| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2003-12-30 16:58:47 moje autko od urodzenia ma problem z ładowaniem. zawsze albo nie ladowal albo akumulator gotowal.
byly rozne alternatory i regulatory i dalej bylo zle pare lat temu + do regulatora podlaczylem przez przekaznik co poprawilo sytuacje. wciaz mialem problem bo nie dalo sie ustawic REGULATOROW na ok 14.5 tylko na wolnych 13 potem rosnie do 16 i potem skacze ok 14.5 do 16 denerwowalo mnie to bo widac jak swiatla mijania pulsuja na elektronicznych wogule nie chodzil byl niedoladowany wpadlem na pomysl ojciec mial "beczke" gdzie caly czas jest 14V regulator jest elektroniczny razem ze szczotkoczymaczem wiec przerobilem fiatowski szczotkoczymacz ze wychodza z niego nie 1 a 2 zlaczki podpielem go pod szczotkotrzymacz z beczki w sposob szczotka do szczotki i do 1 szczotki idzie + . a druga jest podpieta fabrycznie do regulatora i z niego wychodzi - ominelem cala wiazke zalozylem sprawdzony regulator i okazalo sie ze na wolnych 13 potem rosnie na 15.5 porem zaczyna skakac 14.5 do 15.5 V a czemu jezeli w beczce bylo 14V i na regulatorze pisze 14V zrobilem drugi i to samo wydaje mi sie jakbym to zle podpiol to by sie spalil regulator czy mieliscie taki problem? co moge jeszcze zrobic zeby bylo dobrze? bo ja juz zglupialem |
MAGNUM 125 Reda | 2003-12-30 23:50:06 ja zgłupiałem już w połowie twojego postu życze powodzenia w dalszych pracach P.S. a może by tak poszukac innego elektryka?najlepiej takiego starego dziadka który się wyćwiczył na fiatach? |
PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2003-12-31 01:30:10 sorki ze to takie zakrecone ale inaczej nie umialem wytlumaczyc tego.
elektrycy twierdzili ze "ten typ tak ma" po dzisiejszej przejazdce stwierdzilem ze i tak jest lepiej niz bylo - a wiec krok do przodu |
Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2003-12-31 08:49:17 Jeśli sprawdzałeś to ładowanie na różnych alternatorach i reg. napiecia i dalej są takie same objawy to proponuje jechać do Romana pzdr. |
PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2003-12-31 12:21:15 podaj mi dokladny adres.bedzie chwli czasu to podskocze.
ps. a czy Roman przypadkiem nie robi na SKODA-SERVICE bo to tez na powstancow i chyba tez p.Roman tam pracowal o ile dobrze pamietam. |
Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2003-12-31 12:31:57 adresu dokładnego nie znam, ale jest to zakład który jest naprzeciwko servisu skody. Na żółtej planszy czerwonymi literami jest napisane AUTO-ELEKTRYK.
Napewno dokladny adres będzie znał Czokapik |
goorek F&F MEMBER był/jest Łęki City / Kraków | 2003-12-31 12:42:13 moge potwierdzic slowa Konia. robi dobrze i tanio!! i w koncu mam awaryjne |
PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2003-12-31 13:44:26 jak na przeciwko skody to znajde.
dziekuje |
Vyzn-R F&F Sympatyk Babilon Bandit Lipno | 2005-12-11 17:31:29 Sorki ze odkopuje ale mam mały problem... W fiacie tak jakby "brakowało mi pradu" tzn. mam wrazenie jakby akumulator był niedoładowany, jak jade i włącze długie swiatła to swiecą bardzo słabo, radio mi przygasa albo wycieraczki bardzo wolno chodza... Jak naladuje akumulator pod prostownikiem to wszystko jest ok ale po dłuzszej jezdzie znow to samo sie dzieje... kontrolka od ładowania sie nie swieci i nie zarzy ani na wysokich ani na niskich obrotach... przeczysciłem styki na akumulatorze i nic nie dało... posprawdzałem kabelki i niby wszystko ok ale moze cos przeoczyłem... Co to moze byc?
|
RG Fiat 125 Kraków | 2005-12-11 17:54:11 ja ci nie pomoge bo z pradem wzmagam sie dalej.
juz myslalem ze mu dalem rade a tu zonk. dalem nowy alternator /9D/ nowy przekaznik od kontrolki /wazna rzecz, choc niewiem czemu/ nowe szczotki nowa instalacja el./dodatkowa/ regulator z beczki i fajnie na wolnych na swiatlach 13.5 po zapaleniu rano na wolnych 14.5 po przekroczeniu 1200 obr/min 14.5 akumlator tak naprany ze glowa boli. zadnych pulsacji szkoda tylko ze tak bylo przez tydzien. potem sie znowu zjebalo i teraz to zabardzo niewiem co bo zmienialem regulatory i dalej pulsuje kupilem nowy przekaznik - dalej lipa. jak macie jakies rady to piszcie bo ja niemam sily do tego. pusacje mam 14-15V |
Vyzn-R F&F Sympatyk Babilon Bandit Lipno | 2005-12-11 18:15:38
Napiecie na akumulatorze na wyłaczonym silniku 13.1V na właczonym i obrotach 1000obr/min 13,5 i powoli rosnie, jak dodaje gazu bez zmian to samo niezaleznie od obrotów p.s. ile takie diody do 125p moga kosztowac?? [ wiadomość edytowana przez: Vyzn-R dnia 2005-12-11 18:18:28 ] [ wiadomość edytowana przez: Vyzn-R dnia 2005-12-11 20:14:44 ] |
Poramancza F&F MEMBER 125p jaworzno | 2005-12-11 21:27:12
niestety nie wiem |
kz61 Peugeot 306 XN Bochnia | 2005-12-11 23:13:09 Do RG- czy alternator 9D oznacza 9-cio diodowy? Jeśli tak to przekaźnik kontrolki jest tu nieporozumieniem. Przekaźniki są w 6-cio diodowych tzw. ''obcowzbudnych''.
Wymiana diód w altku opłaca się gdy wymieniamy tę jedną, dwie uszkodzone. Ale jest trochę roboty, mostek trzeba wytargać i rozpiąć połączenia żeby posprawdzać poszczególne diody. O ile diody główne łatwo wyłapać to diody wzbudzania [jak są] trzeba wylutowywać aby mieć pewność. Wymiana wszystkich z marszu jest nieopłacalna- lepiej kupić cały mostek. Najlepiej usterki ładowania pokazuje oscyloskop. Mierniki uniwersalne uśredniają pomiar więc nie pokażą nadmiernych oscylacji. Wskazówkowe są lepsze od cyfrowych bo wizualnie pokazują jak zachowuje się napięcie- mierzą w sposób ciągły. Cyfrowego używam do pomiaru prądu ładowania bo ma zakres do 20 A. Pisze 10 A ale to blef ze względu na cienkie przewody pomiarowe- nie wolno długo mierzyć powyżej normy. Pozdr. |
Vyzn-R F&F Sympatyk Babilon Bandit Lipno | 2005-12-12 13:11:28 Dobra to jak sprawdzic czy to w 100% diody pady? Zebym nie wydal kasy w bloto... |
bassman Lancia Dedra SW Łódź | 2005-12-12 22:00:39 odlutowywujesz uzwojenie (zeby nie bylo polaczenia) i kazda diode sprawdzasz - podlaczasz omomierz lub diode swiecaca z zasilaniem, omomierz przy stanie zaporowym diody pokaze bardzo duza rezystancje, dioda sie nie zaswieci, zas w stanie przepustu omomierz pokaze rezystancje bliska zeru a dioda bedzie sie swiecic.
sparwasz tak kazda diode - musi blokowac i przepuszczac, nie moze przepuszczac w dwuch kierunkach ale tez nie moze blokowac zawsze. Powodzenia milej zabawy |
kz61 Peugeot 306 XN Bochnia | 2005-12-12 22:47:48 Dodam jeszcze że jest to dobry moment żeby przedzwonić też uzwojenia stojana i wirnika. Czy nie ma np. zwarć do masy, przerw. Diody wzbudzania padają w szczególny sposób. Tracą połączenie w środku ale jak altek ostygnie to wszystko jest niby ok. Dobrze jest pomaltretować taką diodę przy mierzeniu. |
bassman Lancia Dedra SW Łódź | 2005-12-13 14:21:42 Ja osobiscie nigdy sie nie sram z pomiarem diod wzbudzenia tylko je od razu zapobiegawczo wymieniam na 5cio amperowe (maly zapas mocy) i problem jest z glowy czy sa dobre. |
PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2005-12-13 16:40:44
dzieki. pozbede sie przekaznika i zobaczymy. wyjelem wtyczke z gniazda w alternatorze od kontrolki. -pulsuje dalej. moja oscylacja ma ok 2V czyli od 13,5 do 15.5V widac ja golym okiem na wszystkich zarowkach. swiatla mijania sa niczym stroboskop. teraz jest tak ze: do 2000 obr jest ok a po przekroczeniu 2000 zaczyna sie pulsowania ktorego czestotliwosc rosnie wraz z wzrostem obrotow. niewiem czemy ale tylko przez tydzien bylo ok. [ wiadomość edytowana przez: PG dnia 2005-12-13 16:46:19 ] |
kz61 Peugeot 306 XN Bochnia | 2005-12-13 18:14:08 Kontrolka musi być. To nie tylko światełko ale jeden ze składników obwodu wzbudzania alta. Oba alternatory nie są zamienne bez zmian w instalacji. Widzę żę ten alternator już ma przes..ne to może nie eksperymentuj więcej. Chyba że przerabiałeś temat. Regulator jest oddzielnie czy zabudowany w środku? |