| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2010-01-04 19:41:16 Cza zdjąć bęben i skonstatować o co kaman. |
taxii espero dąbrowa górnicza | 2010-01-04 19:46:55 normalnie to pwinien zejść a ten ni myśli
co trzaby zrobić żeby te okładziny pozwoliły zdjąć bęben |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2010-01-04 19:48:28
ściągacza użyć....i mieć w rękach komplet nowych szczęk, kpl. sprężyn, min. 1 cylinderek i min.1 sztywny przewód hamulcowy |
Michal7e91 Member Klubu Espero Daewoo Espero Orzysz/Łódź | 2010-01-04 20:01:54 Zgadzam się w 100% z Bogdanem. Mogę dodać jedynie, że jak nie masz ściągacza do bębnów możesz popuścić linkę ręcznego. Jak będziesz miał szczęście to przy odrobinie walki powinieneś zdjąć bęben. |
nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2010-01-04 20:08:26
...z podobnym problemem poradziłem sobie w taki sposób, że zrobiłem sobie przyrząd ...zasadą działania przypominający urządzenie do odkręcania filtra oleju. Tym sposobem mogłem trzymać i ciągnąć rurkę z przytwierdzonym bębnem "jak byka za rogi" i kręcąc tym wynalazkiem (tylko do tyłu) zdjąłem bęben. Ale efekt był taki, - że z uwagi na duże siły - jedna okładzina poważnie się uszkodziła i kaput. Po zdjęciu (wykręceniu) bębna ...miał on b. duży "karb". Gdyby ta metoda nie pomogła to ...pozostaje Tobie tylko gumówka albo palnik.... |
rysiu1 Klubowy Weteran było espero jest voy ... Gorzów Wlkp. | 2010-01-04 20:20:39
kupić nowe bęben bo z tego to już jest jajko,nowe szczęki. Jak masz nowe bębenki to bierzesz młotek i na...sz aż sie połamie (najlepiej naciąć fleksem) i demontujesz. Ciekawe jaki masz rant w bębnie. A może zrobiło się jajeczko bo już są za cienkie |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2010-01-04 20:41:15
zawsze mnie rozbraja hasło "gumówka"
gumówka
Ludziki! skąd Wy bierzecie takie określenia ??...bo za cholerę (ani logicznie ani nielogicznie) nie potrafię tego przypasować do elektronarzędzia zwanego szlifierką kątową P.S. uwal zdublowany post póki możesz edytować
[ wiadomość edytowana przez: bogdan1 dnia 2010-01-04 20:44:56 ] |
pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2010-01-04 21:03:14 gumówka?
za Chiny bym nie doszedł ze to szlifierka co do bebnów-wymienic na w praktyce bezobsługowy tarczobeben(zanim wymieni sie szczeki recznego albo łozyska w piascie-minie dekada ) |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2010-01-04 22:48:03
w domyśle ciąg dalszy wypowiedzi Pawła: a najlepiej założyć tarcze,bo bębny są do doopy |
krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2010-01-05 16:04:18
Siem czepiasz niepoczebnie. A może jemu właśnie chodziło o ten samolocik napędzany nakręcaną gumką napędową
Zmajstrował takie urządzonko że nakręca gumkę, śmigło w bęben i sam się odkręca
|
nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2010-01-05 16:26:59
A w Waszeeem regionie nie ma potocznych skrótów myślowych ? ...rozszyfruj to: ....w antrejce na ryczce stoją pyry w tytce.
...już nie mogę a w ogóle to nie ja ...samo się zrobiło 2 x |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2010-01-05 19:17:59
gumówka to skrót "myślowy" ?
..przepraszam w takim razie , będę musiał zupełnie zmienić o Tobie i mieszkańcach regionu zdanie
a co do "...w antrejce na ryczce stoją pyry w tytce.." po śląsku:"..w antryju na ryczce stoją kartofle w tytce" ..więc raczej mnie nie zaskoczyłeś
No dobra...już nie będę..bo się robi OT (aaaale pomóż proszę bo mnie dręczy! ..skąd ten "myślowy" skrót ??)
Pozdrawiam ![]() |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2010-01-05 23:43:01
Nie to potoczna nazwa szlifierki kątowej. Wzięłą sie prawdopodobnie z tego, że "lepiszczem" tarczy jest guma. W każdym razie u nas na wschodzie kazdy mechanior, nawet ten najbardziej trzeźwy wie co to jest "gumówka". A nie kazdy napity będzie w stanie wymówić dwa trudnie słowa
Regionalizm dobry jak każdy inny. Tak samo jak np mesel, krajzega, wasze "gałki" (dla mnie gałka to jest w drążku zmiany biegów), kafle (dla mnie to 1000 zł), "to golonko" itp itd. Tak ze Bogduś zaprzestań nabijać się z regionalizmów bo akurat pod tym względem to Ślunsk ma sie czym pochwalić. Pozdrawiam noworocznie wszystkich )
[ wiadomość edytowana przez: Navi dnia 2010-01-05 23:43:48 ] |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2010-01-05 23:57:27 u nas mówi się fleks albo po prostu szlifierka
najbardziej śmieszy nas tutaj jak mieszkańcy innych regionów mówią "idę na pole" - zawsze się zastanawiam czy będzie ziemniaki kopał czy krowy pasał ![]() |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2010-01-06 00:03:07
e tam zaraz Krzysztofie .."nabijać" ..przecie bez złośliwości nijakiej do gumówki podejszłem ...ale jest to tak śmieszne i niepasujące w żaden sposób określenie, że mimo Twojego (pewnie logicznego) wyjaśnienie....dalej nie mogie
co do tego ślunska...to bym rzekł odwrotnie Ma się czym "chwalić" !
Pozdrowionka !
P.S. hasło.."idę na pole" dużo łatwiej wyjaśnić....ale już "na dworzu" nieco gorzej mi idzie ![]() |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2010-01-06 00:12:07
A jak napisłem ?? |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2010-01-06 00:37:20
ja mówię "na dworze", "na dworzu" czasami się słyszy od starszych osób, ale to wg mnie nieprawidłowo co ciekawe, słownik języka polskiego nie przewiduje dla wyrazu "pole" znaczenia "przestrzeni poza domem", a dla "dworu" już tak
pole dwór [ wiadomość edytowana przez: Robert_S dnia 2010-01-06 00:40:48 ] |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2010-01-06 00:55:50
mea culpa...oczywista ...chyba z uwagi na zimową chandrę i późnawą godzinę mam już majaki ...przepraszam ![]() |