Nie odpala 2.0 16v

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam! Ostatnio pojawiały mi sie błedy czujnika położenia wałków rozrządu i wymieniłem czesc inastalacji i wszysko bylo ok. Dzisiaj rano autko zaniemówiło. Po sprawdzeniu samo diagnostyki wywala błędy 16, 19 no i 92. Auto kręci ale bez efektu. Zauwazyłem ze czujnik polozenia wału obleciał z izolacji wiec wymienilem na jakis zamiennik i dalej lipa, sam juz nie wiem co jest nie tak..... Moze ktos z Was mial taki przypadek???? bo mnie juz rece opadaja

Tak to jest z zamiennikami. Jak masz błedy to szukaj po tych błedach nikt ci telepatycznie nie naprawi auta.

Cytat:
Tak to jest z zamiennikami. Jak masz błedy to szukaj po tych błedach nikt ci telepatycznie nie naprawi auta.

Koledze dziekuje za mądrości, ktore nic nie wniosły.

Na przyszłość dla innych użytkowników - problem rozwiazany. Oryginały czujnik położenia wału korbowego i połozenia wałków rozrządu. Jeśli kogos interesuje to koszt imprezy 470 zł. Wszystkie błędy tj 16,19,92 znikneły. Auto śmiga jak ta lala

[ wiadomość edytowana przez: oliver1984 dnia 2010-04-02 10:52:56 ]

Miałem podobny problem z tym, że u mnie nie chciała się wkręcić na obroty powyżej 4,5k.
Wymieniłem na zamiennik firmy KRZAK za 75zł i śmiga jak szalona.
Problemy z odpalaniem były spowodowane zapchanym filtrem paliwa i zapchaną pompką.
Wymiana pompki i filtra nastąpiła przed wymianą czujnika.

Proponuję zawsze przed wymianą czujników sprawdzić ciśnienie paliwa, bo często to jest przyczyną problemów z odpalaniem.

Powiem jeszcze, że parę dni temu poszła mi uszczelka pod głowicą i brała płyn chłodzący.
Uszczelkę wymieniłem sam. Koszt wymiany to 70zł ( za uszczelkę)
przy okazji wymieniłem olej. Wszystko śmiga pięknie i ładnie.

Cytat:
2010-04-02 10:51:04, oliver1984 pisze:
Koledze dziekuje za mądrości, ktore nic nie wniosły. Na przyszłość dla innych użytkowników - problem rozwiazany. Oryginały czujnik położenia wału korbowego i połozenia wałków rozrządu. Jeśli kogos interesuje to koszt imprezy 470 zł. Wszystkie błędy tj 16,19,92 znikneły. Auto śmiga jak ta lala [ wiadomość edytowana przez: oliver1984 dnia 2010-04-02 10:52:56 ]

nic nie wniosly? dla mnie to bylo jawne danie do zrozumienia abys odpuscil sobie zamienniki

Cytat:
2010-04-02 22:08:10, Brutal pisze:
nic nie wniosly? dla mnie to bylo jawne danie do zrozumienia abys odpuscil sobie zamienniki

Ale widze ze niektórzy chyba maja problem z czytaniem ze zrozumieniem ale cóż na głupio-mądrych nic nie poradzimy.

[ wiadomość edytowana przez: homer171 dnia 2010-04-03 11:31:46 ]

uczepiles sie tych zamienikow a ja pytalem o bledy. Zamienniki swoja droga.

Temat do zamkniecia

[ wiadomość edytowana przez: oliver1984 dnia 2010-04-03 12:18:24 ]

Cytat:
2010-04-03 12:15:34, oliver1984 pisze:
uczepiles sie tych zamienikow a ja pytalem o bledy. Zamienniki swoja droga. Temat do zamkniecia [ wiadomość edytowana przez: oliver1984 dnia 2010-04-03 12:18:24 ]

Wystarczy wpisac w wyszukiwarce błedy Omega i bedziesz miał wszystko jak krowie na rowie. I to nie musisz na LOB jest takie cos bardzo znane jak Google. Jest takie przysłowie jak czegos nie ma na internecie to tego nie ma wogole.

Co do odczytania kodów to ok google, ale pokaz mi gdzie na google znajdziesz co powoduje błąd 16 i 19 ??? oprócz czujnika spalania stukowego. a jak sie okazało oba te błędy powodował czujnik położenia wałka rozrządu, a nie uszkodzenie któregoś czujnika jakby wynikało z kodów. A na tym forum jest duzo mądrych ludzi, ktorzy przechodzili podobne sprawy albo są na codzien serwisantami i potrafią w ciemno powiedziec co moze byc przyczyną. I zakończjuz swoja dyskusje bo szkoda zaśmiecac forum. Pozdrawiam