. Następnie pojawiło się dość głośne buczenie przy mocnym skręcie kół np. podczas wyjeżdżania z garażu. Na koniec kierownica przestała się płynnie obracać tzn. przy pewnych kątach skrętu czuć opór, obroty silnika wzrastają wtedy nawet do 1050 (na postoju) i stukanie opisane na początku wyraźnie narasta wraz ze wzrostem obrotów. U zaufanego mechanika, po rozebraniu całego układu kierowniczego i nejróżniejszych próbach (ze wspomaganiem i bez), okazało się że stuka jak podejrzewałem pompa wspomagania ale przyczyna leży w przekładni kierowniczej. Nie miała ona żadnych oznaczeń, tabliczki czy numerów. Wiem że są dwa typy tych przekładni japońska i koreańska (chyba) i że podobno nie mogą być montowane zamiennie. Mechanik wsypał mi wszystkie elementy pod maskę i pojechałem do domu. Yota stoi w garażu, bo z każdym dniem kierownica obracała się coraz ciężej i jazda nią teraz (nawet po mieście) to jak szukanie guza. Cierpię bardzo!! ![]() Pozdro. |
![]() Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2007-04-01 11:46:07 Uh... z tego co piszesz to faktycznie wygląda nieciekawie ![]() Najważniejsze to ustalić czy masz japońską czy ZF. Do japońskich można kupić oryginalny zestaw naprawczy w ASO. Wymiana na nową jest nieopłacalna ekonomicznie ![]() Lepiej już rozglądnąć się za używką, a to może nie być łatwe ze względu na sporą ilość sprowadzonych Carin do przekładki P<->L. Który rocznik tej Cariny ? Podeślij mi VIN na priva albo rzuć tutaj. Pozdro. |
![]() CarinowiEc ->Toyota Parking Only<- Carina E 1,6 GLi Szczecin | 2007-04-01 12:24:05 Rocznik 1993 VIN: JT164ATK000089226.
Co oznacza ZF? i Przekładka P<->L? Pozdro. |
![]() sterciu T E L E T U B I Ś wypożycz kampera !!! dolnyśląsk lub wielkopolska | 2007-04-02 00:56:01 ZF to powiedzmy oznaczenie przekładni ![]() przekładnia japońska jest zamienna z ZF pod warunkiem ze zmieni sie tez pare elementów w tym pompę wspomagania Ty masz rocznik 93 a wiec masz przekładnie japońską Przekładka P-L to jak nie trudno rozszyfrowac przekładka kierownicy z prawej strony na lewą jezeli jestes zainteresowany to mam taką przekładnie , uzywaną i nową ale raczej wolałbyś nie znać ceny tej nowej ![]() ogólnie przekładni w Carinach nie powinno sie regenerowac bo na długo to nie pomaga |
![]() Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2007-04-03 16:54:07 Fajno, masz japońską. Można do niej dokupić każdą pierdółę.
Pokaż temu mechanikowi te obrazki: ![]() ![]() Niech powie co jest do kitu, a Ty się dowiedz czy w ASO to jest majątek czy nie. Pozdro. Ps. Na drugim obrazku masz na dole komplety uszczelek jakie można nabyć (i wypadałoby przy naprawie). |
![]() CarinowiEc ->Toyota Parking Only<- Carina E 1,6 GLi Szczecin | 2007-04-03 22:46:03 Mały zestaw naprawczy 250, duży ponad 500. Ten moj mechanik ma jeden kanał więc taki remont to strata kilku dniówek. A on pracuje jak fryzjer ![]() ![]() Pozdro. |
![]() Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2007-04-04 09:43:30
A pytałeś może co wchodzi w skład tych zestawów ? Czy to są może te komplety uszczelnień z 2-go rysunku ? Pozdro. |
![]() CarinowiEc ->Toyota Parking Only<- Carina E 1,6 GLi Szczecin | 2007-04-04 20:46:36 Tak, te dwa prostokąty to zestawy naprawcze: mały - uszczelnienia od strony wałka, i duży - uszczelnienia na listwie + mały zestaw ( tzn. w dużym zawiera się mały ).
Pozdro. |
![]() CarinowiEc ->Toyota Parking Only<- Carina E 1,6 GLi Szczecin | 2007-04-05 21:29:50 Witajcie ![]() Wyobraźcie sobie że dziś wyciągnąłem Yotę z garażu po kilku dniach przerwy i odniosłem wrażenie że kierownica stawia mniejsze opory niż wtedy gdy ostatnio jej dosiadałem. "Niemożliwe!"-pomyślałem, a jednak z każdym zakrętem byłem bardziej pewny! Czacha zadymiła i co??? Pojechałem na myjnię. Tam facet z karcherem przeleciał przekładnię z kanału i od góry za 20PLN w 7min. Efekt ? -Luzik! Poprostu stara dobra Yota z miękką kierowniczką! ![]() ![]() ![]() Nigdy już nie będę wierzył mechanikom-fryzjerom. Nawet zaufanym! Dzięki serdeczne za wsparcie i pomoc! Oby wasze kłopoty rozwiązywały się jak ten powyższy! Smacznego Jaja Pozdro CarinowiEc |
![]() Suchy (M) TOYOTA SPAMER Yaris, Carina i Aven ... SPAM | 2007-04-06 09:01:02 czyli poprostu była zapaskudzona?? |
![]() Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2007-04-06 13:01:26 Czyżby kolejny krzyżak ?? ![]() Pozdro. |
![]() CarinowiEc ->Toyota Parking Only<- Carina E 1,6 GLi Szczecin | 2007-04-19 22:17:08 Nie pojeździłem długo a problem powrócił! Jak się okazało (Perzan- gratuluję diagnozy ![]() PS. Strasznie mlaskali petrząc na tylne zawieszenie.. że takie proste i nie ma co się zepsuć ( zwykle naprawiają auta innej marki). ![]() Pozdro |
Talus TOYOTA DRIVER Carina E / Evo '07 Mielec | 2007-04-19 22:20:27
mi jak zmieniali olej to z uśmiechem na ustach porównywali do poloneza ![]() |
![]() Suchy (M) TOYOTA SPAMER Yaris, Carina i Aven ... SPAM | 2007-04-19 22:25:40
![]() ![]() bo olej to się samemu w domu zmienia ![]() ![]() ![]() |
Talus TOYOTA DRIVER Carina E / Evo '07 Mielec | 2007-04-19 22:28:53 Po co?
Kupuje olej i wymiana gratis. ![]() Nawet nie musze sobie rąk brudzić. A poza tym nie mam warunków na zmianę oleju... bo jak? pod blokiem ![]() Po co? A dodatkowy plus jest taki, że sobie mogę dokładnie podwozie oglądnąć, bo Cari wisi prawie 2 metry nad ziemią ![]() |
CzapCzap T E L E T U B I Ś | 2007-04-19 23:18:33 Lepszy warsztat u mnie w miescie .... spuszczaja olej na zimnym silniku , a nowy zalewaja z konewki, gdzie plywaja rozne smieci ![]() ![]() |
![]() Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2007-04-20 12:27:06
![]() Od razu Ci mówię, że objawy powrócą ![]() Lepiej już odkładaj 300,- na zamiennik z JC tylko upewnij się że są, bo był taki okres, że w ogóle w całym kraju ich zabrakło. Pozdro. |
![]() CarinowiEc ->Toyota Parking Only<- Carina E 1,6 GLi Szczecin | 2008-05-08 23:20:37
Witajcie Minął już rok i w tym czasie objawy owszem powróciły! Ale tylko raz! Pewnie jeszcze wrócą, ale jeśli proste pryskanie starcza na kilka miesięcy i i kilka tys.km to mogę tak jeszcze trochę pojeżdzić z tymi igiełkami ![]() ![]() Pozdro |