Ogrzewanie tylniej szyby vs. stacyjka ...hwc

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Takiego szczególnego przypadku o którym chcę napisać ...nie znalazłem w szukajce więc ...spokojnie

Chodzi o to, że od pewnego czasu za każdym razem kiedy podczas uruchamiania silnika przekręcam kluczyk do "pierwszego położenia" ...załącza mi się ogrzewanie tylnej szyby

- w/w muszę "kasować" włącznikiem....

Ostatnio trzaśnięcie drzwiami też spowodowało załączanie się ogrzewania ???

Czy ktoś przerabiał coś podobnego ? Nawet nie wiem od czego rozpocząc poszukiwania...

Tak mi to trochę wygląda jakby gdzieś przetarł się kabel i za każdym razem podawał impuls na przekaźnik ogrzewania szyby - jeżeli tak to usterka ...praktycznie nie do usunięcia

- jakieś propozycje ?

Cytat:
2010-11-16 22:17:44, nawigator5 pisze:
Chodzi o to, że od pewnego czasu za każdym razem kiedy podczas uruchamiania silnika przekręcam kluczyk do "pierwszego położenia" ...załącza mi się ogrzewanie tylnej szyby -

Espero przestawiło się na tryb zimowy i samo wykonuje podstawowe czynności. inteligentne auto

Pozdr.

Cytat:
2010-11-16 22:31:04, robertkaluza pisze:
Espero przestawiło się na tryb zimowy i samo wykonuje podstawowe czynności. inteligentne auto Pozdr.

A może coś z samym klawiszem ???....spróbuj wypiąć wtyk

Gdzieś jest zwarcie w instalacji, bo przy każdym naciśnięciu hamulca ...ogrzewanie samo się załącza i później samo wyłącza

Cytat:
2010-11-17 16:18:59, nawigator5 pisze:
Gdzieś jest zwarcie w instalacji, bo przy każdym naciśnięciu hamulca ...ogrzewanie samo się załącza i później samo wyłącza

To może gdzieś z tyłu przy lampach stopu jest zwarcie? A przy przekręcaniu stacyjki dlatego, że zapalasz z nogą na hamulcu?

Pozdr.

Obstawiam przekaźnik.
Ma tam troszkę elektroniki (jest czasowy) - wyłącza się automatycznie po pewnym czasie.
Wyjąć, zdjąć obudowę i poprawić punkty lutownicze zwracając szczególną uwagę czy nie ma śladów po wilgoci (nalot, osad)

Jeżeli mamy przytkany odpływ z podszybia to woda dostaję się właśnie do bezpieczników i przekaźników.

Cytat:
2010-11-17 16:18:59, nawigator5 pisze:

chciałem napisać, że ...wyłącza się z chwilą puszczenia hamulca

Cytat:
Obstawiam przekaźnik.
Ma tam troszkę elektroniki (jest czasowy) - wyłącza się automatycznie po pewnym czasie.
Wyjąć, zdjąć obudowę i poprawić punkty lutownicze zwracając szczególną uwagę czy nie ma śladów po wilgoci (nalot, osad)

w sobotę spróbuję coś znaleźć. Jak dla mnie to tej opcji czasowej mogłoby nie być - w razie "W" zmostkuję coś tam i zobaczymy co z tego będzie
...Najważniejsze, żeby instalacja nie zaczęła dymić

kiedyś całkowicie przypoadkowo (moze ze dwa razy) zaświeciła Mi się kontrolka ogrzewania szyby podczas jazdy, i nawet na wyłącznik nie reagowała.
Po zgaszeniu silnika wszystko wróciło do normy.

Cytat:
2010-11-17 21:25:44, franko25 pisze:
kiedyś całkowicie przypoadkowo (moze ze dwa razy) zaświeciła Mi się kontrolka ogrzewania szyby podczas jazdy, i nawet na wyłącznik nie reagowała. Po zgaszeniu silnika wszystko wróciło do normy.

u mnie jest to samo ...czasami reaguje na wyłącznik a czasami nie

Roboczo poradziłem sobie w ten sposób, że odłączyłem konektor zasilajacy od szyby żeby nie doiła prądu bez potrzeby.