Weryfikacje kalkulacji szkody w TIPO po stłuczce -pomożecie?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
prosta sprawa - miałem stłuczkę dupowozem (auto robocze ale szkoda go bo fiat, dość stary ), wyprzedzałem jakąś laske i jak byliśmy na równo ona skręciła w lewo - swoim przodem w mój przód. sąd już ją obwinił, tu jest ok. problem oczywiście z ubezpieczalnią. Wiadomo powszechnie, że pierwsza kalkulacja jest praktycznie zawsze mniej lub bardziej zaniżona. O ile wartość bazowa liczona wg. tabel raczej nie jest do podważenia (czy jest?), o tyle wartość wyposażenia dodatkowego mnie rozwaliła całkowicie, zakładając nawet 50% zużycie. wygląda to tak:

skąd się biorą takie kwoty? gdzie można dostać choćby uszkodzone elementy w takich cenach?
Instalacja gazowa za 21zł? filtr gazu często więcej kosztuje.
zawieszenie sportowe za 14zł - jedną seryjną pękniętą sprężyne albo pusty amor to może ale dedykowany zawias Eibach (to już chyba jest marka z jakąś renomą),
dedykowana rozpórka (żadna samoróbka), niby też włączona jest w "sportowe zawieszenie" za 14zł?
Klima automatyczna za 80zł? Za używany osuszacz ostatnio tyle dałem.
Pakiet stylistyczny (nakładki progów, zderzaki, lotka z tyłu) w cenie używanego seria zderzaka? tym badziej licząć abarth'a?
Opony (dwa sezony od nowego) - 5mm to jest 50% z 8mm? bo tyle nowe miały
Ele szyby seryjne? Kumpel chyba w '95 miał korby z przodu .

Wycena większości z tego wyposażenia zakładać musi przynajmniej 95% zużycie tych elementów bo te ceny to nawet nie 5% cen nowych. Ktoś mi może coś podpowiedzieć? Najlepiej jakąś realniejszą kalkulację jeśli ktoś ma dostęp do takich rzeczy...
No i czy wartość uwzględniając rocznik, wyposażenie seryjne, przebieg i całą resztę jest już max co można wyciągnąć?
Z góry dzięki

[ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2010-04-14 13:49:24 ]

Pisz odwołanie i pokaz im mniej wiecej ceny używanych i nowych części na allegro, oraz poszukaj jakiegoś podobnego auta i tez pokaż im cene. Zawsze mozesz do nich zadzwonić i zapytać gdzie oni takie cześci widzieli

krótka piłka nie zgadzasz się oni zawsze pierwsza kalkulację zaniżają... i to grubo... Zależy tez od człowieka co Ci to wyceniał.
Podobna przygodę miałem w skarbówce jak mi wycenili siepa bez silnika do remontu na 4500zł to mnie pani wysłała do pokoju gdzie siedziały 3 stare baby tam sie im zwierzyłem w jakim stanie jest auto i popatrzyły sobie po internecie i uznały mi 900zł z umowy

Jedyny sposób to odwołania do skutku, Twój problem polega na tym, że Tipo jest cholernie nisko w cennikach.
Było sobie kupić Lancie Dedre lub Delte to byś z ubezpieczalni nie narzekał, wiem z doświadczenia. Przy pierwszej wycenie już byliśmy zadowoleni i nic nie pisaliśmy.

nowa lampa w sklepie w szczecinie do przedliftowego tipo kosztuje 40zl. Napisz co potrzebujesz, zobacze co maja.

toć to warta napewno walą Cię w kakaowe oko

Pakiet Abartha i rowerowe opony

Nic dziwnego, że wyliczył to tak nisko

-----------------
http://plepleple.pl

Dzięki Kosa ale błotnik już mam, a reszta do uratowania - tragedii nie ma. Pistolet już mam w aucie, jutro lakier kładę - będzie żył .

El, toć to set zimowy, nie założę walców na śnieg przeca. Letni zestaw jest w rozsądniejszym rozmiarze już:

tu akurat z seryjnym zderzakiem.

Wiem, że trzeba walczyć, odwołanie skleić to nie problem, pytanie tylko za co i ile mogę jeszcze żądać podniesienia wartości...

[ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2010-04-15 23:14:09 ]

Żądać, żądać, żądać!!! jedyny sposób na gadów

Chujoszki bez zmrużenia oka wypłacają kilkadziesąt tysięcy za stłuczkę np. w dwuletnim BMW a powyżej pięciu lat auto każą drutować zamiennikami

-----------------
http://plepleple.pl

nie żądaj podwyższenia wartości o określona sumę w odwołaniu napisz że wg ciebie kwota wyceny nie jest adekwatna do ceny rynkowej auta/ewentualnie kosztów naprawy i że prosisz o ponowną kalkulację. Mi to pomogło
miałem wartość auta przed szkodą 2100 a po szkodzie 800 zł
po odwołaniu przed szkoda 3600 a po 1371

A jak chcesz jeszcze trochę z nimi powalczyć zrób wycenę u rzeczoznawcy na własny kosz i im przedstaw to uwzględnia z tym że koszt takich oględzin rzeczoznawcy z zewnątrz ty pokrywasz.