Ściąganie z ebay usa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam prośbę czy jest ktoś kto mógłby coś mi kupić na ebay usa i w miarę bezboleśnie dostarczyć na wskazany adres ?
Mam zero doświadczenia w materii i nie wiem czy na wszystko jest cło ?
Czy na złom elektroniczny np. nie ma ?

Będę wdzięczny za info.

kto wie?

mam konto na ebay.de - mogę licytować w usa?

jakieś niespodzianki po drodze, oprócz wysokich opłat za przelew?

przewalutowanie na paypalu nie jest aż tak bolesne.
z cłem to loteria, jak Ci to ktoś zapakuje nie w karton z logiem producenta czy jakiegoś sklepu i oznaczy np jako gift to luz
sobie zamawiałem ekran dotykowy, wysyłający zaznaczył wartość $10 i luz, ale kumplowi ściągaliśmy owiewki do motocykla i już clić musiał (niestety od wartości owiewek z wysyłką łącznie )

konta ebayowskie sa uniwersalne więc bezproblemowo można licytować i na rumuńskim (o ile jest )

Poza tym trzeba patrzeć który sprzedający ma w opcji wysyłkę poza USA (a jak nie ma, to zapytać czy mimo wszystko by się zgodził - niektórzy na to idą) i w jakiej cenie - rozstrzał jest duży. Z reguły firmy wysyłają zakupy z rachunkiem / fakturą (invoice) i od tego co jest na papierze jest clone. Często też doliczają podatek w przypadku sprzedaży poza USA, także przed zakupem dobrze wszystkiego się wywiedzieć

Przy odrobinie szczęścia i siły perswazji z niektórymi da się dogadać właśnie na formę gift'a tak jak wspomniał zork.

kupowalem kilka rzeczy z ebay US i nie mialem zadnych dodatkowych oplat, fakt nie byly to drogie graty zazwyczaj okolo 100$. sprzedwca zawsze dolacza informacje ze to gift
do tego tracking numer, zeby mozna bylo sobie sprawdzic co sie z dzieje z przesylka
Pay pal wcale nie jest taki drogi a bardzo ulatwia zakup gratow

Hej
zobacz priv
Pozdrawiam