Jaki czujnik wstecznego do Zeteca?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
No więc silnik to 1.6 16V Zetec. Nie działa mi wsteczny. Jak wrzucę to mignie. Jak wrzucę i trzymam drążek dociśnięty to się świecą cały czas. Jak puszczę i znowu docisnę to już się nie zapala. Więc to chyba czujnik. Kupiłem, ale nie pasował. Ktoś mi tu mówił że w tym aucie jest skrzynia od RSa czy jakoś tak. Ktoś wie jaki ma być czujnik do tego silnika w nadwoziu Cabrio? Jeśli to ma jakieś znaczenie. Bo tym w sklepie zarzekał się że to ten a tam jest zupełnie inny.

Zasadniczo są dwa typy włącznika świateł cofania. Jedne przykręcany jest z boku skrzyni dwoma śrubami imbusowymi. (Widać go za lewym kołem.) Natomiast drugi typ wyposażony jest w gwint i wkręca się go do skrzyni z przodu. Różnica jest taka, że pierwszy kosztuje grubo ponad 100 zł a drugi przynajmniej połowie taniej. Także proponuje zajrzeć sobie pod przedni zderzak i zobaczyć, w którym miejscu wpięte są przewody.

Mialem podobny problem. Wkrecany w skrzynie kosztowal 30 zl,ale niestety mam ten drugi. W sklepie mi krzykneli 120zl!!! wiec kupilem zwykly wlacznik,wzialem kawalek przewodu i zalozylem go na konsoli srodkowej. Da sie przezyc,a 118 zl zostalo w portfelu.

A może ktoś próbował reanimować czujnik?
Bo u mnie też zbliża się wymiana. A 120 piechotą nie chodzi.

Tego się nie reanimuje.

Cytat:
2009-03-08 12:23:40, ThomasB pisze:
A może ktoś próbował reanimować czujnik? Bo u mnie też zbliża się wymiana. A 120 piechotą nie chodzi.

Była kiedyś na forum fotorelacja z naprawy ale nie pamiętam kto robił. Może się przyzna

Obym miał ten tańszy, sprawdzę jutro.

ja o ile dobrze pamietam jak musialem wymienic swoj to wystarczylo zobaczyc wtyczke ktora wkladasz do czujnika.jeden ma podajze dwa bolce a drugi trzy jesli sie nie myle

Cytat:
2009-03-08 19:31:51, jerico pisze:
Była kiedyś na forum fotorelacja z naprawy ale nie pamiętam kto robił. Może się przyzna

Może to relacja z wymiany bo też słyszałem że nie nadaje się to do wymiany. Ale dla chcącego...

Niestety, mam ten droższy. Jest kostka z kabelkami przykręcona dwoma śrubkami. Jutro może uda mi się go zreanimować.

Jak Ci się nie uda to mam taki czujniczek.. Działający oczywiście

Ooo, ile byś za niego chciał? Daj jakoś znać. Jeśli nie uda się zreanimować to pomyślę.

mam podobny problem też nie działają mi światła od wstecznego i zlokalizowałem czujnik z przodu skrzyni ale jest problem bo przychodzi do niego duża kwadratowa wtyczka z 4 kablami... szukałem na złomie i tam wszystkie auta maja czujnik z trójkątna wtyczką z trzema kablami. Nigdzie nie mogę znaleść takiego czujnika jaki ja mam

problem rozwiązany mój błąd. Mam czujnik przykręcany na 2 śrubkach z boku skrzyni