Znaczek na błotnik Łada - wykonanie - czy ktoś byłby chętny?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

jakiś czas temu na zlocie w Czechach udąło mi się kupić dość rzadką rzecz czyli oryginalny znaczek Łada który był umieszczany na eksportowych wersjach klasyków na bocznych błotnikach.

Czy znacie jakis zakład który podjąłby się wykonania czegoś takiego?
Czy byliby jacyś chetni?
może gdyby zakupić większą ilosć sztuk to byłoby cokolwiek taniej!
Wydaje mi się że to dośc ciekawy bajer upiększający autka

żeby unaocznić jak to wygladało:

i jeszcze 2106:

Emblemat super. Chętnie się piszę na coś takiego, tylko, że ja bym tam dopisał Klub Polska. Kiedyś nawet wspominałem Rogackowi, że coś takiego mi sie marzy. Jednak w zupełności nie wiem jaką techniką jest to wykonane i komu można coś takiego zlecić i właśnie dlatego dalej się nie interesowałem sprawą. Mam podobną techniką wykonany brylok Martini i stąd moje zauroczenie takimi emblematami. Jak coś to chętnie się piszę na coś takiego.

DEx

moze jestem kamikadze ale moze mam pomysl

jak odlalem kolanko pod filtr stozkowy z zywicy i wlókna szklanego to majac taki znaczek moglbym sprobowac zrobic forme. i tez go odlac we foremnke?????

tylko ja mam go troche podniszczonego jak widać
forma może być ciężko!

mysle wlasnie nad tym ale nie ma rzeczy nie do zrobienia, z metalem i jego odlewaniem jest ciezko, trzeba szukac firmy a to podejrzewam bardzo drogi gips, trzebaby zamowic z 1000 sztuk zeby im sie oplacalo to odlac w jakiejs rozsadnej cenie za sztuke. sprubuje stworzyc swój emblemat, opracuje go w jakis fajny sposob fakt ze trzeba zrobic to naprawde w jakis cudowny sposob robiac formenatluscic powierzchnie tego co chcemy odbic we formie zeby odeszlo to jakos ewentualnie odtluscic i zamalowac bezbarwnym zeby sie oderwalo po zaschnieciu.i wtedy probowac odlewac we formie tylko z wloknem to raczej odpada na samej zywicy napisiki a sama koncowa ze tak nazwe podstawe uzypelnic wloknem dla stabilnoscii ocziwscie obrobka pozniej tego to juz dlubanina totalna, ale mozna zrobic tylko trzeba posiedziec naprawde w ...... (duzo) czasu.materialu nie powinno wejsc wiele koszt materialowy z lakierami to okolo ja wiem na jedna sztuke z 50zl ale chcacy zrobic tylko jedna sztuke to jest to nie oplacalne
zywica 35, wlokno 7
szpachle okolo 35 lakiery kolor z 50zl czerwien czarny srebrny
bezbarwny 50
trzebaby sprobowac

ja lubie wyzwania a miloby miec cos takiego. ja juz planowalem odlewac kiedys caly samochod ale to koszta na ktore nie moge sobie pozwolic

takie kolanko zrobilem sobie okolo 3 lata temu, pozniej robilem znajomemu do poloneza, w sumie dyzo zeczy robilem na zywicy i wloknie, zabawa przednia gorzej sie domyc po tym ale fajna rzezba

no wiesz jak masz ochotę popróbować to mogę Ci to użyczyc pod warunkiem że nie unicestwisz

co to tego znaczka - mozna to zrobic tak:
jest taki plastik reklamowy pokryty chromem
mozna tez uzyc metalu

i zamalowac na czarno i czerwono i wypoerowac

idea prosta: ploter frezujacy

cos wiecej mam napisac

to jezeli sie nie spieszy za jakis czas jak wyprostuje sprawe studiow moge sie za to zabrac :p

w zeszłym roku bawiłem się w takie rzeczy, nie mogłem zdobyć znaczka na atrapę do mojej 2103 a te które miałem miały chrom w opłakanym stanie a wiadomo że plastiku nikt porządnie nie pochromuje!! i wpadłem na pomysł żeby go odlać z metalu!!
zleciłem to firmie która się zajmuje metalami kolorowymi, zrobili mi wycisk w piasku i odlali znaczek z mosiądzu(koszt 2 sztuk 50zł). Potem było sporo szlifowania ręcznego i polerowania(odlew miał powierzchnie chropowatą)aż uzyskałem efekt lustra
no i dawaj do chromowania razem z kupą pierdółek typu śrubki itp. także koszt znikomy. Efekt finalny jest taki że mam niezniszczalny znaczek(nie zardzewieje bo to mosiądz a chrom też nie zlezie bo ten stop chromuje się łatwo i trwale) jest troszkę ciężkawy ale w zasadzie nie do poznania że to "podróbka"
zadanie miałem o tyle ułatwione że w odlewie nie miałem żadnych liter itp. skomplikowanych zakamarków które raczej trudno byłoby wygładzić przed chromowaniem a ten znaczek o którym mówisz jest bardziej "fikuśny"

A ja bym proponował poszukać firmy, która ma obrabiarki CNC i mogłaby takie coś wystrugać z duraluminium. Nierdzewne, da się wypolerować, lekkie... koszt przy większej ilości chyba do przyjęcia.. Jakbym miał nadal poprzednią pracę, to mógłbym takie coś załatwić, ale teraz kicha. Co myślicie o takim wyjściu?

tylko dla firmz CNC to chyba zrobić trzeba najpierw projekt w CADzie ?

pojdz pod Hale w niedziele albo na Zydowski w sobote
odnajdz p.Mirka tegi gosc z siwa broda- handluje starymi zegarami i bizuterią- jest b.poważaną figurą w tym metnym srodowisku, przy tym wielki milosnik starej motoryzacji, ma zreszta chevroleta MCarlo
pokazywal mi kiedys jak mu pieknie znaczki kolega jubiler podorabial (b ladne szczegółowe odlewy z plastiku i zelaza)
on bedzie wiedzial co i jak.

wszystko spoko tylko obawiam się że u Pana "jubilera" to taki znaczek może kosztowac więcej niż łada
ale spoko, chodze tam czesto to sie spytam

ostatnio kupiłem znaczek do 124 Sport Coupe i 850 Sport Coupe i 128 Sport L

prosta sprawa - wrzucasz znaczek na skaner 3D -> dostajesz STLa, którego importujesz do CAD/CAMa, czyli dajmy na to Catii, tam dorabiasz co potrzebujesz, czyli robisz rekonstukcje zniszczeń, a potem już hulaj dusza - frezarka CNC -> stal, alu, tworzywo, pianka etc bądź też drukarka 3D i masz piekny projekt. bardzo piękny przykład rekonstrukcji, gdyby nie byłoby to takie małe to bym dziewczynie rzucił temat, żeby coś takiego zrobiła, ale niestety raczej nikt za taką zabawę nie zapłaci, bo do celów dydaktycznych się to raczej nie nadaje.

Robiłem kiedyś znaczek do auta teściowej. Zrobiłem coś a la skan, tak można to nazwać... (Położyłem kartkę na znaczku i przejechałem ołówkiem) potem wyrysowałem to w Illustratorze, zaniosłem do grawera, grawer wyrżnął to na maszynie, zaniosłem do galwanizerni, odebrałem, jako wypełnienia kolorystycznego użyłem farby do malowania witraży. Trzyma się już trzy lata.

Wada - koszt - około 120 PLN sztuka.

-----------------
http://plepleple.pl

[ wiadomość edytowana przez: el_comendanto dnia 2009-12-12 00:32:34 ]

Panowie...
a jak i czym odświeżyć kolory na znaczku na atrapie... chodzi mi o wnętrz znaczka. Te farby do witraży wchodzą tu w grę???

http://picasaweb.google.com/mateusztymura/Ada210611500s1981#5516721062812875858 ...tu link do mojej ładzianki no i znaczka