| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
robert_or3 Member Klubu Espero Citroen C5 FL Łękawica | 2010-06-06 10:31:07 Czujnik poduszki wygląda tak
Niestety nie mam pewności gdzie jest on umieszczony, ale prawdopodobnie właśnie pod tunelem. |
robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2010-06-07 22:50:39 On chyba działa na zasadzie przeciążenia. Więc nie musi być uderzenie w niego, tylko nagła utrata prędkości całego auta.
Pozdr. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2010-06-08 00:43:26
sterownik zawiera w sobie czujnik - nie ma żadnego dodatkowego ustrojstwa, tylko moduł, kabel, spiralna taśma pomiędzy kolumną a kierownicą no i sama poducha. moduł poduchy w espero znajduje się głęboko pod deską - trzeba rozebrać całą konsolę środkową. W omedze czujnik/moduł mam pod podłokietnikiem. co do rodzajów czujników - są jeszcze baryczne, reagujące na gwałtowny wzrost ciśnienia. Takowe mam w drzwiach przednich - wyzwalają one poduszki boczne. Czujnik przeciążeniowy w tym przypadku nie zdałby egzaminu - zanim karoseria po zderzeniu doznałaby przyspieszenia byłoby już po ptokach, a czujnik ciśnienia reaguje już w momencie zgniatania poszycia drzwi. |
CKSS_Czorny Daewoo Espero 1.8CD Kielce | 2010-06-09 15:11:28 Dziekuje za odpowiedz i sprobuje nabyc ten czujnik a nastepnie zamontowac i zgasic kontrolke.
Pozdrowionka. |