Swieci olej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam problem. Jechalem dzisiaj autostrada i silnik mi sie troche rozgrzal.Kiedy dojechalem do domu zaczela mi swiecic kontrolka oleju, ale jak dodalem gazu to gasla. Co to moglo byc ? Olej powinno sie sprawdzac na zimnym czy rozgrzanym silniku? Bo na zimnym to mam prawie ful, a rozgrzanym ciezko powiedziec.

p.s.Chodzi oczywiscie o malucha.

Sprawdż czy działa termostat ja też tak miałem jak go wymieniłem
to było już OK. cena termostatu to 15 zł >

olej sprawdzasz na zimnym

a ja mialem takie szopki z kontrolka jak pojezdzilem ostro na wysokich obrotach (paliwko lotnicze) i otworzylem klapke na wale, nie trzymal cisnienia

JA mam tak samo ale to wina oleju bo jak sie za bardzo nagrzeje to leje sie jak woda przez pompe czyli ma za małą gęstości

Ja w trasie ponad 400km przy temperaturze oleju blisko 120*C nie miałem takich problemów. Faktem jest że uzywam dość gęstego oleju bo 20W-50.

Cytat:
2003-09-11 14:09:19, Corel pisze:
Mam problem. Jechalem dzisiaj autostrada i silnik mi sie troche rozgrzal.Kiedy dojechalem do domu zaczela mi swiecic kontrolka oleju, ale jak dodalem gazu to gasla. Co to moglo byc ? Olej powinno sie sprawdzac na zimnym czy rozgrzanym silniku? Bo na zimnym to mam prawie ful, a rozgrzanym ciezko powiedziec.

p.s.Chodzi oczywiscie o malucha.

mialem to samo! ale juz jest zrobione a co bylo?? okazalo sie ze panewka walu korbowego juz byla zla i trzebabylo wymienic na nowa ale najpierw sobie sprawdz czujnik cisniejnia oleju bo moze byc zepsuty

pozdro

Powiem jasno sprawdź proste rzeczy typu czujnik ,olej itp
Jeśli sytuacja bedzie sie powtarzać to szykuj silnik do remontu
Za ciśnienie odpowiadają -wał ,panewki środkowe i główne, wałek rorządu , pierścień na panewce - pompa oleju , zmów modlitwe żeby to nie bylo to, Bo inaczej kasa w dół - bieda piszczy

a ja radze sprawdzic zaslepki na wale, zwal miske i sprawdz, nieduzo roboty a przynajmniej nie bedziesz wybebeszal wszystkiego jesli to to i sobie zaklepiesz nowa zaslepke