Problem z silnikiem w 126p

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dień dobry mam problem z moim 126p a raczej z jego silnikiem.Opiszę co się dzieje po wyciągnięciu wyszystkich kabli z samochodu umyciu i naprawie zało zyłem je napewno dobrze bo zrobiłem wcześniej schemat i zdjęcia .Zatankowałem 15 litrów i próbowałem go odpalić 1 dnia nie chciał odpalić i wyładował się akumulator 2 dnia to samo 3 dnia wymieniłem kable świece i 2 sek pochodził i zgasł za drugim razem odpalił tylko silnik miał od razu najwyższe obroty bez sania zgasiłem go i odpaliłemponownie miał co raz większe obroty .Teraz boję sie go odpalić bo nie wiem co sie stanie .co może być przyczyną tego. Proszę o pomoc

[ wiadomość edytowana przez: adik007 dnia 2010-09-18 15:03:18 ]

[ wiadomość edytowana przez: adik007 dnia 2010-09-18 15:03:34 ]

[ wiadomość edytowana przez: adik007 dnia 2010-09-18 15:05:39 ]

Posprawdzaj czy aby na pewno wszystko dobrze podpiąłeś. Przepustnicę masz otwartą czy zamkniętą że się tak wkręca?

Cytat:
2010-09-18 15:05:25, Tybek pisze:
Posprawdzaj czy aby na pewno wszystko dobrze podpiąłeś. Przepustnicę masz otwartą czy zamkniętą że się tak wkręca?

Kable na pewno dobrze podpiołem jak sprawdzić przepustnice na parkingu bo nie mogę nim pojechać do garażu ponieważ nadkola przednie są zrzarte

Jeśli przed demontażem kabli działał poprawnie to nie ma zmiłuj się musi odpalić, albo coś źle podpiołeś.
A jak nie wiesz jak sprawdzić czy przepustnica jest otwarta to poszukaj kogoś, choć z minimalną wiedzą kto Ci pomoże bo to są podstawy.

Cytat:
2010-09-18 15:38:45, 34 pisze:
Jeśli przed demontażem kabli działał poprawnie to nie ma zmiłuj się musi odpalić, albo coś źle podpiołeś. A jak nie wiesz jak sprawdzić czy przepustnica jest otwarta to poszukaj kogoś, choć z minimalną wiedzą kto Ci pomoże bo to są podstawy.

odpala tylko od razu ma wysokie obroty

Cytat:
2010-09-18 19:27:36, adik007 pisze:
odpala tylko od razu ma wysokie obroty ale cheba przepustnica się zaklinowała

wyciagales silnik i skrzynie ?

Cytat:
2010-09-18 21:31:26, MikeVTi pisze:
wyciagales silnik i skrzynie ?

nie

Proponuje demontować rurę dolotową do gaźnika by można było sprawdzić czy aby przepustnica nie jest przyblokowana w pozycji otwartej ,może linka gazu jest zatarta i blokuje przepustnicę?? To nie toyota żeby samo przyśpieszało

[quote]
2010-09-18 22:59:07, JOHYM pisze:
Proponuje demontować rurę dolotową do gaźnika by można było sprawdzić czy aby przepustnica nie jest przyblokowana w pozycji otwartej ,może linka gazu jest zatarta i blokuje przepustnicę?? To nie toyota żeby samo przyśpieszało
[/quote cheba jest linka gazu bo pedał nie odbija a jak mozna ją wymienić na parkingu

[ wiadomość edytowana przez: adik007 dnia 2010-09-19 09:56:54 ]

Kupić nową, wyciągnąć starą, założyć nową.

Trochę dokładniej to trzeba zdemontować środkowy tunel, odkręcić linkę od pedału przyspieszenia następnie odkręcić linkę z drugiej strony tj. przy dźwigni przepustnicy gaźnika i wymontować linkę. Przy montażu czynności wykonać w odwrotnej kolejności.

Cytat:
odkręcić linkę od pedału przyspieszenia

A to ona jest tam przykręcana

Bywa że jest.

Pewnie jak ktoś sobie nagwintuje

A tak na poważnie, to jeszcze z przykręcaną się nie spotkałem.

tak sobie czytam już drugi temat kolegi adik007'a i stwierdzam że jest bardzo młody i niema choć ciut pojęcia o mechanice i elektryce, a maluch jest bardzo prostym autem do naprawy, polecam zakup książkę sam naprawiam lub coś podobnego i poczytać ją. bardzo pomaga w niektórych przypadkach, a naprzykład masz tam cały shemat elektryczny do każdej wersji malucha,
Pozdrawiam

Cytat:
2010-09-19 10:44:56, 34 pisze:
A to ona jest tam przykręcana

Czepiasz się Pan ja już z maluchem nie mam do czynienia parę lat, wiec mogę być niedokładny.

Cytat:
2010-09-19 13:33:15, Wariad pisze:
tak sobie czytam już drugi temat kolegi adik007'a i stwierdzam że jest bardzo młody i niema choć ciut pojęcia o mechanice i elektryce, a maluch jest bardzo prostym autem do naprawy, polecam zakup książkę sam naprawiam lub coś podobnego i poczytać ją. bardzo pomaga w niektórych przypadkach, a naprzykład masz tam cały shemat elektryczny do każdej wersji malucha, Pozdrawiam

jestem młody mam dopiero 14 lat i maluszka od 6 miesięcy

Cytat:
2010-09-18 22:59:07, JOHYM pisze:

gażnik zdemontowałem przepustnica gładko chodzi linka pedału gazu jest do wymiany

A zawias ze sprężyną, który jest na górnej obudowie wentylatora i prowadzi linkę do gaźnika, sprawdził? On lubi zardzewieć i nie odbijać. Wtedy pedał pozostaje wciśnięty.