| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
MariuszY Kandydat na Kandaydata Lada 21043 Lublin | 2012-01-27 08:03:11
A skąd taki wniosek? przecież
Na gazie to gaźnik generalnie jest zbędny. Nie napisałeś co dzieje się na benzynie, bo to byłoby bardziej miarodajne w ocenianiu stanu gaźnika. Jeśli na benie wkręca się wyżej, to (oprócz syfu w dojściu LPG) może być po prostu mocno (oszczędnie) skręcony zawór między parownikiem a mikserem (ten na przewodzie). Poza tym pytanie - co znaczy
Moja ma taki sam silnik i też jest troszkę przymulona... względem wielu nowszych aut. Za to w porównaniu do Łady teścia z identycznym silnikiem zbiera się lepiej i silnik ma lepszą kulturę pracy
Poza tym kto jeździ na codzień (bo to przecież LPG, więc chyba nie rajdówka) na 5000 obrotów? No chyba, że pomiar robisz z pedałem w podłodze na postoju, a więc bez obciążenia i o tym warto by napisać. W swojej 5000 obrotów podczas jazdy wykręciłem ze 2 razy przy wyprzedzaniu na III biegu, bo szkoda mi silnika na takie "ekstrawagancje" w aucie, które słuzy mi codziennie. |
MariuszY Kandydat na Kandaydata Lada 21043 Lublin | 2012-01-28 13:04:05 Moja całkiem prywatna rada - szkoda mordować rozrusznik i aku na takie odpalanie. Jeśli już MUSISZ (tak naprawdę, a nie nadużywać) to mam prywatny (choć u mnie zbędny) patent. Trzeba wozić aceton i benę w bagażu. Jak auto nie pali na LPG, odkręcasz dekiel filtra powietrza, wpuszczasz dosłownie 2 krople acetonu i parę kropli benzyny, zakręcasz dekiel i odpalasz na LPG. Zadziała na pewniaka, o ile nie zamroziłeś przedtem parownika - sprawdzone empirycznie ubiegłej zimy, gdy miałem stary aku i obawiałem się, co będzie jak nie zakręci od razu. Na szczęście nie musiałem z tego korzystać, bo sam uważam, że jest to metoda z gatunku "stoję zimą w lesie ciemną nocą". Sam na benie nie jeżdżę, ale zdecydowanie polecam utrzymywać sprawność zasilania benzynowego, bo w końcu to właśnie paliwo było podstawą konstruowania silnika.
Co zaś 5000 obrotów na postoju - może to oznaczać słabą kondycję silnika (pomiar kompresji się kłania) lub niewłaściwą ilość mieszanki, lub też jej niewłaściwe proporcje. U mnie taki objaw był jak mocno skręciłem zawór gazowy na wężu. Wolne były OK, pod butem wkręcał się na 5000, ale jak wyjechałem na drogę, to auto na III jechało do 4000 obrotów, a na IV to wcale nie chciało jechać. Mieszanki brakło i d... nie jazda. Dlatego napisałem, że muli czy nie ocenia się podczas jazdy. |
SzokoLada (S) MEGA ŁADZIARZ ![]() 2102/03/05/2111 Legnica (mała Moskwa) | 2012-01-29 14:57:42 Jezeli wkreca sie silnik tylko do 5000 na gazie, oznacza to, ze moze gdzies byc zgnieciona rura od gazu i dostaje za malo gazu. ----------------- АвтоBA3 непобедим, скрутим, склеим, полетим |