Tuning-doloty i wydechy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Sprzedam zestaw poprawiający wyraźnie parametry motorka 1,5 t.j.:

1. kolektor wydechowy (wydajniejsza wersja z wylotem "dwururowym")
2. kolektor ssący made by lanos

Jak widać elementy są przygotowane do montażu (miało być 1dynamicznie i estetycznie )
(W firmie zajmującej się regeneracją podzespołów itp.- b.dokładnie wyczyszczone, pokryte specjalnymi powłokami lakierniczymi -wydech oczywiście wysokotemperaturową)

Koszt tej "inwestycji" wyniósł mnie nieco ponad 300zł - całość oddam Klubowiczowi za 200zł...sprzedają z wiadomych względów -pierwotny "obiekt docelowy" od paru m-cy wozi gdańskie zadki

[ wiadomość edytowana przez: mifinka dnia 2009-09-08 18:18:59 ]

Temat zawieszony - dokonana rezerwacja zestawu

(znaczy znalazł się jeden odważny Klubowy Kolega )

teoretycznie
ssacy powinien dac mu dodatkowego "kopa" na wysokich ze wzgledu na skrucenie drogi dolotu powietrza
a wydechowy teoretycznie powinien wspomoc ten proces....
praktycznie z tego co sie dowiedziałem poprawia tez na niskich...

teraz ciekawostka--z tego co mi wiadomo z tym silnikiem taka kombinacja fabrycznie nie wystepowała
było albo to albo to-nigdy razem

czy kolektor ssący identyczny nie występował w nubirce

Cytat:
2009-08-02 22:34:57, markon pisze:
czy kolektor ssący identyczny nie występował w nubirce

1.6 lanos i nubira to to samo
wiec wystepował
był tez w lanosie 1.5

Skoro już temat idzie standardowo w rozszerzonym kierunku ....to może ktoś ma wiedzę odpowiednią na temat nubirry 2 - słyszałem, że "dwójki" w motorze 2.0 miały zmieniony kolektor ssący....oczywista miał być taki o wyraźnie poprawionej charakterystyce /podobnie jak w/w lanos-owy potrafi podkręcić Esperaczka/

Niestety...jeśli tak było to widać nie wszystkie egzemple nubiry 2...kupiłem takowy .../ na odległość ale sprzedawca gwarantował że to N2 / ...okazał się być identyczny z posiadanym w ligancy..i....szukam dalej

ja wiem czy to jest przemyslany sposob raczej wiecej by dal Magnetyzer ale jak kto woli hehe

Cytat:
2009-08-02 23:39:02, grzeskoespero97 pisze:
ja wiem czy to jest przemyslany sposob raczej wiecej by dal Magnetyzer ale jak kto woli hehe

co wiedział to powiedział

Magnetyzer ...3 X TAK!

tylko, że ....akurat jak miałem plana ...to nigdzie nie mogłem dostać tych ze złotą naklejką !!...a z mojej wiedzy ( i praktyki extremalnych tunerów z calibra-tim) wynika, że te ze złotą dają przyrost mocy rzędu 47% a momentu 49% !
/te ze srebrną , które szło dostać mają odpowiednio tylko 41 i 46% / no to se odpuściłem

Pozostaje pytanie o tem nubirem II i jej zmiany w układzie dolotowym ...

co do kolektora saacego

ma ktos jakas koncepcje sterowania klapka?

orginalnie steruje tym komputer poprzez akumulator podcisnienia i zawór...
skraca/przymyka klapke od 4500 normalnie lub od 3000 tys obrotów przy pełnym wychyleniu przepustnicy

powraca do punktu wyjscia jak obroty spadna ponizej 4500...

tyle teoria
praktycznie szarpie przy zmianie biegów bo układ musi miec i ma duza bezwładnosc

bogdanie1 myslałes nad sterowaniem?
czy chciałes na stałe złozyc w pozycji"wysokie obroty"?

moja koncepcja jest taka aby zastosowac np siłownik(od zamka centralnego) i guzikiem w kabinie sobie otwierac lub zamykac..
to na razie roboczy plan

Cytat:
2009-08-03 15:34:29, pawel12356 pisze:
co do kolektora saacego ma ktos jakas koncepcje sterowania klapka? ...

aaaaa...nie rozpędziłeś się zbytnio z koncepcją technologii tego kolektora ??

.....to nie jakiś tam wariacko klapkowy japoński wynalazek ....tylko rozsądny lanossacz o konkretnie ukształtowanej lecz stałej geometrii przepływu ..(no chyba że to ja sie zapętliłem w ciasnocie myśli technicznej )

Cytat:
2009-08-03 15:44:37, bogdan1 pisze:
aaaaa...nie rozpędziłeś się zbytnio z koncepcją technologii tego kolektora ?? .....to nie jakiś tam wariacko klapkowy japoński wynalazek ....tylko rozsądny lanossacz o konkretnie ukształtowanej lecz stałej geometrii przepływu ..(no chyba że to ja sie zapętliłem w ciasnocie myśli technicznej )

jest

a niby od czego ta dzwignia?
z prawej
zaraz pod miejscem na siłownik(którego nie ma na fotce )
kolektor lanos/nubira to kolektor ze zmienna geometria

[ wiadomość edytowana przez: pawel12356 dnia 2009-08-03 16:02:00 ]

Taki zestaw, plus rurka 2 na 1, czeka już u mnie na założenie z pół roku. Tylko się z Pstrusiem zgadać nie możemy. A mam nawet wszystkie nowe szpileczki, uszczelki i inne duperelki. Magnetyzery mam zdjełano w ussr i płytę antyradar z nagraniami Majki Jeżowskiej na lusterku. Tylko z tym dolotem nie mogę się zebrać...

Cytat:
2009-08-03 21:56:35, slayter pisze:
Taki zestaw, plus rurka 2 na 1, czeka już u mnie na założenie z pół roku. Tylko się z Pstrusiem zgadać nie możemy. A mam nawet wszystkie nowe szpileczki, uszczelki i inne duperelki. Magnetyzery mam zdjełano w ussr i płytę antyradar z nagraniami Majki Jeżowskiej na lusterku. Tylko z tym dolotem nie mogę się zebrać...

Dzięki za wsparcie ...już się bałem że zaglądasz tutaj co miesiąc tylko ...(sprawdziłem Cię...ostatnio byłeś w lipcu )...dlaczego ja głupi...nie pomyślałem żeby w ruskich poszukać !

No przecie jak mówiłem Pawłowi 1230230482084 że Pstruś wie i praktykuje ...to mnie jakoś mimo uszu puścił ....zamiast już prześladować Pędziwiatra P strusia znaczy

Pozdrawiam serdecznie

takie bajerki to u mnie pod maska juz sa zainstalowane

Cytat:
2009-08-03 22:34:12, Darek54495 pisze:
takie bajerki to u mnie pod maska juz sa zainstalowane

a jak tym sterujesz?

Cytat:
2009-08-03 22:49:00, pawel12356 pisze:
a jak tym sterujesz?

nie słuchaj Go ...544 ściemnia ... ....znaczy ma "takie same 2 bajerki" tyle , że mocno "rozwojowe" / jego inwestycja to blisko 3 tys. pln wyniosła więc może nie wznośmy się na taky poziom /

ogólny kierunek podobny

Cytat:
2009-08-03 23:42:17, pawel12356 pisze:
ogólny kierunek podobny

Tak naprawdę to nawet (w założeniach) bliźniaczo podobny ...różnice tylko w nakładach inwestycyjnych czyli +1500 % ...no i te...hmmm... 3% lepiej w wynikach

Cytat:
2009-08-04 00:20:58, bogdan1 pisze:
Tak naprawdę to nawet (w założeniach) bliźniaczo podobny ...różnice tylko w nakładach inwestycyjnych czyli +1500 % ...no i te...hmmm... 3% lepiej w wynikach

blizniaczo?

ssacy z lanosa jest technicznie bardziej zaawansowany
zmienna geometria