MotoNews.pl

Prawidłowe zamontowanie mixera carina E 2.0 GLI ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,w którym miejscu powinien być zamontowany mixer w tym aucie,obecnie jest w połowie gumy miedzy kolektorem a filtrem powietrza,czy nie powinien byc przy kolektorze ssacym ??

Witam.
Prawdopodobnie masz mixer razem z klapą antywybuchową w wersji do rury. Jednak także trzeba pamiętać,że mixer powinien znajdować sie w odleglości nie mniejszej od przepustnicy niż 10 cm.

Hmmm, no klapy nie zauwazyłem,ale rozbiore cały dolot i wyjme mixer wtedy bedzie wiadomo,czyli sugerujesz aby przenisć mixer blizej przepustnicy lub przy samej przepustnicy.

Dolot rozebrałem i sprawdziłem,mixer normalny bez żadnej klapki,założony jest dokłądnie za puszka filtra powietrza,a więc cały dolot do przepustnicy wypełniony jest gazem i niewiem czy to dobre rozwiazanie.

Witam.
Jesli nie strzela to nie jest to problem ale z regóły mixery w rure b.mocno ograniczają przekrój dolotu powietrza i wtym wypadku mixer montowaqny na kolektor ssący jest lepszym rozwiązaniem. Trzeba tylko jeszce pamiętać żebyby króciec dolotowy gazu do mixera był w osi przepustnicy ponieważ jest wtedy równo zasysany na wszystkie cylindry. Szcególnie ważne przy krótkich kolektorach.

Czy króciec dolotowy gazu do mixera może podawc gaz od dołu,poprostu mixer jest wtedy do góry nogami oczywiście w osi przepustnicy ???

Oczywiscie.

Jeśli pozwolicie koledzy , to podłączę się pod temat. Croma , a jaki może być skutek zamontowanie miksera bliżej niż 10cm od przepustnicy ? Ja mam mikser założony bezpośrednio na przepustnice (jakieś 5-6 cm od miksera do płaszczyzny przepustnicy) i z tego co widziałem , to w większości tych silników miksery są tak montowane. Jestem średnio zadowolony z działania tej instalacji i może to jest jednym z powodów.

Witam.
Głównym problemem jest słaba mieszalnośc LPG z powietrzem. W momencie otwarcia przepustnicy jeśli króciec doprowadzający gaz nie jest w jej osi to istnieje możliwośc zassania gazu z mixera w nierównomiernej ilości na cylindry. Więcej na jedną z połowy cylindrów.Dlatego lepszym rozwiązaniem jeśli mixera nie można umieścic na kolektorze żeby był w osi przepustnicy jest umiejscowienie go w rurze dolotowej w pewnej odległości żeby gaz juz był dobrze wymieszany z powietrzem.

Cytat:
2010-05-16 23:10:26, marcij pisze:
Jeśli pozwolicie koledzy , to podłączę się pod temat. Croma , a jaki może być skutek zamontowanie miksera bliżej niż 10cm od przepustnicy ? Ja mam mikser założony bezpośrednio na przepustnice (jakieś 5-6 cm od miksera do płaszczyzny przepustnicy) i z tego co widziałem , to w większości tych silników miksery są tak montowane. Jestem średnio zadowolony z działania tej instalacji i może to jest jednym z powodów.

Mam mikser przy samej przepustnicy (samochód jak w temacie) - nigdy nie było problemów (ale nie o tym).

Mikser ma otwór stożkowy - jak powinien być założony ?
Większą czy mniejszą średnicą w stronę przepustnicy, a może jest to bez znaczenia ?