Giełda irlandzka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Znalazłem coś takiego przeglądając irlandzką stronę z samochodami klasycznymi calssic cars Może ktoś kupi
FIAT 125

To jeden z wielu rodzynków :0
Mam szwagra w Dublinie, który tam zamieszkuje ponad 8 lat, więc dzisiaj mu wyślę linka....

Znalazłem kiedyś(jakieś 2 lata temu)obok drogi zwłoki fiata 124,nawet gdzieś mam znaczki z maski i tylnego pasa-było to niedaleko Dublina właśnie....Pozdrów szwagra od kolegi z Naas co.Kildare (bo tam właśnie teraz mieszkam)...
Koniec spamowania

[ wiadomość edytowana przez: leszek_espero dnia 2010-01-30 15:20:25 ]

Cytat:
2010-01-30 11:03:38, leszek_espero pisze:
Znalazłem coś takiego przeglądając irlandzką stronę z samochodami klasycznymi calssic cars Może ktoś kupi FIAT 125

lalunia - felunek i kolor piękne po prostu - niestety dohce z tych fiatów to rzadkość nad rzadkości 1608 ccm niesymetryczne tłoki - jednym słowem jak się co stanie to "amba fatima"

Cytat:
2010-01-30 19:21:18, Furiosus pisze:
1608 ccm niesymetryczne tłoki

taa, a pozniej młodzież łyka takie kwiaty i powtarza

Cytat:
2010-01-30 19:35:03, Poramancza pisze:
taa, a pozniej młodzież łyka takie kwiaty i powtarza

nie bardzo rozumiem. Były trzy rodzaje silników 1.6 dohc

1. 1608 - oznaczenie "fiat 125BC00..." z właśnie niesymetrycznymi tłokami - większa przerwa pomiędzy garnkiem 2 i 3 średnica tłoka * skok 80*80 - odśrodkowy filtr oleju i wentylator naj w ochapałach na łańcuszku - PRAWDZIWY KWADRAT
2. 1592 - oznaczenie "fiat 132AC00..."średnica tłoka * skok 80*79.2 - PRAWIE JAK KWADRAT (taki jak mój)... poprzez zwiększenie średnicy cylindrów do 84mm uzyskano pojemność jedenosiem czyli 1756ccm
3. 1585 - oznaczenie "fiat 131B100..." lub "fiat 138AR000" średnica tłoka * skok 84*71.5 - to już nieco nowsze jedensześć z fiata 131 argi, ritmo, regaty...

Taką posiadam wiedzę, z racji tego, że sporo się musiałem dokształcać jak składałem swoje padło to pomyłka raczej mało prawdopodobna

Dalej ciezko zrozumieć o co chodzi z niesymetrycznymi tłokami

Fur'owi chyba chodzi o niesymetryczny rozstaw tlokow, ale fakt wyszlo smiesznie.

jaki kurwa niesymetryczny, przeciez to wszystko jest symetryczne, czy tuleje są w rownych odległościach czy miedzy 2 a 3cia jest wieksza odleglosc

pisz tak a mlodziez pozniej lyka takie kwiatki

Cytat:
2010-01-30 19:50:54, Furiosus pisze:
....właśnie niesymetrycznymi tłokami - większa przerwa pomiędzy garnkiem 2 i 3

Z wypowiedzi wynika ze odległość miedzy 2 i 3 garem jest inna niz miedzy 1 i 2 oraz 3 i 4. Czyli wał tez jest inny ? Bo idąc tym tokiem rozumowania musi być inny Czyba ze chodzi o wielkośc tłoków 2 i 3 cylindra i przerwe miedzy tłokami a cylindrem ale to by było dziwaczne

- coś dziś mam chyba problemy umysłowe... oczywiście tłoki są symetryczne (walce) a niesymetrycznie są rozmieszczone...

Cytat:
2010-01-30 20:28:21, faownik81 pisze:
Czyli wał tez jest inny ? Bo idąc tym tokiem rozumowania musi być inny

tak wał, blok i czapka są inne, poza tym układ smarowania, chłodzenie i takie duperelki jak choćby sposób zabezpieczenia sworznia tłokowego (tu jest na ciepło) itd itp... ogólnie to bardzo rzadko występujący w naszym kraju silnik - z racji tego, że mało było w naszym kraju "prawdziwych" 125

Jak pomarancza napisal uzycie wyrazenia "niesymetrycznie" jest niefortunne.

A jak myślicie-wart tych pieniędzy?Bo to jakby na to nie patrzeć 18 kzł...I czy z tą kierą po prawej stronie można to u nas zarejestrować?

Cholera wie czy wart - na zdjęciach ładny, ale jak w realu?
Cena dość normalna dla 125 z Niemiec czy Włoch - z drugiej strony u nas tyle wołają za wczesne 125p niektóre świry. No i te Cromodory CD30...Mniam.
Dość spory przebieg, ale sądząc chocby po stanie wnętrza, auto jest zadbane. Pojechałbym obejrzeć, gdyby nie aktualny dół finansowy karwia mać.
W PL można zarejstrować zabytkowe auto RHD, ale chyba póki co tylko na żółte.
Z silnikiem bez paniki - wszystko idzie dostać, nawet małe koła rozrządu są uchwytne. Zresztą 170kkm to teoretycznie nie powód do obaw w tym temacie.

[ wiadomość edytowana przez: kaovietz dnia 2010-01-31 13:40:11 ]

Cytat:
2010-01-30 22:57:49, leszek_espero pisze:
I czy z tą kierą po prawej stronie można to u nas zarejestrować?

Niestety wyrok sadu jest jednoznaczmy w tej kwestii - na terenie RP NIE MOZNA rejestrowac samochodow z kiera po prawej z wyjatkiem sytuacji decyzji odstepstwa samego ministra infrastruktury. Oczywiscie na zabytek wedlug zasad zabytkow.

[ wiadomość edytowana przez: Zuraw dnia 2010-01-31 20:57:07 ]