Wibracje silnika na 3,4 biegu 126p mimo nowych poduch

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam! Mam problem z pryniem.
Wymieniłem ostatnio skrzynie biegów , poduszki przy skrzyni i całą spręzynę na belce.
Po zamontowaniu i ustawieniu dzwigni w odpowiedniej pozycji biegi chodzą nast.
1 wchodzi rewelacyjnie, 2 naturalnie tez, 3 wchodzi makabrycznie ciezko (czasem trzeba wcisnąc dzwignie aby wbic) do tego silnik zaczyna wibrowac, 4 wchodzi ok, ale wibracje są jaeszcze bardziej odczuwalne.

Lizak sprawdzony.

Czy może dzwignia z prentem na lizak która jest w kabinie jest wyrobiona i to powód nieprecyzyjnie wchodzących biegów??
Z tego co sprawdziłem to ma mały poprzeczny luz.

Na poprzedniej skrzyni było identycznie z tym że zęby 1 biegu były juz ogolone przyez szybkie próby wbijania 3 biegu, biegi chodziły podobnie...

No i oco chodzi z tym biciem skoro puduszki dobre? zamach sie odreca?

[ wiadomość edytowana przez: szwagier42gv dnia 2011-06-19 12:17:22 ]

Spróbuj wyregulować położenie lewarka (bodajże dwie śruby z prawej strony lewarka, na ścianie tunelu).

a wibracje.... Może półoś masz krzywą albo któreś koło i po prostu przy niższej prędkości tego nie czuć. Rozpędź się i wrzuć na luz i zobacz co się będzie działo.

[ wiadomość edytowana przez: Tybek dnia 2011-06-19 14:14:26 ]

wibruję tylko jadąc na biegu, lewarek wyregulowany po załozeniu nowej skrzyni.

widze że chyba nikt mi nie pomoże w sprawie kaprysniego prynia.. szkoda, bo taki ładny amerykański był.
Zaswitał czas złomowania

ustaw poprawnie skrzynie na poduszkach, prawdopodobnie opuść

a co do biegu 3 to przesuń skrzynię do przodu na mocowaniu.

sprawdz czy łapa mocująca (ta o kształcie U) poduszki z budą nie jest przekoszona,
jak masz posadzonego boba i przywaliłeś gdzieś na hopce skrzynią to możesz miec łapę wygietą i wtedy 3 może ciężko wchodzić.

powodzonka

Cytat:
2011-06-20 10:16:36, szwagier42gv pisze:
wibruję tylko jadąc na biegu, lewarek wyregulowany po załozeniu nowej skrzyni.

Cytat:
2011-06-30 19:09:17, fighter31 pisze:
ustaw poprawnie skrzynie na poduszkach, prawdopodobnie opuść a co do biegu 3 to przesuń skrzynię do przodu na mocowaniu. sprawdz czy łapa mocująca (ta o kształcie U) poduszki z budą nie jest przekoszona, jak masz posadzonego boba i przywaliłeś gdzieś na hopce skrzynią to możesz miec łapę wygietą i wtedy 3 może ciężko wchodzić. powodzonka

przywalił nie raz

nie przypomina mi sie zebym o coś chaczył pomijając jakies rowy,skarpy,pola,łąki i kretowiska , wszak sprzet odkupiony ze wsi od rolnika to moze jakiś płóg choć przynajmniej brony raz przeskoczył.
Skrzynie podniosłem juz wczesniej na poduszkach i dalej to samo. Musze zdobyc tą osłonę z jakoegos normalnie utrzymanego egz. i liczyc ze będzie lepiej.

Cytat:
2011-07-02 20:18:48, szwagier42gv pisze:
nie przypomina mi sie zebym o coś chaczył pomijając jakies rowy,skarpy,pola,łąki i kretowiska , wszak sprzet odkupiony ze wsi od rolnika to moze jakiś płóg choć przynajmniej brony raz przeskoczył. Skrzynie podniosłem juz wczesniej na poduszkach i dalej to samo. Musze zdobyc tą osłonę z jakoegos normalnie utrzymanego egz. i liczyc ze będzie lepiej.

bardzo zabawne rarytasa Ci za 200 pogoniłem, a sie nie możesz zebrac żeby mnie fure pomalować. Nosz w morde ide kiełbase robić;p