Bezpieczny zbiornik paliwa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Robie coś takiego do malca, bedzie sie znajdowal pod maską z przodu za kolem zapasowym. Mam dylemat co do odpowietrzenia tego, z czego zastosować zawór? najbardziej mi podchodzi od cc ale dość trudno go sie mocuje wolalbym coś na gwincie. Wlew chce wpuscić praktycznie do samego dna żeby przy dachu sie nie lalo paliwo po nogach, bez zaworu nie da sie zatankowac takiego zbiornika. Ma ktoś z forumowiczow to jakoś ciekawie rozwiazane?

Niom tak, tyle, że tankowanie trwać będzie wieczność. Bo niby jak odprowadzić powietrze przez zaworek fi6 jak dobrze. Wlew musi być płytko a za to szczelny.

No ok planuje wstawic zakrętle oryginalną z malca, a odprowadzenie cisniena z zaworu ma być na zewnątrz? i z czego ten zawór.

ile litrów zbiornik? króciec i wąż 8mm z zaworkiem zwrotnym powinien dać radę

Może ja już zacofany jestem,ale kiedyś to się tam wstawiało zaworek zwrotny od pompy przyśpieszania z gaźnika od 125p.
A tak na marginesie to bezpieczny zbiornik paliwa to trochę inna konstrukcja...

Ok 10-12L, no ale to bedzie zaworek ciśnieniowy a jak w zbiorniku podczas opruzniania wytwozy sie podciśnienie?

http://www.re5pect.pl/index.php?cat_id=196

Tu masz zawory,a w innym dziale bezpieczne zbiorniki.
To co masz zamiar zrobić to chyba nie-bezpieczny zbiornik...

inna sprawa co to znaczy "bezpieczny" w Twoim przypadku...ale pewnie chodzi o to, że będzie alu zbiornik wypełniony gąbką lub granulatem.
Zawor zwrotny można kupić w sklepie z częściami do Fiata, kosztuje bodajże 8 pln i daje radę.
Proponuję też rozważyć zakup gotowego zbiornika alu, myśle, że wyjdzie taniej i lepiej niż homemade.

Tylko upakowanie jakiegoś gotowego fabrycznego alu zbiornika w bagażniku malucha do łatwych nie należy. A wszystkie produkowane seryjnie maja płaskie dno to raz, dwa, że tu zbiornik musi być niższy i szerszy.

-----------------
--=RACE TECH=--

Dokladnie jak Mad_Dogg pisze, zbiornik jest spawany na zamowienie z dopasowaniem do podlogi bagażnika. Zaworek za 130zł jeszcze na mózg nie padłem. Zastosuje rozwiązanie z malca pod korkiem dam rurke w dół ponizej zbiornika i w razie dacha paliwo nie poleci. Ps. faktycznie zbiornik za 700zł 10L z gąbka to frytki. Mój kosztuje 250...

I po problemie

klik

[ wiadomość edytowana przez: Nowy666 dnia 2011-05-23 22:49:30 ]

Ten nie jest niskie i szerokie

-----------------
--=RACE TECH=--