Ogrzewanko

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W zwiazku z tym ,ze na dworzu zaczyna się robić chłodniej czasami rano warto włączyć małe ciepłe co nieco.Mam w zwiąku z tym małe pytanko.Co by mozna udoskonalić w A aby poprawić ogrzewanie.Tak ostatnio sobie zauwazyłem ,że stało się ono troszkę mizerne w mojej Omie...

Gorące pozdr. z troszkę chłodnej Omy

Bast

Cytat:
stało się ono troszkę mizerne w mojej Omie...

Skąd my to znamy? walczę z tym od kilku sezonów - i z jakim skutkiem ?

Wykonane czynności:
1. Sprawdzenie i poprawienie mocowań cięgien sterujących (bez efektu)
2. Zwiększenie skoku (kąta obrotu) "przepustnicy ciepłe-zimne" z powodu "uklepania" uszczelek (lekka poprawa)
3.Wyjęcie nagrzewnicy, sprawdzenie węży wodnych, podłożenie pod nagrzewnicę, przed wsadzeniem jej z powrotem dodatkowej pianki uszczelniającej przed przedmuchami zimnego powietrza, oklejenie miejscza złączenia dwóch połówek nagrzewnicy taśmą z powodu j.w. ( trochę lepsza poprawa)
4.Zamontowanie dodatkowej elektrycznej pompy wody wspomagającej jej przepływ przez nagrzewnicę ( duuuuuża poprawa )
5. W sezonie zimowym 2000/2001 zamontowanie dodatkowej nagrzewnicy z dmuchawą i zaworem(całość własnej konstrukcji) w kabinie - przed nogami pasażera z przodu, zamiast schowka ( SUPER GORĄCO )
niestety z powodu problemów z chowaniem różnych "dupereli" na wiosnę zdemontowałem ten wynalazek
6.Ponowne wymontowanie nagrzewnicy, próba sprawdzenia oporów przepływu w niej wody metodą usta-rura z efektem w postaci nadęcia się jak balon...
to po prostu masakra!!!
7.Zalanie nagrzewnicy jednym z super środków odkamieniających
( żadnej poprawy )
8. Przymiarka do kupna nowej nagrzewniczki.

No to się napisałem, uff

A mnie wystarczyła wymiana termostatu... efekt? po przejechaniu 2km przy temperaturce powietrza -10 w kabinie siedze w bluzeczce z podwiniętymi rękawkami Koszt 47zł... czas pracy 15min. włącznie z szukaniem odpowiedniego klucza, uzupełnieniem płynu w układzie i spożyciu kilku łyków pyffka

Panowie a jak to sie ma do omy B z klimatronikiem?Dzisiaj wymienilem czujnik temperatury powietrza w kabinie.Dzisiaj jest troche ciepło na dworze i moglem sprawdzic czy osiągnąłęm porządany efekt.Jednak wydaje mi sie ,że i tak coś nie tak jest z tym grzaniemtzn. gdy przełaćzę na pozycję HI to mogę sobie smażyć jajecznicę na wywieie ale jak tylko zmniejsze ustawienie temperatury to grzanie staje się bardziej chłodzeniem niż ogrzewaniem.Co Wy na to?
PS Sprawdze to jeszcze w omie kolegi ale pamietam te czasy gdy zima jezdzilem na krotkim rękawku i to w trzaskajace mrozy a temp. miałem ustawioną tylko na 24 stopnie.

Zgadzam się z Młodym. Nic dodać nic ująć. Tak samo przed poprzednią zimą rozwiazałem sobie problem z ogrzewaniem.

Pozdrawiam

Cytat:
Panowie a jak to sie ma do omy B z klimatronikiem?Dzisiaj wymienilem czujnik temperatury powietrza w kabinie

A gdzie takowy czujnik sie znajduje???Pytam tak, aby cos nowego sie dowiedziec....
ps u mnie jak nastawie klmatroinca na HI jest jak w saunie

Wspomniany czujnik znajduje sie na panelu z zegarami klimatron ika.Dokladnie po srodku za malymi zeberkami w ksztalcie trójkąta.

Cytat:
Wspomniany czujnik znajduje sie na panelu z zegarami klimatron ika.Dokladnie po srodku za malymi zeberkami w ksztalcie trójkąta.

Acha to tam go schowali...Teraz wszystko jasne..
A moze ktos mi podpowie co to za device znajdujace sie posrodku, prawie przy samej uszczelce po wew stronie przedniej szyby..... Cos w ksztalcie kapturka....Musle, ze wiecie o co pytam

Z tego co wiem to też czujnik .Jednak ten mierzy natęrznie światła .Mówiąc krótko jeśli słońce świeci od strony kierowcy to klimatronik podaje więcej zimnego nawiewu na tą stronę itp.
Być może wyraziłem się mało zrozumiale ale mam nadzieję ,że wszystko jest jasne

Jest jeszcze jeden sposób, włączyć webasto i po bólu

Cytat:
Z tego co wiem to też czujnik .Jednak ten mierzy natęrznie światła

Tak tez podejzewalem, ale nie wiedzialem, ze ma to cos wspolnego klima....
Coz za dydaktyczny post dla mnie

A może blondi z dużym i sprawnym wydechem załatwi sprawę?