Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
janisz ŁADZIARZ 2107 1.5 , 2101 '75 ... Warszawa | 2011-05-15 03:34:13 2. kup pompę sprzęgła za 30zł i wysprzęglnik za 30zł no i może przewód elastyczny.
3. kup świece, przewody, kopułkę , palec, ustaw zawory i zapłon |
MariuszY Kandydat na Kandaydata Lada 21043 Lublin | 2011-05-15 08:10:53 1. Odpowiedziałeś sobie sam ->
Blok silnika o pojemności jw. |
konukera Kandydat na Kandaydata vfts 2107'88 / samara wafka | 2011-05-15 13:07:23 kup tez srodek do czyszczenia gaznikow i umyj gaznik od srodka... pewnie niezle zasyfiony, przewod od odmy tez warto przeczyscic...
co do sprzegla... to pewnie wlasnie wina lozyska czy cos... moze sprzeglo jest mocno zuzyte... wiesz jaki ma przebieg? |
SzokoLada (S) MEGA ŁADZIARZ 2102/03/05/2111 Legnica (mała Moskwa) | 2011-05-15 14:12:43 W temacie sprzęgła, zdemontuj skrzynie i sprawdź. Na pewno tego nie unikniesz, potrzebujesz do 1,5 godz. na demontaż. Czym szybciej to zrobisz, tym mniej będzie szkód.
W temacie pracy silnika, sprawdź jakie masz ciśnienie na cylindrach, jak masz równe, szukaj dopiero dalej. Jak masz nie równe, będziesz już znał odpowiedz na swoje pytanie. |
konukera Kandydat na Kandaydata vfts 2107'88 / samara wafka | 2011-05-15 17:36:23 przewód żeby był drożny.. w nim sie syf odkłada...
co do gaznika - zdejmij filtr powietrza i zobacz czy przepustnice nie sa zasyfione... czysty gaznik, lepsza praca ksiazka mowi ze gaznik sie czysci po 60 tys chyba.. nie sprawdze bo jest w samochodzie. dla mnie utrzymywanie w czystosci wszystkiego to podstawa... |
Dariusz1987 Łada 2107 1300S Białystok | 2011-05-16 00:07:12 Co do majsterkowania to bardzo lubię modyfikować swoje autka.
Odnośnie sprzęgła to poślizgów nie ma łapie zawsze tylko podczas tej awarii jest pisk jak by metal o aluminium ocierał i prawdopodobnie następują bardzo duże siły trące które powodują silne wibracje podczas zwalniania sprzęgła. Liczyłem na to że uniknę wymiany całego sprzęgła ale jak już rozbierać to i wypada wymienić wszystko. Tylko miałem taką nadzieje że jest jakiś sposób na usunięcie tej usterki bez rozbiórki np. przesmarowanie tego łożyska ? ps. Może ktoś posiada schemat lub zdjęcia jak to wszystko funkcjonuje czy te łożysko jet zabudowane i jakie to łożysko kulkowe czy może stożkowe ?? Tak przy okazji czy ktoś posiada schemat instalacji Lampki Podsufitowej ? do mojej nie dociera prąd tak samo jak do drzwi pasażera tam też lampka się nie świeci od kierowcy jest ok. Pozdrawiam i bardzo dziękuję za pomoc. PS. Czy wasze łady też spalają 12 litrów na 100 km cykl mieszany ? |
A13 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Warszawa | 2011-05-16 08:08:50
Chyba trochę przesadziłeś Kolego z tym czasem demontażu skrzyni biegów w samochodzie Lada. 1,5 h to za mało. Jakiś czas temu zmieniałem skrzynię razem z kolegą (łącznie było nas 2 osoby) w jego dobrze wyposażonym warsztacie, na podnośniku i zajęło nam to 6 h. Z prostego rachunku wynika, że sam demontaż trwał 2,5 - 3 h i nie był łatwy, prosty i przyjemny. Za najbardziej wnerwiający uważam demontaż i montaż wajchy od zmiany biegów. Niezależnie od powyższego myślę, że gdyby przypadkiem zerwała się stara szpilka łącząca portki z kolektorem, to czas operacji drastycznie by się wydłużył. |
SzokoLada (S) MEGA ŁADZIARZ 2102/03/05/2111 Legnica (mała Moskwa) | 2011-05-16 09:38:51
Moze kolega demontuje 3godz., ja to robie max 1,5godz. i to sam. Na wajche mam juz patent i zdejmuje ja w 30sek, montuje 5sek. Zgadzam sie, bywaja "ALE", wtedy operacja moze trwac i kilka dni. Jezeli bym ja mialby robic to tyle godzin, wybacz, ale nie mial bym co jesc. Mam kolege, ktory to kilka dni wymienial silnik w ladzie, bo nie mogl wsadzic slnik na poduszki. A z kolega skrzynie mozna robic i caly weekend, przy skrzynce browara. |
A13 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Warszawa | 2011-05-16 10:54:02 .. No, jak ktoś jest postury Pudziana, to może sam demontować skrzynię (i ją zakładać) - Ja nie jestem.
Wydaje mi ponadto, że większość forumowiczów też nie ma tak rozbudowanej figury. Tak więc prościej, łatwiej i szybciej i przyjemniej jest wymienić siłownik sprzęgła (co każdy amator zrobi), niż udawać Pudziana (czego Ja nie potrafię) i ściągać samodzielnie skrzynię. A propos opowiedz proszę, jak w 30 sek ściągnąć i w 5 sek założyć wajchę od biegów? - ułatwi mi to życie. - Jakiego narzędzia używasz? Czy ten plastikowy koszyczek trzymający nadaje się do powtórnego użycia? |
konukera Kandydat na Kandaydata vfts 2107'88 / samara wafka | 2011-05-16 13:23:32 dużo ci pali
moja w miescie 13 ale mam dwa gazniki na trasie 9... umyj gaznik... moim zdaniem trzeba rozebrac... sprawdzic poziom plywaka... itd itp. sprawdz kompresje, sciagnij glowice, dotrzyj zawory... usun nagar, popraw kanaly jak lubisz majsterkowac toż to sama przyjemnosc a lajdaczka sie odwdzieczy |
Kamil_H SYMPATYCZNY GOŚĆ 2107 1.3 Poznań | 2011-05-22 23:46:17 Z całą pewnością mogę napisać, że dużo Ci pali. W weekend zrobiłem ponad 600km i wyszło troszkę mniej niż 7l/100km. Jazda tak do 100km/h - szybciej się boję |
Dariusz1987 Łada 2107 1300S Białystok | 2011-05-23 00:44:26 Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc, co do łady to w najbliższym czasie postaram się sprawdzić sprężanie i wymienię aparat zapłonowy bo zauważyłem po wyjęciu że ma niewielkie luzy co za pewne też może się przyczynić do nierównej pracy, ale czy do zwiększonego spalania ?
Mam jeszcze jedno pytanie jak idzie wiązka do lampki podsufitowej? sprawdzałem do lampki nie dociera prąd. |
Dariusz1987 Łada 2107 1300S Białystok | 2011-06-07 01:24:10 Może ktoś posiada schemat Alarmu jaki był montowany w tamtych latach ?
Pod maską znalazłem układ Scalony Przekaźnik i mały przełącznik, a pod licznikiem znalazłem jeszcze czujnik wstrząsów i przewód który był zamocowany do kolumny kierownicy w jak gdyby mocowaniu żarówki ale to nie do żarówki. |