[126]Koło zamachowe. Pytanie z innej beczki.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Siemka. Od dłuższego czasu przeglądam forum i nic na ten temat nie znalazłem. Wiem że po stoczeniu koła zamachowego należy je wyważyć razem z wałem. Lecz można kupić już stoczone i w ogłoszeniach jest napisane że wyważone. I tu moje pytanie: czy przypadkiem nienależny wyważać go jeszcze raz z wałem na którym będzie zamontowane??

jedni wyważają caly zestaw a inni osobno elementy. skoro kopiłeś już stoczone kolo to ja bym jednak wolał je wyważyć,bo to ze bylo napisane..... a jak masz możliwość to wyważ cały zestaw na raz.

ale koło się wywaza razem z dociskiem bo z nim wiruje. a przynajmniej powinno sie

Wiem że należy z dociskiem wyważać.Dzięki za odpowiedzi, wolałem się upewnić

prawda jest taka, że np w 4 cylindrówkach w których da się sam wał wyważyć na 0, mozna zmieniac koła i wywazac je osobno z dociskiem, natomiast w maluchu jako ze wał jest niewywazalny na 0 trzeba by kolo wywazyc razem z walem - tak byloby najlepiej

Ja wyważałem samo koło, nawet bez docisku i nie odczuwam jakiś negatywnych objawów tego... przynajmniej na razie

gość mi mówił że albo całość z wałem i dociskiem, a jak nie to samo koło wystarczy

w fabrykach tez nikt nie wywarza wszystkiego razem

W fabrykach nawet nie waży sie tłoków ani korbowodów. Z załozenia mają ważyc tyle samo.

Uważam że w maluchu ważenie całości razem jest bez sensu - chyba że wcześniej ważyło się wszystkie elementy z osobna.

Dzięki za odpowiedzi założę i zobaczę jak będzie trzeba to wywarze.

Tylko żebyś później bloku nie musiał wymieniać przy okazji - bo tak się kończy jazda z niewyważonym kołem.

a co konkretnie się dzieje z blokiem ?

Cytat:
2010-07-23 13:42:55, nowy126 pisze:
(...) to wywarze.

Wygotujesz?

Blok pęka u dołu pod obudową panewki.

a czy w przypadku niewyważenia daje sie to jakoś 'odczuć', jakieś narastające wibracje czy coś ?

taa...wibracje szczególnie w wyzszym zakresie obrotow, "niechec" do wkrecania się tudziez dokrecania sie wysoko itp

Jeśli nie ma nawierceń żadnych, poza tymi oryginalnymi to lepiej daj wyważyć, ja kupiłem na allegro, gość pisał że wyważane a jak przyszło to żadnego śladu po tym na nim nie było. Dałem do wyważenia i dość duże 2 dziury mi wywiercili w nim.

Cytat:
2010-07-23 19:55:59, 3zeR_MDS pisze:
taa...wibracje szczególnie w wyzszym zakresie obrotow, "niechec" do wkrecania się tudziez dokrecania sie wysoko itp

raczej nic takiego nie odczuwam,kręci się super, także wiesiek chyba zrobił dobrze

no Wiesiek raczej maniany nie odstawia