| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Jubilerr SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada 2107 Zambrów | 2009-12-22 21:13:25 Witam, może ktoś mnie jeszcze tutaj pamięta
Zambrowska łada już nie jest zambrowska, a złomowska :/ Po około 2ch latach powracam na forum z nowymi pomysłami. Odłożyłem sumkę ~12tyś i chcę sobie zrobić takie cuś jak 2107+ DOHC od Fiacika. Pamiętam ,że były 2 wersje tego silnika, które różniły się momentem obrotowym (dobrze pamiętam?) Możecie mi wytłumaczyć jak to z tymi silnikami było?
Pozdrawiam ![]() |
Konriii SYMPATYCZNY GOŚĆ mnogo ;) KRAKÓW | 2009-12-22 22:35:50 1) zamiast 2 litrów lepiej poszukaj 1.8 - to lepszy silnik pod każdym wzgledem, lepiej się kręci i jest bardziej wytrzymały. niestety droższy i rzadko spotykany.
2) wersji DOHCów 2.0 to było bez liku ale z grubsza można przyjąc że były dwie: a) na gaźniku 112KM b) na wtrysku MPI 122KM. Co do momentu to różnice będą raczej nieznaczne. Przy montażu przede wszystkim zastanów się nad tym na jaką skrzynię masz zamiar go włożyć |
rogacek ŁADZIARZ VW Ogórek/vw garbus/ ... wrocek | 2009-12-23 09:43:52 dobrze zrobione 1,6 za na dwóch weberach oraz z ladowską 4 skrzynią daje radę. dobry zestaw |
kropi SYMPATYCZNY GOŚĆ lada 110 i 111 słupsk | 2009-12-23 18:21:01
prawie sie nie pomyliles jak chodzi o 150KM z opla to kadet vectra calibra w omegach byly ecotek 125Km a co do oznaczenia to C20XE ja taki do swojej wkladal bede po swietach a do 07 powinien wejsc bez problemu nie bedzie duzo ciecia z tym ze bedziesz musial kolektor wydechowy sam robic bo z omegi 2,0 ecotek nie pasuje |
Konriii SYMPATYCZNY GOŚĆ mnogo ;) KRAKÓW | 2009-12-23 19:08:18 DOHC nie jest bez sensu o tyle że wsadzając go poniekąd dokonujemy tuningu z "epoki" i pozostajemy w duchu lat 70
ma też kilka plusów tj moment obrotowy i specyficzny, bardzo piękny moim zdaniem dźwięk. Z częściemi jeszcze nie jest tak najgorzej, wbrew pozorom dużo rzeczy da się kupić poprostu w intercarsie, czy w dobrych sklepach motoryzacyjnych 9w krakowie mam auto gamę) - wystarczy trochę ponudzić i sprowadzą ![]() |
andrys20 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada 2107 Łódź | 2010-01-17 22:57:33 ja wrazie czego mam jeszce sporo gratow do dochca z mojej czarnej lady swietej pamieci to wpomoge. nowe sprzeglo luka 215 mm. skrzynia 5 rozebrana na czesci i zlozona na nowych uszcelkach i zimeringach, wal skrucony na noiwych podporze krzyzakch, silniksprzedalem juz kubie do jego 2103 . ale jeszce by sie cos znalazlo. wrazie czego dawaj na priva . pozdrawiam. kupe nowych czesci (utpione pieniadze teraz) prawie nie uzywachy z lady
co do dzwieku i montazu tego silnka do ladnej to jestem calkowice za . sam robilem i wiem cos o tym moja ladna po remoncie kapitalnym poleciala 215km/h spalanie 12litrow wahy. gazu na blosie 15l. ale leciala jak burza. obecnie baiwe sie juz w 2.0 16v turbo albo 3.0 v6 a z alfy romeo. a czesci z 2.0 8v dohc wysprzedaje. pozdrawiam i zycze udanej budowy . zawsze mozna liczyc z mej strony na pomoc techniczna |