| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Tailgunner FSO 125p tarnów | 2011-08-27 20:52:41
dokładnie były takie |
jaqo F&F MEMBER 126elx + C classe Warszawa | 2011-08-27 22:25:30 W google jest duzo zdjec mocowania 2 stabow ze soba, pierwsze z brzegu:
i tak dalej, nie ma sensu wklejac. Co do staba waski szeroki zawias - da sie wstawic staba z szerokiego polda do waskiego kanta, tyle, ze laczniki staba sa pod kątem i ciekawy jestem jaki to ma wplyw na efektywnosc pracy staba - u siebie tak mam i samochod nie przechyla sie bardziej niz seria Stab od poldorovera nie ominie Ci takiej miski? Bo tez jest wygiety zeby w nia nie walic.
Ale czy na pewno wiesz co robisz? Zdajesz sobie sprawe z tego co daje usztywnianie samochodu stabem zamiast sprezynami, co daje usztywnianie przedniego staba w ogole i jaki inne zmiany to za soba pociaga? Mozna przesadzic. No wzmocnienie stabilizatora dwukrotnie to jednak dosc duza zmiana. [ wiadomość edytowana przez: jaqo dnia 2011-08-27 22:27:21 ] |
Tailgunner FSO 125p tarnów | 2011-08-27 23:04:30
ale na plus ![]() |
jaqo F&F MEMBER 126elx + C classe Warszawa | 2011-08-28 13:09:01 Chodzi mi o to ze uszytwniajac staba wplywasz na zachowanie sie wielu elementow zawieszenia i aspektow prowadzenia. Nie mozesz dac mega sztywnego staba bo ingerujesz np w niezależność zawieszenia (oczywiscie troche przeszadzam), zwiekszasz trakcje z tylu kosztem tej z przodu (gdzie i tak trzeba sporo nazmieniac zeby sie jakos zachowywalo) wiec teoretycznie zwiekszasz podsterownosc.
Zanim cos pozmieniasz w zawieszeniu poczytaj troche na temat tego co na co wplywa. W necie jest duzo tutoriali o ustawianiu zawieszenia samochodow sportowych. Nie mowie ze akurat w kancie 2 staby nie zadzialaja dobrze - nie mam danych do tego. |
Tailgunner FSO 125p tarnów | 2011-08-28 14:51:30
na pewno trzeba obspawać zgrzewy na podłużnicach bo się rozkleją |
jaqo F&F MEMBER 126elx + C classe Warszawa | 2011-08-28 16:33:02 No to obspawaj podluznice, nie zaszkodzi, polacz dwa staby ze soba odpowiednimi lacznikami, jeden podlacz do wahacza (przydaly by sie sztywniejsze gumki lub uniball) i juz. Ewentualnie zmien miejsce mocowania lacznika staba do niego i zrob tam np 3 rozne (w roznej odleglosci od osi obrotu stabilizatora) pkt mocowania zeby moc na szybko zmieniac sile jego dzialania i w efekcie regulowac balans samochodu. |