Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Lukanio1234 Espero 1.5 KAT Mrozy | 2010-10-02 12:20:21 Witam Was po dłuższej nieobecności.
Piszę w sprawie problemu jaki mnie spotkał ostatnio, mianowicie ok 2 tygodni temu przestawiałem autko w garażu aby zobaczyć w jakim stanie mam przewody hamulcowe ponieważ zaczynają się powoli "sypać" i powiedziano mi abym wymienił bo mogę nie przejść przeglądu i wtedy się zaczęło... Przed tym manewrem hamulce miałem w idealnym stanie można by rzec, wystarczyło lekko nacisnąć na pedał i już zaczynały łapać (Espero ma ABS). Kiedy przestawiłem samochód i nacisnąłem pedał hamulca doszedł prawie do samej podłogi i dopiero pod sam koniec załapał ale hamowanie odbywa się teraz z piskiem:-/ Pojawiła się pod samochodem mała plamka (więcej jej nie widziałem). Stan płynu jest minimalne poniżej. Teraz nigdzie nie jeżdżę. Byłem u majstra ale on nie wie co to może być a naprawa może wynieść nawet do 500PLN a to dla mnie jak na razie za duży wydatek ![]() Przeszukałem forum ale nie znalazłem podobnego problemu, mechanika nie jest moją mocną stroną, proszę o pomoc. Mam ograniczony dostęp do sieci więc mogę nie odpisywać od razu. Z góry dzięki za wszelkie informację ![]() |
![]() adamesce bylo Espero jest Ope ... Sosnowiec | 2010-10-02 12:50:57 Skoro jest plamka to jest wyciek. Cisnienie w ukladzie hamulca bylo male dlatego najpierw pedal spadl do podlogi. Moze byc to ktorys z cylinderkow, najczesciej one ciekna a ich koszt to nie wiekszy jak 15 zl/szt. Przewody byly juz opisywane wiele razy wiec poszukaj czegos o przewodach. One takze moga sie juz domagac wymiany. |
![]() as1799 Espero Gdynia | 2010-10-02 14:29:10 Z tyłu jak sie nie myle sa bebny a tarcze z przodu ![]() Ty masz przykładowy zestaw caly http://moto.allegro.pl/bebny-szczeki-hi-q-lanos-nubira-i-ii-nexia-espero-i1216089544.html albo same szczeki wyjdzie taniej ![]() |
![]() VEndriuV Espero 1.5 GLX Katowice | 2010-10-02 14:43:07 hm.. a jest możliwość, że przy mocnym zahamowaniu bębny po prostu pękną ? Bo nie wiem czy kiedykolwiek u mnie były wymieniane. |
![]() Ikarus260 Klubowy Weteran Opel Astra Warszawa - Gocław , Żoliborz | 2010-10-02 15:21:35
Tak pękają w proch się rozsypują. Przy tym pęka felga i opona. Skąd Ci na myśl może przyjść pęknięcie bębnów od hamowania... To przy mocniejszym hamowaniu klocki zgniotą Ci tarcze... |
![]() Lukanio1234 Espero 1.5 KAT Mrozy | 2010-10-02 15:38:41 Spoko, w tygodniu zobaczę te cylinderki, mam nadzieję że będzie to, temat przewodów już widziałem więc na pewno znajdę ![]() Dzięki ![]() |
![]() Ikarus260 Klubowy Weteran Opel Astra Warszawa - Gocław , Żoliborz | 2010-10-02 15:59:29
Kto jeździ 20 lat na tarczach i bębnach... Chyba, że ktoś ma zabytek i od początku produkcji zrobił nie wiele km i nie ma potrzeby wymiany. Eh. |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2010-10-02 16:32:58
Pytałeś się o bębny,nie o tarcze ![]() Po drugie jeśli to jest Espero, to nie ma 20 lat. Po trzecie- rozkład sił hamowania przód tył jest 70/30, więc jeżeli tarcze wymienia się co ok. 100 tyś km, bębny powinny wytrzymać grubo ponad 200 tyś km ( ok. 250-270 kkm). A jeżeli ci pękną to znaczy że były gówniane ![]() ![]() ![]() |
![]() slawek_p Klubowy Weteran Vectra C /Astra G/ P ... Jasienica | 2010-10-02 18:08:12 Wymieniałem sam prawie wszystkie przewody dwa miesiące temu. Wszystko po wymianie OK. Działa tak jak przed wymianą. Może masz źle odpowietrzone hamulce lub jak koledzy podpowiadają jest gdzieś wyciek. Niekoniecznie cylinderki ( mogą też być one) , ale przy wymianie uszkodził się np przewód elastyczny lub coś jest dobrze nieskręcone. Tak więc najpierw sprawdź czy wszystko jest szczelne a potem jeszcze raz odpowietrz. Powinno zadziałać. |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2010-10-02 19:40:39 Wpadający nagle pedał hamulca i hamulce łapiące przy samej podłodze może być również spowodowane puchnięciem przewodu elastycznego.Sprawdź we dwie osoby-jedna niech ciśnie pedał, a druga niech maca przewody elastyczne. |
![]() Lukanio1234 Espero 1.5 KAT Mrozy | 2010-10-11 19:55:18 i jest winny... przewód odchodzący od ABS szlak trafił:/ w piątek po pracy przymierzam się do wymiany, mam nadzieję że w sobotę skończę ![]() |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2010-10-11 20:54:43
ciekawe tylko w którą ?? ![]() nie żebym był złośliwy (raczej chodzi o doświadczenia) ...jedno ruszysz to zacznie się sypać po kolei .. |
![]() robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2010-10-11 22:06:33
Mi przy ostrym hamowaniu strzeliły naraz 2 przewody. Trzeci ułamał się od mocniejszego dotknięcia, jak oglądałem te 2 pęknięte, a ostatni złamał się bez problemu podczas wymiany ![]() ![]() Wszystkie pękły w bardzo podobnym miejscu (zaraz pod maską) nie wiem dlaczego. może poprzedniemu właścicielowi wylało elektrolit z akumulatora i wyżarło przewody? Pozdr. |
![]() Lukanio1234 Espero 1.5 KAT Mrozy | 2010-10-12 10:41:33 każdy o tym mi mówi ![]() ![]() |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2010-10-12 11:20:04
dużo to Cię wyniesie ...ale tyko CZASU ![]() niemniej w tym konkret przypadku, naprawdę warto ten czas poświęcić ![]() ![]() Powodzenia ! |
![]() Lukanio1234 Espero 1.5 KAT Mrozy | 2010-10-12 15:39:55 dzięki, na pewno się przyda, odezwę się jak będzie już po operacji ![]() ![]() |
![]() Lukanio1234 Espero 1.5 KAT Mrozy | 2010-10-21 10:46:42 Witam Was.
Dopiero teraz piszę bo nie miałem kiedy wczęsniej:/ Więc auto zostało naprawione jeszcze w piątek gdyż wziąłem wolne w pracy. Cała operacja przebiegła sprawnie, choć trwała całe 8 godzin ![]() ![]() |