[125]Witam!!! + zawieszenie w 125

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Wczoraj znalazlem strone F&F i bardzo mi sie spodobala. uwazam ze taki klub to jest cos bajera. jak kilka osob tez jestem z krk. sam jestem posiadaczem PF 125p. mam go od roku i najpierw musialem go przywrocic do zycia (ok.1,5 roku stal pod drzewem) w koncu sie udal i pomyslalem o tuningu.zakupilem felusie od bmki, pomalowalem na bialo, pozniej wydech i teraz wlasnie przyszla pora na zawias. prosze was pomozcie mi bo raczej za duzego doswiadczenia w tym nie mam. jak zmodyfikowac zawias w kancie (po mojemu elvisie) ? co zrobic z przodem, co z tylem??? (nie chce zeby mi to ktos zmascil) oczywsiecie jak najmniejszym kosztem bo kazdy wie jak to w tych czasach z kasa jest. dzieki.

witam na forum i do zobaczenia na zywo:)

Wiatamy na forum.

Zawieszenie w 125 - wałkowane 125 razy,ale co tam:

-przód - sprężyny z trucka ciachnięte o 3 lub 4 zwoje + amoryzatory do utwardzenia

-tył - dodane trzecie pióro + klepanie na płasko (ewentualnie skracanie kolumienek resorów) lub resory z DFa kombi lub poldka cargo (też lepiej sklepać na płasko

remias no tak wlasnie myslalem ze juz byla o tym mowa dzieki i zobaczymy co mi koles powie. pozdro

czytaj tu

o dziekowa wielka!!!

pozdrowionka

Ja u siebie mam serie z jest chlernie sztywny mozna na asfalcie skrecac ostro i idzie tyl poślizgiem jak na piachu wypas amory ma zwykłe z tyłu sa resory 3 pióra przód normalne sprężyny maja włożone odboje gumowe

NO serdecznie witamy nowego kolege
coraz nas więcej w kraku i następny kantt w klubie, myśle ze niedlugo zorganizuje sie jakiś spocik

Wywlekam trupa
Panowie podobno przedni zawias z polda jest szerszy niz w kancie, co przełożyć z jakiego polda (rocznikowo) orientuje sie ktoś ?

[ wiadomość edytowana przez: lukaszc dnia 2009-11-30 13:42:41 ]

Cytat:
co przełożyć z jakiego polda (rocznikowo) orientuje sie ktoś ?

Trzeba przełożyć przednie zawieszenie. Jak będziesz na szrocie to zapytaj czy to poldek z szerokim zawieszeniem... rozpoznasz po przednim mocowaniu górnego wachacza (jest odsadzony na dodatkowym elemencie - w stosunku do 125p), jeżeli wąski będzie miał takie same mocowanie jak 125p. Możesz również wymienić wszystko po za wahaczami(są takie same).

potrzebujesz belki silnika, drazkow reakcyjnych chyba, tylnego mocowania gornego wahacza (tej lodeczki), drazkow kierowniczych. Musisz tez przespawac przednie mocowanie gornego wahacza - w poldzie zobaczysz jak jest.
Pold na szerokim to chyba po 93 roku? Chyba wszystkie caro z nowa deska i plusy.

[ wiadomość edytowana przez: jaqo dnia 2009-11-29 20:56:53 ]

Dzieki A belka od 132 moze pasić ?

tak, belka od 132 powinna być identyczna(szerokość) w 132 dłuższe są wahacze. Inne będą natomiast mocowania sanek.
Można również zapakować wahacze od 132 do seryjnej belki... natomiast jeżeli pod maską ma być DOHC Fiata, to warto wymienić też belkę.

[ wiadomość edytowana przez: pwr79 dnia 2009-12-01 09:08:55 ]

To świetnie bo posiadam belkę od 132 Czyli podsumowując:
-belka 132
-drążki kierownicze
-drązki reakcyjne
-tylne mocowanie górnego wahacza
Jak skompletuje wstawię foto

ale belka od 132 jest szerokosci zwyklej fiatowej.
w Polonezie szerzej sa mocowania zawieszenia
w 132 dluzsze sa wahacze.
Nie mieszal bym gory z jednego i dolu z drugiego bo potracisz geometrie.

Własnie coś mi sie przypomina ze jak przykłądałem jedną do drógiej to były bardzo podobne rozmiarami a nie mam jak tego sprawdzić teraz...
Czyli belka rowniez od poloneza

Całość wpakuj od 132.

calosc od 132 latwiej bo nie trzeba spawac

nie trzeba spawac bo są dłuższe wahacze

[ wiadomość edytowana przez: pwr79 dnia 2009-12-02 11:38:28 ]

Z chęcią bym wpakował nawet z hamplami ale niestety nie zdążyłem na szrocie wyciągnąć nic prócz belki, silnika, mostu i wału potem odrazu poszedł do cięcia. Łatwiej znalejść poloneza niz 132 i części trochę tańsze Narazie wszystko jest w fazie przemyśleń wiec nic straconego może gdzieś sie trafi komplet od 132 za grosze.