MotoNews.pl

Reduktor - nowy czy regeneracja?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Mam pytanie. Czy jezeli mam reduktor Tomasseto Blue Star to moge zastosowac zestaw naprawczy np. Landi, Landi Renzo lub Lovato? Albo jezeli wymienie na nowy to jaki polecie do instalacji Autronic AL-700? Z gory dzieki za pomoc.

Zestawy naprawcze kupuje się dedykowane pod konkretny reduktor i to najlepiej oryginalne.
Dobór parownika wykonuje sie pod konkretną instalację a zwłaszcza pod konkretny silnik biorąc pod uwagę jego zapotrzebowanie na moc. To że masz sterownik AL700 oznacz tylko że szukasz parownika pod II generacje ale nie wiadomo czy na 60KM czy na 200KM.... Reduktor który opisałeś jako blue star to inna nazwa reduktora tomasetto AT07 a one występowały w 4 odmianach mocy (do 80HP, do 100HP, do 140HP i powyzej 140HP)więc tez nie wiemy do jakiego silnika to ma pasować...

Cytat:
2010-03-27 13:22:53, Yagr pisze:
Zestawy naprawcze kupuje się dedykowane pod konkretny reduktor i to najlepiej oryginalne. Dobór parownika wykonuje sie pod konkretną instalację a zwłaszcza pod konkretny silnik biorąc pod uwagę jego zapotrzebowanie na moc. To że masz sterownik AL700 oznacz tylko że szukasz parownika pod II generacje ale nie wiadomo czy na 60KM czy na 200KM.... Reduktor który opisałeś jako blue star to inna nazwa reduktora tomasetto AT07 a one występowały w 4 odmianach mocy (do 80HP, do 100HP, do 140HP i powyzej 140HP)więc tez nie wiemy do jakiego silnika to ma pasować...

Na tym reduktorze jest napisane 100HP a silnik to 1.6 16V 90KM.

Z tego co wiem (osobiście go nie miałem) to te reduktory w miarę dobrze tolerują regenerację, więc możesz spróbować wymiany membran. Jeśli chcesz jednak nowy reduktor to firmy które wymieniłeś są jak najbardziej o.k. Dobieraj sobie reduktor z zapasem mocy. Tzn. jeśli twój silnik ma 90 kucyków to szukaj reduktora pod 100kW. (niby 100HP powinno wystarczy ć ale różnie to bywa i lepiej mieś te 20% zapasu wydajności. Spokojnie wystarczy ci landi LE98, lovato RGE92, landi renzo SE81...

Cytat:
2010-03-31 21:52:56, Yagr pisze:
Z tego co wiem (osobiście go nie miałem) to te reduktory w miarę dobrze tolerują regenerację, więc możesz spróbować wymiany membran. Jeśli chcesz jednak nowy reduktor to firmy które wymieniłeś są jak najbardziej o.k. Dobieraj sobie reduktor z zapasem mocy. Tzn. jeśli twój silnik ma 90 kucyków to szukaj reduktora pod 100kW. (niby 100HP powinno wystarczy ć ale różnie to bywa i lepiej mieś te 20% zapasu wydajności. Spokojnie wystarczy ci landi LE98, lovato RGE92, landi renzo SE81...

Dzieki za konkretne odpowiedzi i rady pozdro.