Poszukuję informacji nt. gaźników.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Poszukuję informacji, najlepiej artykułu nt. gaźników wyjaśniającego w przystępny sposób (inteligencja pomiędzy małpą a inżynierem) o co chodzi w gaźnikach, poprawianiu gaźników i montażu większych gaźników. Jak ktoś ma na dysku to proszę o przesłanie na maila szymon1977@op.pl, albo podanie linka.

Na starej stronie nie było? Może ma ktoś na dysku?

O ile się nie mylę to w czasopiśmie GT był cykl artykułów o tuningu mechanicznym. Mozę tam coś był oo gaźnikach? Mógłby ktoś zeskanować?

gaźniki może się przydać (nie tylko o weberach)

[ wiadomość edytowana przez: maciek_kant dnia 2011-04-27 00:04:15 ]

film o gaznikach

Właśnie. Jaki wpływ na chcarakterystyke gaznika mają dysza główna/dysza powietrza.
Chodzi mi o to w którą stronę wygina charakterystykę gaźnika. Np ta wzbogaca wiecej na nizszych a mniej na wyższych. Kumacie?

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Paliwowa zmienia po równo w całym zakresie. hamowania powietrzem zmienia bardziej przy pełnej mocy.

Może sprecyzuję:
chodzi mi o artykuł, który chociaż nakreśliłby jak dobrać właściwy gaźnik do projektowanego silnika.

Znalazłem taki oto artykuł, niestety po węgiersku, a tłumaczenie google...

Ps.
Choć nie tego szukam, ale materiały ciekawe, dzięki Maciek i Kosa.

[ wiadomość edytowana przez: szymon1977 dnia 2011-04-27 23:35:27 ]

[ wiadomość edytowana przez: szymon1977 dnia 2011-04-27 23:36:47 ]

Trochę za mało danych podałeś, chcesz jeden gaźnik? dwa? najlepiej napisz co to ma być za projekt, a coś postaram się doradzić.

Projekt na razie jest na etapie powstawania ogólnego zarysu, daleko jeszcze do realizacji. Ma to być przyjemny samochód do jazdy głównie na co dzień. Głównym celem modów ma być przede wszystkim dobre samopoczucie właściciela bez znaczącej utraty właściwości użytkowych.

Na razie muszę opracować projekt, który pozwoli mi się zmieścić w planowanym budżecie.

Ze względu na niepoprawność polityczną - nie będzie to raczej Fiat, choć jeszcze nic nie jest przesądzone tematu założyć za bardzo nie mogę. Ale jak już będę mieć konkretne pytania to chętnie z Waszej wiedzy skorzystam i na F&F zapytam. Choć i tak wiem, że najlepsze są podwójne poziome dellorto