Rozrząd - pompa wodna

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich.
Espero DOHC 1500
Mam pytanie...Czy przy wymianie rozrządu po 120tys. powinno wymieniać się pompę wodną, i czy przy każdej wymianie paska wymienia się napinacz i rolkę. Mechanik oświadczył że się powinno.
Pozdrawiam.

Temat wałkowany wielokrotnie - "teoretycznie" pompa co druga wymianę rozrządu (120/60 kkm), praktycznie (nie)wymieniasz na swoje ryzyko - koszt roboty taki sam, a pompa kosztuje kole 100 zł.
Jak padnie przed następną wymianą rozrządu, to do tej stówy dopłacisz robociznę, jak za rozrząd.

Osobiście należę do tych osób, które uważają, że należy wymieniać wszystko razem tj. pasek, napinacze, rolki.

Pompa wodna to ważna część więc wymień ją. Awaria pompy wodnej nie jest miła a do tego źle działająca/zablokowana pompa wodna potrafi bardzo szybko "pościnać" zęby paska rozrządu i dalej to już katastrofa...

Cytat:
2007-08-02 14:10:10, pyrekcb pisze:
Jak padnie przed następną wymianą rozrządu, to do tej stówy dopłacisz robociznę, jak za rozrząd.

a mechanik pewnie nie bedzie chciał założyć spowrotem starego paska, więc byłaby to kolejna wymiana rozrządu.
Moja pompa po 126tys nadawała się wyłącznie na złom.

ja przy 158 tysiach zaraz po kupnie samochodu zmienialem wszystko i jak wymieniali w aso to stara pompa tak sie zapiekla ze ja przecinakiem potraktowali a i uwarzam ze w naszych silnikach 1,5 nie nalzey oszczaedzac na rozrzadzie a te 100 zl na pompe juz mozna dorzucic

jabłek - zapiekła to sie chyba na uszczelce albo srubach co w zaden sposób nie wplywalo na jej dzialanie - jakby sie zapiekla na pasku to nie byłbyś taki szczesliwy wspominając o tym

Sorki za te wykopaliska, ale...
Czy ten zestaw warto zamontować w Espero?
Link
Silnik 1.5 16V.

oraz ... niestety, rozszczelniło mi chłodnicę
Co myślicie o zakupie tej ?

Proszę o odpowiedź

Zestaw rozrządu jak najbardziej OK. Sam taki sobie założyłem i teraz mam i używam i jestem bardzo zadowolony. Chłodnica wydaje się też być niezła.

Cytat:
2010-07-28 10:24:20, waisss pisze:
Sorki za te wykopaliska, ale... Czy ten zestaw warto zamontować w Espero? Link Silnik 1.5 16V. oraz ... niestety, rozszczelniło mi chłodnicę Co myślicie o zakupie tej ? Proszę o odpowiedź

za sławkiem_p ...w całej rozciągłości jestem na TAK odnośnie tego rozrządu&pompy -znakomity wybór

Nie wypowiem się jednoznacznie w materii chłodnicy -moim zdaniem ,przy tej cenie może się zdarzyć wszystko

Natomiast poczytaj: Wątek synadoktora z dywagacjami na temat chłodnicy ...jak piszą inni Koledzy , się w praktyce /chłodniczej /okazywa -nie zawsze tanie znaczy najgorsze

Co do rozrządu to mam Ruvilla rolki i Pasek Gatesa i Pompę Kager i też nie narzekam, a za zestaw zapłaciłem nie cale 200 zł

Witam
Chyba wezmę się za wymianę rozrządu, bo robiony był 70 tys km temu, a akurat mam przypływ gotówki Co ile wogóle robi się rozrząd w 1.8??

ROZRZĄD 1

ROZRZĄD 2

Czy któryś z tych się nadaje? Różnica między nimi jest w pompie wody. Co lepsze? febi bilstein czy jakieś koreańskie nie wiadomo co??

Pozdr.

wybrałbym zestaw z pompą Febi

Rozrząd ..w teorii nowych daewoo kiedyś ..90kkm , potem , po licznych przypadkach awarii tegoż układu zmieniono odgórnie limit na 60 tys. lub 4 albo 5 lat

70-80 tys. spokojnie w Twojem motorze powinien wytrzymać , pod warunkiem , że był na dobrych częściach wymieniany

Cytat:
2011-05-31 21:52:40, bogdan1 pisze:
70-80 tys. spokojnie w Twojem motorze powinien wytrzymać , pod warunkiem , że był na dobrych częściach wymieniany

Mój ma ok 72kkm i 4,5 roku. Akurat dostałem ubezpieczenie po "dupowjeździe" to wkładam trochę kasy w espero, żeby nim pojeździć jeszcze jakiś czas
Więc kupię ten droższy zestaw

Pozdr.

Witam!
Czy ten zestaw wart jest zakupurozrząd zestaw
Padło mi dziś łożysko w alternatorze, musiałem przeciąć pasek klinowy i teraz przy okazji zmieniam rozrząd i uszczelkę pokrywy rozrządu.
pozdrawiam
Ps: na intercars zestaw rozrządu kosztuje 340 zł niewiem skąd ta różnica?

Cytat:
2011-06-07 21:25:30, gargi pisze:
Witam! Czy ten zestaw wart jest zakupurozrząd zestaw Padło mi dziś łożysko w alternatorze, musiałem przeciąć pasek klinowy i teraz przy okazji zmieniam rozrząd i uszczelkę pokrywy rozrządu. pozdrawiam Ps: na intercars zestaw rozrządu kosztuje 340 zł niewiem skąd ta różnica?

O ten sam rozrząd pytałem 3 posty temu Jeszcze nie kupiłem, ale chyba się zdecyduję

Pozdr.

wymień komplet rozrządu razem z pompą wody

Witam,

Czy na poniższej aukcji te "oryginały" to oryginały?
Czy raczej podróbki koreańskie i nie warto sobie nimi głowy zawracać?

Espero 1.5

Pozdrawiam,
R

Poskładaj na częściach konkretnych producentów, a będziesz miał spokojną głowę. Niestety troszkę trzeba dać więcej. Proponuję producentów:
PASEK: dayco, bosch, gates,
NAPINACZE, ROLKI: skf, ina, ruville,
POMPY: ruville, skf, dolz.
Co do jakości innych producentów się nie wypowiadam bo nie znam tematu.

Z tego co mi sprzedawca z tej aukcji:

zestaw 1

powiedział to Ina i Ruville to to samo.
Myślę że powyższy zestaw jest raczej OK.

sta3x63 - chciałbym Cię jeszcze zapytać co sądzisz o tych zestawach:
zestaw 2

Firma to maxgear - warte to cokolwiek?

oraz:

zestaw 3

Chodzi mi o tą pompę FAV. Jest tez zestaw z pompą firmy Graff.
Warte te pompy zainteresowania? Czytałem Twoje wcześniejsze wpisy i wiem że pozytywnie oceniasz pompy Dolz.

Pozdrawiam i raz jeszcze dziękuję,
R.

[ wiadomość edytowana przez: Ravpraca dnia 2011-06-14 23:28:44 ]

Cytat:
2011-06-14 23:27:02, Ravpraca pisze:
Firma to maxgear - warte to cokolwiek?

Z Maxgeara to mi nawet filtr powietrza nie spasował, bo był za duży o 0,5cm. Znajomy który handluje częściami powiedział, że już maxgeara nie zamawia, bo za dużo reklamacji.

Pozdr.