Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2010-10-09 22:46:44
![]() Ooo!...ooo!....oooo czymś takim jeszcze nie słyszałem ! ![]() ![]() |
![]() Ikarus260 Klubowy Weteran Opel Astra Warszawa - Gocław , Żoliborz | 2010-10-09 22:49:30 Jednak Policjant co mnie kiedyś zatrzymał miał rację mówiąc, ze Espero to magiczne auto ![]() |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2010-10-10 01:32:09
na pewno miałeś na myśli objawy ??...czy chodziło raczej o "zbieg okoliczności " .. ![]() |
![]() archive15 Lacetti 1.6 LPG Zabrze | 2010-10-15 18:50:27 Ależ słodko pier.... |
![]() archive15 Lacetti 1.6 LPG Zabrze | 2010-10-23 18:43:55 Panowie czy ktoś miał w Ledze problem z zimnymi lutami w sterowniku ABS?
Czy obecność tłustej cieczy na wtyczce sterownika ABSu może powodować błędy w jego działaniu (dostała się przez szczeliny owej wtyczki do pinów)? |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2010-10-23 18:54:03 Dziwne pytanie ![]() To czy się dostała , łatwo przecie sprawdzić organoleptycznie , i chociaż nie wydaje mi się to możliwe, można profilaktycznie wyciągnąć wtyk , potraktować całe złącze np. "Elektrosolem" , kilka razy wpiąć /wypiąć coby się styki doczyściły i sprawdzić co się dalej dzieje) P.S. /osobiście nie słyszałem ani o jednym ani o drugim przypadku ![]() [ wiadomość edytowana przez: bogdan1 dnia 2010-10-23 19:34:28 ] |
![]() archive15 Lacetti 1.6 LPG Zabrze | 2010-10-23 20:23:59 Znajomy ma w Vectrze taki sam sterownik i miał zimne luty. Tylko że jemy przestały działać wskaźniki na desce. |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2010-10-24 10:55:07
w omedze i vectrze to dość powszechny problem - urywają się cieniutkie jak włos druciki w sterowniku. Naprawa jest bardzo trudna ze względu na konieczność bardzo precyzyjnego operowania precyzyjną lutownicą |
![]() archive15 Lacetti 1.6 LPG Zabrze | 2010-10-24 11:16:46 Tylko że u mnie wskaźniki działają więc może wtyczka? dzis to sprawdzę. Jeśli to nie pomoże to diagnostyka komputerem do ABSu |
![]() archive15 Lacetti 1.6 LPG Zabrze | 2010-10-24 15:16:49 Wypiałem wtyczkę od ABSu. wyczyściłem, zastosowałem Elektrosol i... wtyczki nie mogę wcisnąc do końca. Ma tentencje do wypadania z gniazda. Uszkodziłem chyba jakieś plastikowe zapadki. Czy jest na to jakaś rada prócz wymiany wtyczki? a może nie znam sposobu wsadzania owej wtyczki? Cisnąłem wiele razy ale ona nie dochodziła do końca. |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2010-10-24 15:33:16 zaś coś zepsuł zamiast poprawić ![]() ![]() |
![]() archive15 Lacetti 1.6 LPG Zabrze | 2010-10-24 15:42:01 "-Rozbił pan bank.
- Nie ja tylko pociągnął..." A jak pociągnął to urwałem takie zaczepy ale jak się okazuje na gnieździe. Na tej aukcji widać owe zaczepy. Na razie ABS się nie świeci. Jak się oświeci to mnie trafi szlag... |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2010-10-24 16:00:10
![]() no to jeszcze gorzej ![]() ![]() |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2010-10-24 16:34:23 na wtyczce z boku masz taki fioletowy czy różowy plastik - musisz go wysunąć i wtyczka sama się odpina od modułu abs. By włożyć wtyczkę postępujesz odwrotnie - zakładasz wtyczkę z wysuniętym plastikiem i wciskając plastik wtyczka sama się wciska.
zresztą spójrz tutaj |
![]() mariusz_u Member Klubu Espero Espero 1,8 CD Władysławowo | 2010-10-24 17:10:40 Pozostając w temacie wymieniłem odcinek uszkodzonego przewodu czujnika ABS w prawym przednim kole, to za jakiś czas przy wjechaniu lewym przednim kołem na kanał lub dziurę zapalała się kontrolka ABS i trzeba było wymienić przewód koła lewego. Postępowałem według rady: złapać za przewód przy wtyczce czujnika i ciągnąć - doskonale widać miejsce uszkodzenia przewodu. problem polega na tym, że tym razem podczas naciągania za przewód ręka ześliznęła mi się na wtyczkę czujnika i niestety wyrwałem ją. Wtyczka jest nierozbieralna i mam pytanie w związku z tym: jak są mocowane przewody w owej wtyczce? Czy są wewnątrz zaciskane, lutowane?
A może ktoś ma koncepcję na tą wyrwaną wtyczkę? Jestem kolejnym, który "tylko pociągnął" ![]() |
![]() archive15 Lacetti 1.6 LPG Zabrze | 2010-10-24 18:42:14
Wiesz co, podobnie wyglądający element na wtyczce w leganzie faktycznie jest, z tym że jest czarny jak reszta wtyczki i nie ruszył się nawet o milimetr, bo w czasie zdejmowania próbowałem go ruszyc śrubokrętem. Poza tym po zdjęciu juz wtyczki w szczelinie gdzie na dnie wtyczki po jej odwróceniu pinami do góry jest pomarańczowa uszczelka, były tam połamane zatrzaski o których pisałem.
No i potem oczywiście taka "rzeźba powstała. Jak będę mieć czas to skombinuję jakąś dłuższą metalową opaskę i ścisnę wzdłuż osi pompy. |