ANTYZŁODZIEJSKIE : maska silnika zamykana na ... klucz ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Słyszał ktoś coś o montażu czegoś takiego ?
Tak naprawdę szybki dostęp do silnika umożliwia złodziejom kradzież.
Może gdyby ktoś znał się na elektromagnesach-siłownikach, to można by przemyśleć samodzielne dorobienie takich zamków elektromagnetycznych (ot, taki stalowy bolec wysuwajacy się z prostej blokady maski dopiero po podaniu napięcia na siłownik).

Co Wy na to, Szanowni Forumowicze ?

Ostatnio same dobre pomysły na forum

Zamykana maska to jeden z powodów małej ilości kradzionych Fordów

Czekam na dobre pomysły. A sam szukam jakiegoś dodatkowego immobilisera w necie

ZOltar ja bym proponowal abys zamiast szukal immobilisera w necie... to... zajmij sie tym gifem w profilu..

Oczy juz mnie bola.. wpatruje sie tak zeby cos zobaczyc i nic nie daje... STANOWCZO POPRAW TO

Co do maski...

Przeciez w ESPERO z tylu juz jest zamek na klucz...
Mozna taki sam zamek zalozyc z przodu na nosku.. wszak znaczek to znaczek...przynajmniej bedzie zamek ladnie ukryty i podlaczyc do niego silownik...

KeyJey zboczuchu myśl nad zamkiem w masce, a nie w gify się wpatrujesz :>

Nic nie da się zrobić, próbowałem

Cytat:
Nic nie da się zrobić

A podpiąć siłownik do linki ? Wymodzić jakieś przełożenie coby lżej było ... Ostatecznie dać zamek do linki w przedziale pasażerskim - są takie zamki do szyb przesuwanych z listwą zębatą - może coś w ten deseń ?

LUDZIE!!! GDZIE WY MIESZKACIE, ŻE WY CHCECIE JUZ NAWET MASKĘ NA KLUCZ ZAMYKAĆ ???

Ja tego mproblemu nie mam bo moja fura dziennie sobie nocuje w przytulnym garażu (i nawet drzwi nie zamykam )

P.S. Maskę mam zamkniętą - ale nie na klucz

Cytat:
2003-09-09 09:33:45, Jacenty pisze:
Cytat:
Nic nie da się zrobić

A podpiąć siłownik do linki ? Wymodzić jakieś przełożenie coby lżej było ... Ostatecznie dać zamek do linki w przedziale pasażerskim - są takie zamki do szyb przesuwanych z listwą zębatą - może coś w ten deseń ?

Pisząc nie da się, miałem na myśli poprawienie mojego cycatego avatarka

Pozdro.

Wielu pisało tu o siłownikach zamka centralnego. Może oni podpowiedzą coś o siłownikach elektromagnetycznych : ile to kosztuje, jaką ma siłę popychania/wycofywania bolca.
Myślę o takim siłowniku, który miałby wysunięty (przez sprężynę) bolec w stanie nieaktywnym i wciągałby bolec do wewnątrz elektromagnesu po podaniu napięcia.
Czujecie to ? Wysunięty bolec przechodziłby przez dwie ktrótki tulejki (jedna zespawana z klapą , jedna zespawana z karoserią) i blokowałby układ.

Prosimy speców od siłowników o opinie.

Dokładnie tak działa siłownik od klapy bagażnika tylko ma chyba zbyt mały skok aby użyć go jako "zasuwy" Zresztą nasze siłowniki drzwiowe też podobnie działają. Do testów przystąp

Cytat:
Jacenty pisze:
Dokładnie tak działa siłownik od klapy bagażnika

To fakt, on chyba wciąga bolec po podaniu napięcia.
Ma ktoś cennik z częściami ? Ile toto kosztuje ?

Nie potrafię znaleźć cennika przez wyszukiwarkę, a przecież tylu klubowiczów podawało linki w swoich postach.

Cytat:
2003-09-09 09:41:54, Pepton pisze:
LUDZIE!!! GDZIE WY MIESZKACIE, ŻE WY CHCECIE JUZ NAWET MASKĘ NA KLUCZ ZAMYKAĆ ???

Ja tego mproblemu nie mam bo moja fura dziennie sobie nocuje w przytulnym garażu (i nawet drzwi nie zamykam )

P.S. Maskę mam zamkniętą - ale nie na klucz

Nie wiem czy wiesz, ale zlodziej woli pracowac w garazu, niz na ulicy - cicho, przytulnie, nikt go nie niepokoi, na leb nie pada, i wogole super.
To sa slowa zlodzieja ktore uslyszalem w jakims programie...

Czyli z tego co mówisz to powinienem stać na placu, bo wtedy jest mniejsze prawdopodobieństwo, że mogą auto ukraść . To ciekawe tylko po co wszędzie tyle garaży stoi??? A już wiem - żeby złodziejowi nikt nie przeszkadzał i żeby mu czasem deszczyk nie popadał

Nie obraź się stary za powyższy tekst ale nie wiem ilu garażowców by się z tobą zgodziło.
... a wiesz jak to fajnie przyjść zimą do garażu i wyjechać niezasnieżonym autkiem

P.S. Tak swoją drogą to narazie nie było mocnych na mój zamek produkcji mojego dziadka(sam go wymyślił). W piwnicy też mam taki to jak chcieli wleżć to kuli cegły do okoła a drzwi nawet nie wiedzieli na co były zamknięte

Cytat:
P.S. Tak swoją drogą to narazie nie było mocnych na mój zamek produkcji mojego dziadka(sam go wymyślił). W piwnicy też mam taki to jak chcieli wleżć to kuli cegły do okoła a drzwi nawet nie wiedzieli na co były zamknięte

Pepton zdradź choć rąbek tajemnicy....

Tylko, aby wejść do garażu należy pokonać zwykle kilka zamków/kłódek, a to wymaga czasu i głośnych narzędzi - no chyba, że ktoś ma tylko jeden zamek/kłódkę. Do wejścia do samochodu wystarczy cegła... szkoda, że nie mam garażu, ale też nie przesadzajcie. Zawodowiec naszym samochodem raczej się nie zainteresuje - robota i ryzyko wpadki takie same jak przy nowszym/lepszym aucie, a gówniarstwo nie poradzi sobie z uruchomieniem.

Pomijając temat garaży a wracając do klapy najlepszym rozwiązaniem było by zastosowanie siłownika od centralnego zamka (na zasadzie wlewu paliwa bolec moze być nawet grubszy) i podłączyć go pod centralke zamka .Do wyboru mamy dwa rodzaje siłowników słabszy i mocniejszy(nasze fury mają słabsze jak większość aut) cena to 25-30-35 zł a skok bolca napewno będzie wystarczający

Pod centralkę zamka odpada bo centralka może się przegrzać. Zresztą jaki sens ? Jak drzwi beda otwarte to i standardowe ciągadło to samo robi. Czy próbowaliście kiedyś otworzyć swoje fury brzeszczotem lub drutem ? Mnie to zajmuje niecałe 30 sek.

Cytat:
Biznes pisze:
Pomijając temat garaży a wracając do klapy najlepszym rozwiązaniem było by zastosowanie siłownika od centralnego zamka (na zasadzie wlewu paliwa bolec moze być nawet grubszy) i podłączyć go pod centralke zamka .Do wyboru mamy dwa rodzaje siłowników słabszy i mocniejszy(nasze fury mają słabsze jak większość aut) cena to 25-30-35 zł a skok bolca napewno będzie wystarczający

O !!! to to !
Co prawda, zworki/przełącznik do wycofania bolca siłownika powinny być ukryte a nie w centr.zamku czy stacyjce.

Ma ktoś ten namiar na CENNIK ? Please !
Chętnie obejrzałbym cenę tego siłownika w jakimś dokumencie/linku (cena podana przez Ciebie wydaje się dobra, czyli niska) .

Biznes, pytałem w hurtowni o siłownik klapy bagażnika , cena wynosi 133 PLN !!! Załamać się można. Przecież toto sam potrafiłbym zrobić.
Skąd masz te ceny : 25-30-35 PLN ?

Po pierwsze to nie siłownok do klapy tylko zwykły do centralnego kup np u kogoś kto alarmy zakłada lub w sklepie z alarmami .Ja za elektryka robie już około 10 lat , centralne i alarmy montuje i takie są ceny.A dla Jacentego to centralka zamka po dodaniu dodatkowego siłownika wcale się nie przegrzeje a jak ktoś chce mieć osobno sterowaną blokade klapy to sterownik centralnego zamka kupuje (około 50 pln zależy jaki) i przycisk lub w celach oszczędności sam przełącznik 6-stykowy samowracający i też się da zrobić