| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
savvy Opel Omega Caravan Oborniki Śląskie | 2006-03-29 16:19:15 szlag mnie juz trafia Panowie...
3 tygodnie temu skonczylem prawie genaralny remont [tulejowanie, piersienie, tłoki itd] wszystko wymienione i uszczelnione...silnik zajebiscie sie zbiera wszystko gra jak trzeba nie bieze grama oleju...ale... po prawej stronie na dole silnika tak jakby z pompy olejowej tyka cos dosc glosno i denerwujaco... takie: ty ty ty ty ty ty.... przy przegazówce zanika albo po prostu jest zagluszane... wiec pytam czy w waszych x20xev tez tak jest ? czy tez pompa siadla...a moze to kurcze w silniku na panewkach tlucze ? pomocy... savvy |
autoseba Jeep Wrocław | 2006-03-29 17:11:20 Pompa olejowa jest z przodu silnika na wale za kołem pasowym .
Jeżeli dzwięki dochodzą z miski olejowej to wygląda na panewki korbowe , przynajmniej na jedną . Może być nieprawidłowo spasowana , mogła się uszkodzić od niedokładnego wyczyszczenia silnika po tulejowaniu(drobiny żeliwne) . Nie napisałeś czy zakładali nowe czy stare ,a jest to bardzo ważne. [ wiadomość edytowana przez: autoseba dnia 2006-03-29 21:36:00 ] |
MEGA_3 LOB WETERAN caravany dziwne Kalisz | 2006-03-30 07:40:07 a jaki to olej jest bardziej gęsty? |
DrA eS ... | 2006-03-30 08:39:24
Jak to jaki - gesciejszy |
afx Omega B 2.5 TD Częstochowa | 2006-03-30 12:06:29 Panowie chyba nie wiedza do czego sluza oznaczenia...
Napisalem gesciejszy, a wiadomo, ze chodzi o lepkosc np. mineral 20W-50. Nie wiem na jakim oleju jezdzi kolega, ktory ma problem z tykaniem. To tylko taka podpowiedz... zapraszam do przeczytania...
Na ten temat mozna poczytac: http://www.off-road.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=241 Tak na marginesie to nie wiedzialem, ze wszystkie oleje sa jednakowe
Pozdrawiam. |
savvy Opel Omega Caravan Oborniki Śląskie | 2006-03-30 13:24:51 zaraz zaraz...
odbiegacie od tematu.. seba: silnik po tulejowaniu pod wymiar urzywanych bardzo dobrych tłokow...nowe pierscienie itd... olej 10W-40 z motodoktorem Vavolina... tyka z prawej srony..raczej z przodu...powiedzmy z okolic filtra oleju...wiec prawie z pompy... przy tulejowaniu sprawdzalismy panewki...byly w dobrym stanie... jeszcze jeden szczegól...jak auto przywiozlem z niemiec to olej w silniku byl zadki jak woda...poza tym minimum na bagnecie... swiecilo sie oelmangel... przypuszczamy z ojcem ze po prosty pompa mogla dostac po dupie na takim oleju... teraz olej jest zalany ... silnik uszczelniony... nie bieze grama oleju... 2mm na bagnecie od maximum i dalej oelmangel swieci...malo tego swieci tez czasami kuhl mitel stand [plyn w chodnicy] a jest zalany prawidlowo... wiec o so chodzi ? jakies sugestie ? savvy
|
autoseba Jeep Wrocław | 2006-03-30 13:53:54 savvy nie masz co gdybać , micha w dół i musisz sprawdzić panewki korbowe , jak panewki będą ok to musisz zmienić pompe olejową .
Skoro miałeś miske na wierzchu to czemu nie przeczyściłęś czujnika poziomu oleju? Z tego co się orientuję to masz pojedyńczą miske olejową , więc ściągnięcie jej to moment |
savvy Opel Omega Caravan Oborniki Śląskie | 2006-03-30 14:04:31 z tym czujnikiem to po prostu zapomniałem
miska to fakt jednoczesciowa i wolalbym jej teraz nie sciagac tym bardziej ze naprawde sprawdzalismy panewki... musze pompe skombinowac i podmienic... wiesz dopiero co przerabialem rozbieranie motora na czesci pierwsze
savvy |
autoseba Jeep Wrocław | 2006-03-30 14:17:40 Jak odpalali samochód po remoncie to byłęś przy tym?
Panewki mogą być nawet nowe ,ale po dokręceniu korb się kształtują i mogą się wypaczyć ,co spowoduje ich uszkodzenie w pierwszych sekundach pracy silnika i później zaczynają delikatnie pukać . Dlatego robi się pasowanie panewek tzn. po dokręceniu sprawdza się prawidłowość ułożenia panewki i określony luz. Może się pomieszały panewki i zostały założone jak popadło ,albo co gorsze stopki korbowodów się pomieszały i wtedy mimo rewelacyjnych panewek będzie pukanie. [ wiadomość edytowana przez: autoseba dnia 2006-03-30 14:20:39 ] |
savvy Opel Omega Caravan Oborniki Śląskie | 2006-03-30 14:27:43 kurcze tak wlasnie bylo...
Ojciec jest mistrzem mechaniki pojazdowej...na sucho bylo wszystko sprawdzane itd... bylem przy odpalaniu i odpalil za 1 razem tak jakby silnik nie byl wczesniej rozkrecany... wiec panewki raczej bym nie posadzal o taki klekot... ciekawy jestem schematu pompy... i co tam moze ewentualnie tykac...kompletnie nie wiem jak pompa dziala... dzieki za debate...
savvy |
irek71 omega b mv6 3,0 piaseczno | 2006-03-30 15:01:17 witam
a moze to ten zawor od cisnienia oleju, nie wiem jak to sie fachowo nazywa ale sklada sie to bodajrze z kolki i sprezynki i moze cos jest z nim nie tak i sobie tak tyka. Moze wartoby bylo to sprawdzic. pozdro irek |
PEPE 3,2V6 TORUŃ | 2006-03-30 23:58:36 Pompa jest zębatkowa i lubi się zatrzeć są dwa rodzaje do 96 i wydajniejsza od 96. Ta od 96 była w silnikach z wiekszą aluminiowa miską olejową.
Jakby co mam takie pompy na zbyciu. |
savvy Opel Omega Caravan Oborniki Śląskie | 2006-04-03 08:54:29 no to sprawdzone...
na 100% nie pompa
na 100% nie panewki
tyka gleboko w silniku z tylu tak jakby nad skrzynia... w sobote bylem na kanale i wszystko z ojcem posprawdzalismy... tyka tylko na wolnych obrotach...no moze do 2000 rmp pozniej cichnie i zanika [sprawdzone specjalnym patyczkiem do sluchania pracy silnika]... rece opadaja... savvy [ wiadomość edytowana przez: savvy dnia 2006-04-03 08:55:28 ] |
![]() przemas_24 omaga grudziądz | 2008-01-24 18:07:15 a mozesz napisać co ci tam tak tyka bo u mnie słychać to już w kabinie po 3200 obr. zanika tykanie |
Szcurek LOB MEMBER Kosiarka; Czarna Owca Tarnowskie Góry | 2008-01-25 12:30:20 Pewnie jakiś arab siedzi pod maską
Sprawdź czy nie jeździsz samochodem pułapką
Ale odgrzałeś kotleta. |
l3h opel omega b caravan opole | 2008-01-26 12:50:39 A może masz poprostu pęknięty kolektor i z tąd to tykanie |
![]() przemas_24 omaga grudziądz | 2008-01-26 19:25:18 kolektor cały szykam tego ustrojstwa już wszyskie nie potrzebne blaszki wywaliłem i bez zmian |
![]() przemas_24 omaga grudziądz | 2008-02-23 13:00:09 troche sytuacja się zmieniła teraz nie słychać w silniku tylko w samej kabinie tak jakby z pod deski rozdzielczej ale jak przekroczy 3200 tyś obr. to przestaje. prosze o jakieś porady bo już mnie szlak trafia bo nie mogę do tego dojść.
|
katanos LOB SYMPATYK MV6 Góra Kalwaria | 2008-02-24 11:17:41 Qrcze człowieku to jakas paranoja!! Nie chcę być złośliwy bo dobrze Ci życzę, ale jak tak dalej będzie to prześwietlisz całe auto a na koniec okaże się, że teraz tyka Ci w ostatnim tłumiku, a kiedy już obejrzysz tłumik to może stwierdzisz, że już nie tyka?
Cuda są na tym świecie. pozdrawiam |