Pomocy !!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wiem ze temat jest oklepany itd. ale do tej pory robiłem wszystko co doradzaliscie innym na forum i.... dupa. Chodzi o pływajace obroty - przy zimnym silniku spadaja nawet do 550-600 ob./min. (oczywiscie jak wył. sie ssanie) czasem podczas jazdy jak stoje na swiatlach i jest na luzie itp. Zmieniłem sonde, czysciłem silniczek krokowy, komputer sprawdzony,przewody wys. napiecia nowe co jeszcze? autko ma LPG ale i na gazie i na benzynie to samo. CarinaE 1,6 92' 4afe (ver. na uboga mieszanke) ostatnio slyszalem ze po instalacji gazu wlot powietrza jest ograniczony i to jet powodem (mikser czy cos). Mechanicy w warsztatach (3) nic nie poradzili czy zostało tylko ASO? aha obroty spadaja ale autko nigdy nie zgasło. czekam na opinie... pozd.

U mnie pomogla regulacja LPG - zbyt uboga miesznaka byla.

Cytat:
2003-09-17 09:52:25, Pedro pisze:
Wiem ze temat jest oklepany itd. ale do tej pory robiłem wszystko co doradzaliscie innym na forum i.... dupa. Chodzi o pływajace obroty - przy zimnym silniku spadaja nawet do 550-600 ob./min. (oczywiscie jak wył. sie ssanie) czasem podczas jazdy jak stoje na swiatlach i jest na luzie itp. Zmieniłem sonde, czysciłem silniczek krokowy, komputer sprawdzony,przewody wys. napiecia nowe co jeszcze? autko ma LPG ale i na gazie i na benzynie to samo. CarinaE 1,6 92' 4afe (ver. na uboga mieszanke) ostatnio slyszalem ze po instalacji gazu wlot powietrza jest ograniczony i to jet powodem (mikser czy cos). Mechanicy w warsztatach (3) nic nie poradzili czy zostało tylko ASO? aha obroty spadaja ale autko nigdy nie zgasło. czekam na opinie... pozd.

Hmmmm........ no i po co było pchać ten gaz??????? Kłopoty które moim zdaniem nie są warte tych oszczędności. Szczerze współczuję.

Dzida jak widze rowniez z innych watkow jest przeciwnikiem gazu.
Ja jednak pozostane przy swoim

Panowie.... potrzebna rada a nie współczucie... w sumie na gazie jest troche lepiej niż na benzynie ) ale nie może być żeby sobie z takim g.... nie poradzić ! to zaczyna być dnerwujące. Myślałem że sobie szybko z tym poradzę, ale im więcej zrobiłem tym bardziej się w.... jest jakiś praktyk? ) pozd.

Cytat:
2003-09-17 10:53:06, Pedro pisze:
Panowie.... potrzebna rada a nie współczucie... w sumie na gazie jest troche lepiej niż na benzynie ) ale nie może być żeby sobie z takim g.... nie poradzić ! to zaczyna być dnerwujące. Myślałem że sobie szybko z tym poradzę, ale im więcej zrobiłem tym bardziej się w.... jest jakiś praktyk? ) pozd.

A w jakich warsztatch gazowych byles ? - pozadnych czy takich w garazu ? Moze jednak jeszcze raz sprobowac z regulacja ???

Ale sie czepiliście, przecież pisze ze na benzynie tez jest do bani. Falowanie obrotów to może być silnik krokowy, możliwe ze sie zawiesza i czyszczenie nic tu nie da, możesz jeszcze sprawdzić wszystkie rurki podciśnienia, może magicy montując gaz coś odłączyli albo załamali, zagieli.
Nie wiem czy ruszali tez ale zobacz jak jest ustawiony czujnik położenia przepustnicy.
Wiecej ci nie pomoge bo nie znam dokładnie budowy tego silnika

jak napisal Iceman, ja bym zaczal sprawdzac rurki podcisnienia ... jest to uperdliwe, ale w mojej mazdzie mialem podobne objawy i nie mam LPG ... okazalo sie ze jeden z przewodow podcisnienia jest pekniety i przez to obroty plywaly ... Jakby cos to moge pomoc ... ale w weekend dopiero niestety ... no chyba ze pokaze sie dzis na spocie i Ty rowniez ...

dzieki sprawdze - jakby cos odezwe sie - zajme sie sprawdzaniem przewodow podcisnienia... jeszcze raz thx.

Iceman dobrze gada !!!!
Prawdopodobnie krokowy.
Odkręcić dwie śrubki i do całkowitego czyszczenia.
Bęzyną ekstrakcyjną lub STP do czyszczenia gaźników.
Jeszcze bym przeczyścił przepustnicę (tam to dopiero jest syf) tyko że to już troszkę więcej roboty. Ale warto.

A wogule to załóż elektroniką Autronika do LPG i komp AL-700 i nie będziesz miał takich obrotów.
No i skasuj całkowicie pamięć kompa od bęzyny.
Jak npisałem w kturymś poście.

Przed skasowaniem pamięci komputera odczytej jego błędy, może jakieś są. W książce obsługi o ile pamiętam jest zalecana również wolna jazda ze zwartymi stykami, która ma na celu ujawnienie błędów mogących pojawiać się tylko w czasie jazdy.
Gaz w samochodzie to super rozwiązanie, chociaż mam go od 2kkm.

Pozdrawiam.

Witam...
przepustnice i silnik krokowy czyscilem 2 tyg. temu - błedow kompa tez nie ma - zostaje resecik i sprawdzenie kabelkow podcisnienia pozd. aha mam sterownik od gazu AL-700... ale zalezy mi na benzynie, z gazem moge sie bawic ale zeby na benzynie plywaly obroty - zgroza.

Kiedys taki problem rozwiazalem przez odlaczenie zasilania silnika krokowego i ustawilem obroty sruba regulacyjna.Jezdze tak do dzis i mam spokoj.Nawet ASO nie wiedzialo co sie dzieje a obroty spadaly.Teraz to ja wiem i mam zrobione.

no icoz tu doadc nic poprostu nic ale jak to ktos ma w opisie eheh pomoc kolegoqw zawsze sie liczy- owszem przepustniczka i krokowy heheh