[mkVII] Czy da się odnowić te alufelgi?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie, czy da się doprowadzić te felgi do normalnego stanu? Są zniszczone przez sól. Jeśli tak to może mi ktoś napisać w jaki sposób?

Wodny papier 2000,pasta polerska,wiertarka z krążkiem filcowym i czteropak piwa.A cha i duuużo cierpliwości.Ot co.

Wszystko da się zrobić,trzeba oczyścić te zjedzone miejsca,ranty przypiłować delikatnie pilniczkiem i zastosować to

NOVOL

jak wyschnie potraktować papierkiem ściernym,jeśli będą nadal ubytki to zastosować szpachle i tak do bulu,jak już wsio będzie grało to odtłuścić,walnąć kolor a no końcu bezbarwny akryl.
Moje miały poobdzierane ranty jak je kupiłem a teraz wyglądają tak

Bo właśnie zastanawiałem się czy warto by było przeprowadzać renowację tych felg i czy w ogóle da się to usunąć tak żeby nie było śladu. Ale skoro się da to może spróbuję

bedziesz dawał te felgi w kolor czy robił w polerke?? bo jesli malowal to spoko, jesli polerka to z ta szpachla nie bardzo... trzeba bedzie polerowac dopoki nie bedzie zadnych ubytków

Wolałbym polerkę, lepszy efekt
Jak na razie to przymierzam się do kupna ich i dlatego się pytałem czy da się je odnowić ;P

Cytat:
2010-05-25 20:45:47, mati2021 pisze:
Mam pytanie, czy da się doprowadzić te felgi do normalnego stanu? Są zniszczone przez sól. Jeśli tak to może mi ktoś napisać w jaki sposób?

No i chyba przez krawezniki tez bo dosyc mocno wgieta jest ale wszystko sie da odnowic kwestia samozaparcia

zależy za ile masz kupić te felgi. gorsze odnawiałem i są malina ta ze zdjęcie chyba lekko wgięta jest. co do rantu, można na 2 sposoby: albo pilniczkiem tylko tam gdzie podrapane, albo całe koło dookoła, ale wtedy to już lepiej wprawić felge w ruch

Swoje odnawiałem od podstawi, gorsze były ale to nie problem.
Środek do ździerania farby np fosol. Szpachelka i zdrapujesz.
Później sszczotką drucianą na wiertarce ździerasz pozostałości farby.
Myjesz doprawiasz tam gdzie coś zostało. Papiertek i dogładzasz. Kolejno podkłady i farba.
Koszt jaki cie wyniesie robota to na materiały ok. 200 zł plus ktoś kto ci będzie malował.
Oczywiście w tej cenie jest farba jakaś wyjątkowa którą nałożysz na alu.
Ważne, sprawdź przed malowaniem czy alu są proste bo ja nie sprawdziłem.....

Ale tak jak już pisałem - wolę polerkę i ewentualnie zakonserwować lakierem bezbarwnym.
A właśnie tak mi się wydawało, że rant jest przygięty, to trochę lipa z tym.