| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Vincent Opel Omega Sedan 2.0 ... Szczecin | 2003-09-30 23:45:50 Witam
Czytając wątek o LOB Party, zauważyłem że przewija się w nim motyw CB Radio, z czego wnioskuję że kilku z Was jest na bieżąco w tym temacie. Kiedyś coś niecoś o tym wiedziałem ale minęło parę lat i zatrzymałem się kiedy na topie był President Harry i Herbert A dziś jak wygląda sytuacja w tej branży? Jakie są ceny sprzętu, anteny samochodowej? Jakie są możliwości - zasięg tego sprzętu? Czy trzeba się gdzieś rejestrować i wnosić jakieś opłaty? Przyznam się że kiedy kupiłem Omege błysnęła mi myśl żeby kupić CB. Fajna rzecz na długich trasach - korki, policja i te inne. No więc jak jest z CB dzisiaj? PZDR Vincent |
Drus HONOROWY WETERAN OMA A 2.6 Piaseczno | 2003-10-01 15:03:30 co do cen to nie mam pojecia jakie sa a sprzet w sumie sie nie zmienial chiba , ja ostatni raz przez radyjko odzywalem sie jakies 6-7 latek temu , mozliwosci podejzewam ze takie jak kiedys tylko teraz troszke spookjniej na radiu to napewno |
Drus HONOROWY WETERAN OMA A 2.6 Piaseczno | 2003-10-01 15:03:41 co do cen to nie mam pojecia jakie sa a sprzet w sumie sie nie zmienial chiba , ja ostatni raz przez radyjko odzywalem sie jakies 6-7 latek temu , mozliwosci podejzewam ze takie jak kiedys tylko teraz troszke spookjniej na radiu to napewno |
daro_el opel omega A Elbląg | 2003-10-02 10:16:19 Cześć.ceny zaczynają się od 300 zł za radio do 1700 wic to zależy tylko od zaspbności twojego portfela. anteny również od 60 zł do 300 a reszta sie nie zminiła działa jak kilka lat temu .najtaniej jest na stronie presidenta wejdz i sprawdz . pozdrawiam |
Drus HONOROWY WETERAN OMA A 2.6 Piaseczno | 2003-10-02 11:25:04 z tego co ja widzielem ostatnio to uzywane ale sprawne radyjko typu onwa mozna kupic za 30 w ladnym stanie |
Drus HONOROWY WETERAN OMA A 2.6 Piaseczno | 2003-10-02 22:38:47 z tego co ja widzielem ostatnio to uzywane ale sprawne radyjko typu onwa mozna kupic za 30 w ladnym stanie |
JacaG Opel Omega 2.5CD V6s ... Morąg | 2005-09-21 14:44:52 Jeśli chodzi o przydatność sprzętu CB to jeśli ktoś miał z tym styczność to zapewne wie, że nic się nie zmieniło. Różnica jest taka jedynie, że na kanale 19 można dowiedzieć się od TIR-owców co się dzieje na interesującej nas trasie, już nie ma osobówek (raczej to jest rzadkość0 z którymi można było pogadać swobodnie jak to było na początku.
Co do sprzętu to jest mnogość jeśli chodzi o możliwość zakupu: http://www.radio.org.pl/ można poszperać w propozycjach sprzętu używanego w zależności, kto ma ile do wydania pieniążków! Na allegro też można coś dla siebie odszukać. A to, że panuje tam teraz raczej spokój to zasługa tylko mody, a to jest dobre dla tych co z niego korzystają i przynajmniej nie ma takiego śmietniska jak to bywało swego czasu. Można wybrać dla siebie coś za małe pieniądze, bo ludzie pozbywają się tego jak już mody nie ma, doba komputeryzacji i telefonii komórkowej wyparła tego typu porozumiewanie, a więc i sprzęt staniał znacznie. |
kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2005-09-21 14:48:54
Hmmm.... Data postu 2003 r Myślę że do tej pory zdążył się już zorientować
Niezły kotlet |
cmatt LOB MEMBER OPEL SENATOR i OMEGA Kielce | 2005-09-21 14:55:15 W zwiazku z ty iż otwieram skleb z CB RADIAMI i akcesoriami zmuszony jestem wiedzieć coś niecoś na ten temat, wiec nowe radio kosztuje od 230PLN (alan100) za podstawowe w górke za troche lepsze niż podstawa 280 (unide510) uzywane radia zaczynaja sie od 100PLN anteny zaczynaj sie od 56 zł w zwyż ale zawsze nalezy pamietać ze antene trzeba zestroić przed włączeniem radia bo grozi to spaleniem końcówki mocy. Co do opłat nie wnosimy juz zadnych, ale nalezy pamietać o jednym, radio musi mieć homologacje tzn musi być dopuszczone do uzytku w polsce.
Pozdrawiam cmatt w razie potrzeby chetnie odpowiem na jakies pytania na priv |
kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2005-09-21 17:23:44
W związku z tym, że otwierasz sklep z cb, to mam do Ciebie pytanko. Czym różni się Alan 100 od Unidena 510? Jeśli mógłbyś mi wytłumaczyć to łopatologicznie, to byłbym dźwięczny (żaden radioamator ze mnie) |
cmatt LOB MEMBER OPEL SENATOR i OMEGA Kielce | 2005-09-21 17:44:21 Po pierwsze przyjacielu ceną po drugie jakościa wykonania, po trzecie filtr ANL wystepuje w Unidenie a w Alenie z tego co mi wiadomo nie ( Filtr ANL przeciwzakłuceniowy), Po czwarte zaś uniden jest wygodniejszy w obsłudze (gałka do zmiany kanałów)
Pozdrawiam cmatt |
Zbynio wPiSdu | 2005-09-21 18:12:41 A jaki polecisz ze sterowaniem w "gruszce"?
Jakiś mały coby się flaki pod nogami nie majtały. Bo mi antyradar chłopaki LOBowe z głowy wybili... |
kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2005-09-21 22:36:00
Acha. Znaczy się Uniden lepszy
Dzięki bardzo. A jak się sprawa ma z antenami? Dłuższa lepsza? Czy może mniejsze mają jakieś dopalacze? Jaka ew. antena do tego Unidena? |
DarekOmesia Passat Opoczno | 2005-09-21 22:47:56
Bez mała nie ma różnicy między Unidenem a President. z info jakie kiedys znalazłem wynika że Uniden to firma amerykańska a President to jej powiedzmy odpowiednik lub licencja na Europe. |
ROBERTHO LOB WETERAN 2xV6 K C H | 2005-09-21 23:12:31
"Kuba" Będziesz na zlocie, obejrzysz oba radia (ja mam uniden, dandan alana) |
cmatt LOB MEMBER OPEL SENATOR i OMEGA Kielce | 2005-09-22 09:48:18 Radio sterowane w gruszce najlepsze do auta to maycom em-27 niestety nieprodukowane juz, co do anten lepsza dłuższajezeli kupujesz patrz ile ma decybeli zysku dobrze jest zeby miała 6 i pamietaj ze trzeba ja zestroic w samochodzie!!!
Pozdrawiam cmatt |
kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2005-09-22 10:31:52
Ok. To znaczy krótsza antena będzie powodowała, że będzie więcej zakłuceń, słabszy zasięg? |
merlin Omega B Zalesie Górne | 2005-09-22 12:16:52 No ja też bym prosił o wskazanie jakiegoś fajnego CB ze sterowaniem w gruszce, a nawet całym radiem w gruszce (kiedyś coś takiego robil chyba alan, ale nie jestem pewien).
Pozdrawiam, Michał |
cmatt LOB MEMBER OPEL SENATOR i OMEGA Kielce | 2005-09-22 12:24:59 Wiec dalej robi takie radyjka ze sterowaniem w gruszce ALAN 78 plus (400PLN) a co do anten to im dłuższa tym lepsza ale do mobila wystarczy antena z 3 decybelami zysku około 1metr.
pozdrawiam cmatt |