Rekonstrukcja klimy 2,5 td

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam szukałem podobnego tematu w archiwum ale nie znalazłem dlatego pytam.
Zająłem się rekonstrukcją klimy w moim autku 2,5 td - wcześniej miało małego dzwonka po którym straciło chłodnice i 2 wentylatory. Części kupiłem ale czegoś mi jeszcze brakuje i nie wiem dokładnie czego ponieważ pod chłodnicą klimy biegnie gumowy wężyk od klimatyzacji który mam podczepiony żeby nie latał ale jest niekompletny- tak mi sie zdaje ale nie wiem czego tam brakuje. Oglądałem troche zdjęć z allegro tych węży w każdy inny- dalej nie wiem. Stojąc od przodu auta po prawej stronie jest taka aluminiowa rurka która dostaje do chłodnicy i tu jest ok- tak myśle wystarczy przykręcić. Ale od dołu jest ta gumowa i nie wiem co do niej powinienem dokupić żeby ją podpiąć. Może ktoś ma zdjęcia jak to powinno być zmontowane- jeśli tak byłbym bardzo wzdięczny. Z góry dziękiuje.

moze najpierw sam zrob zdjecia jak wyglada to u Ciebie
bo z opisu raczej niewiele jest zrozumiale.
Przedstaw swoj problem w przystepny sposob
a na pewno ktos pomoze

Dokładnie zrób foty a ja dam od siebie i może Ci się sprawa wyjaśni.

OK dzięki jutro zrobie fotki

Zrobiłem zdjęcia to co widać to tyle mam- rurka kończy się gwintem i brakuje mi reszty która łączy cię z chłodnicą klimy. Nie mam pojęcia co kupić żeby działało i pasowało. Z góry dziękuje za podpowiedzi.

Coś nie wkleiło tego zdjęcia podaje link:

zdjęcie

Zrób zdjęcie tam gdzie się kończy ta rurka. Jutro zajżę. Ale od spodu nie zabardzo mi pasuje bo musiałbym zdjąć płytę podłogową.

Kończy sie na wysokości tej drugiej czarnej opaski bo na końcówce mam założoną folię żeby zabezpieczyła rurke. 2 opaska to koniec. Chodzi mi o to czy na tej brakującej rurce ma być jakaś bańka no i zawór do nabijania klimy. Ale to powinno być widać z góry. Od spodu to będzie łączenie chyba kawałek przewodu i tyle. Jakbyś mógł zerknąc tylko z góry co tam Ci wchodzi do chłodnicy klimy bo to jest całość i łączy się w tym miejscu które mam na zdjęciu. I na czym jest ten 2 zaworek do nabijania- jeden jest niedaleko zbiornika wyrównawczego płynu chłodzącego a drugi???- chyba po prawej właśnie na tym czego nie mam.

Wielkie dzięki za pomoc

Koledzy mam pytanko: czy ten przewód klimy jest do modelu 2,5 TD bo szukałem jest tych rodzajów dużo ja wogóle nie mam tego u siebie i dedukcją doszedłem że tego mi brakuje ale czy to jest to ????????????

Mam już wszystko oprócz tego nieszczęsnego kabla do odpalenia klimy. Gdyby ktoś mógłby przy okazji zaglądnąć (tak przy okazji) u siebie pod maskę byłbym baaaardzo wdzięczny.
Do lata jeszcze troche ale powoli powoli prę z tym do przodu może akurat się uda

To znowu ja odświeżam wątek- dziś próbowałem załozyć wentylatory klimy ale z marnym skutkiem bo nie udało mi się ich wcisnąć pomiędzy chłodnicę a pas ani przez dziure po zdjęciu atrapy. Czy jest jakiś sposób na wsunięcie wentylatorów bez demontażu chłodnicy silnika???? czy żeby załozyć te wentylatory a potem chłodnice klimy to muszę wyciągnąć całkiem chłodnice silnika??????? może ktoś to robił i pdpowie jakiś najprostszy sposób???????

michals24 niedługo ja sie za moja biore, mam już wszystkie graty, to Ci napisze co i jak, mnie czeka wymiana chłodnicy, sprężarki i przewodów, oraz będę zakładać elektryczny wiatrak zamiast wisco także będę wyjmował chłodnice.

michals24 niedługo ja sie za moja biore, mam już wszystkie graty, to Ci napisze co i jak, mnie czeka wymiana chłodnicy, sprężarki i przewodów, oraz będę zakładać elektryczny wiatrak zamiast wisco także będę wyjmował chłodnice.

Dzięki za info- ja w sumie już się poddałem bo chyba jednak trzeba tą chłodnice ruszyć pytałem bo myślałem że może jest jakiś sposób ale po kolejnych próbach wątpie. Chyba wszystko wypróbowałem. Pozostaje pojechać do srewisu klimatyzacji co też w najbliższych dniach uczynię i na tym się zakończy ciepło się robi części już wszystkie mam- no i zobaczymy co wyjdzie przy uruchomieniu tego ustrojstwa czy wydatki sie zakończą czy jeszcze coś dojdzie.

Tu masz zdjęcia wygląda bardzo podobnie ale szkopuł tkwi w szczegółach. To jedyne możliwe zdjęcia jakie mogłem zrobić ewentualnie dajcie znać jakie elementy wam jeszcze potrzebne do sfotografowania. Może Wam pomogą.
Pozdrawiam

Dzięki za fotki zakupiłem taką samą. Myślę ze bedzie ok najwyżej sie troszkę dognie jakby co. Ale dobrał to marios- to myśle że jest jak trzeba. I niedługo powieje w autku orzeżwiający chłodek

Odgrzewam stary post- wtedy się poddałem ale muszę się pochwalić że od wczoraj się zabrałem za tą nieszczęsną klimę i już złożyłem wszystko do kupy. Teraz takie pytanko: czy trzeba by było ją przepłukać?? mogło się coś tam porobić podczas tak długiego rozszczelnienia ( na oko czysto było) ???Bo mam plan taki- nabić na starym osuszaczu - zobaczyć czy ruszy- jak ruszy to założyć nowy osuszacz i tle. A jak nie ruszy to mnie chyba.... Dzięki za sugestie bo w temacie klimy jestem zielony ( potrafię tylko to fizycznie to złożyć ).