Żarówki a Diody LED

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czesc mam pytanie czy ktos z was przerabiał temat wymiany zwykłych zarówek na diody led.Mozna teraz kupic takie gotowe zaróweczki kilkunasto diodowe.Chciałem wiedziec czy one swieca o wiele jasniej niz te standardowe zarówki bo troche za mocno mi sie lampy przyciemniły i o ile w nocy ładnie widac w taki dzień jak dzisiaj jest kompletna kiszka.

ja tam proponuje poprostu zdjac ta folie puki nikt ci dupy nie przeorał a jak juz sie tak uparłes to daj jasniejsza i po kłopocie (dioda swiecie bardziej skupionym swiatłem) ale w słoneczny dzien to niewiele da

widzialem je na zywo. Swieca tak samo jasno, tyle, ze:
- swieca takim wianuszkiem punkcikow (zwlaszcza, jak masz przyciemniane lampy) - jak mowi Arsen.
- nie ma efektu odblysku - diody nie swieca "do tylu", nic nie pada na odblysnik lampy, tak jak ma to miejsce w zarowce.
-zaleta: swieca sie "szybciej" niz zarowka, swiatlo tez jest takie bardziej stale...

A ja myślałem o takiej przeróbce że walimy klosz na czarno sprejem i wiercimy w nim dziurki w równych odstępach żeby powtykac do nich diodki. Ale nie żeby na wylot diodka przelazła tylko żeby wygladała delikatnie łebkiem przez dziurkę. Tym sposobem będa fajne czarne lampy a jednocześnie beda bardzo wyraxnie i mocno świecic !

i przeglad masz w plecy przy pierwszej kontroli. Ostatnio paly dostaly kota na punkcie ciemnych lamp.
No i w przypadku najechania na tyl masz jak w banku swoja wine lub wspolwine i mandat.
Zaraz podniesie sie pewnie larum, ze nie... a zaklad?
inna sprawa, ze ja sam, gdybym najechal na woz z malowanymi kloszami czy jakimis kozackimi ledami, zwalalbym wine wlasnie na nieczytelnosc swiatel. Obojetne, czy bym je widzial, czy tez nie.
Aha, posiadanie 3-go stopu nie zalatwia sprawy - wg policji. Sprawdzcie, jesli nie wierzycie.

To bym załatwił rzeczoznawce który by stwierdził czy widac swiatło czy nie.

ale nie zalatwisz rzeczoznawcy, ktory stwierdzi, iz sa to lampy homologowane do tego auta. i tu cie mam

A homologowane to robi np. hella, do niektorych tylko aut i do tego ocipiennie drogie. Np. do mojego puga za jadyne 400 euro...

No i problem rozwiazał sie sam.Dzisiaj dla własnego bezpieczenstwa zmyłem tą farbe i pomalowałem inna.Jak kupowałem te farby to jedna dała po pierwszej warstwie efekt całkowitego zaciemniemia poprostu lampy były czarne.Druga puszka która dzisiaj otworzyłem dała efekt ładnego przydymienia i to dopiero po 4 warstwie no i znacznie wiecej przepuszcza swiatła.
Baba w sklepie dała mi jedna puszke inna a druga inna ale im zrobie rozróbke w tym sklepiku

Co myślicie o wymienianie żarówek na żarówki diodowe w desce rozdzielczej? Myślę tu o zegarach i kontrolkach.

Do zegarów takie...
http://www.allegro.pl/item1067578972_zarowki_postojowki_4_led_ba9s_super_postojowe_hit.html

A do kontrolek takie...
http://www.allegro.pl/item1054727314_zarowki_postojowe_led_w5w_r10_ba9s_dioda_walcowa.html

...na pewno mniej prądu pobierają to na plus

Z własnego doświadczenia powiem, że to może być dobre rozwiązanie, ale póki nie sprawdzisz na własnej skórze, to się nie przekonasz. Sam wymieniłem 4 standardowe żaróweczki na ledowe. O ile 2 (kontrolki świateł mijania i kierunkowskazów) świecą wyraźnie lepiej, o tyle 2 (podświetlenie obu głównych zegarów) się nie sprawdziły. Po prostu tanie ledy świecą na wprost, z niewielkim rozproszeniem. Za to ciągną mało prądu i mało się grzeją (co zwłaszcza latem nie jest bez znaczenia dla starych plastikowych oprawek). Zatem kup 1-2 sztuki i potestuj czy cię to satysfakcjonuje

...no i chyba się przymierzę do kupna