MotoNews.pl
6 Umowa kupna samochodu (242940/0) - NT

Umowa kupna samochodu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich na tym forum. Wczoraj miałem taki przypadek i
chciałbym się dowiedzieć czy można kupić samochód jak ktoś kupił go wcześniej od innej osoby nie przerejestrował go na siebie, auto rok stało w garażu przegląd nie podbity, oc zapłacone 02.02.2010, umowa kupna tego samochodu z poprzednim właścicielem podpisana też 02.02.2010 i nie była podbita z przez urząd skarbowy. Właściciel mówi mi że bez problemu mogę kupić od niego samochód nikt się nie przyczepi do mnie o nie podbita wcześniejszą umowę i że bez problemu mogę jechać samochodem bez podbitego przeglądu. Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.

napewno jak nie masz przeglądu to nie możesz jechać

Musisz mieć ciągłość umów - potwierdzenie każdej transkacji. Jeżeli auto jest warte mniej niż 1000 PLN odpada wizyta w Urzędzie Skarbowym. Jeżeli więcej, trzeba to wyprostować.

Możesz jechać bez przeglądu gdy:

Olewasz temat i jesteś w stanie odebrać dowód rej. z miejsca ostatniego zarejestrowania (Trochę lipa, kiedy mieszkasz np. w Zakopanem a dowód trafi do Słupska)

idziesz z papierami do Wydziału Komunikacji, składasz umowy, oddajesz dotychczasowe tablice i dostajesz tymczasowe "czerwone". jak zrobisz przegląd, oddajesz je i odbierasz nowe, już dla siebie.