126p Silnik działa bez podłączonego elektrozaworu!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Bawiłem się dzisiaj trochu przy silniku i przez przypadek odkryłem coś dziwnego: zapomniałem podłączyć elektrozawór, a silnik mimo to działał, na ssaniu bez problemów, bez ssania było już trochu gorzej, miał tak zwaną przerwe w zakresie obrotów tak coś przy 1500 obr/ min. czy to jest normalne czy zawór mi padł???

domyslam sie ze masz na mysli nie elektrozawor lecz elektromagnetyczna dysze wolnych obrotow. Urzadzenie to ma za zadanie odciac doplyw paliwa do ukladu biegu jalowego przy wylaczeniu zaplonu co ma zapewnic gaszenie silnika po wylaczeni zapolonu nawet przy bardzo zubozonej mieszance. Jezeli uruchomisz ssanie dostarczas silnikowi dodatkoe paliwo wiec to normalne, ze silnik wciaz bedzie pracowal.

Aha To dlatego gasł jak puszczałem gaz, a myślałem że poprostu jeszcze jest zimny Oki Thx

Cytat:
2003-09-03 15:59:03, kosa131 pisze:
domyslam sie ze masz na mysli nie elektrozawor lecz elektromagnetyczna dysze wolnych obrotow. Urzadzenie to ma za zadanie odciac doplyw paliwa do ukladu biegu jalowego przy wylaczeniu zaplonu co ma zapewnic gaszenie silnika po wylaczeni zapolonu nawet przy bardzo zubozonej mieszance. Jezeli uruchomisz ssanie dostarczas silnikowi dodatkoe paliwo wiec to normalne, ze silnik wciaz bedzie pracowal.

przepraszam ze pytam ale dysza elektromagnetyczna to nie prosty elektrozawór?? czy to nie to samo?? bo generalnie to ten elektrozawór(dysza..) tylko odcina albo puszcza dopływ paliwa.

Putin- fakt, kest to zwyczajna dysza paliwa biegu jalowego umieszczona w oprawce z iglica przesuwana elektromagnetycznie. Niemniej zwykle nie nazywa sie tego elektrozaworem, chociazby po to, by odroznic to od elektrozaworow odcinajacych doplyw paliwa przy instalacjach gazowych. Po prostu nazwa 'elektromagnetyczna dysza paliwa biegu jalowego' jest bardziej konkretna (mimo iz w istocie jest to elektromagnetyczny zaworek iglicowy)

w książce pisze elektrozawór jest to taki banalny elektrozawór..ale można używać formy pięcio wyrazowej: wg mnie obie są poprawne.
pozdrawiam