MotoNews.pl
12[MKV] 1.6 8V 105 KM problem z chlodzeniem (260324/314) - NT

[MKV] 1.6 8V 105 KM problem z chlodzeniem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam mam kolejny problem
przegrzewa mi sie silnik i wentylator mi nie kreci teperatura silnika dopiero spada jak mam ogrzewanie na maxa odkrecone wtedy troszke spada
oplyw niby jest bo wszystkie weze sa gorace
wtyczki odlaczylem i podlaczylem spowrotem ale to nic niedalo
czym moze to bys spowodowane?
jak sprawdzic czy wentylator dziala?
i jeszcze jedno pytanko jak stoi mi eskorcik na sloncu dluzsza chwile potem jak chce go zapalic nie reaguje rozrusznik jest tak jak by byl akumulator rozladowany zero reakcji
dopiero za 2 albo 3 razem zapala normalnie
z czym tu problem
dzieki za kolejna pomoc

[ wiadomość edytowana przez: kazimierczuk2 dnia 2011-08-24 20:32:13 ]

czujnik temp może być padnięty albo skrzyneczka.

hmmm... miałem całkiem podobnie. Wydawało mi sie ze wentylator nie działa. Tez dochodziła mi temp. do czerwonego pola i włączałem ogrzewanie bo wnetylator ani rusz (a był sprawny bo podpinałem go bezposrednio zeby sprawdzic)... wymieniłem termostat i ten czujnik temp kolo termostatu (taki z gwintem). Teraz wentylator działa az miło. A co do odpalania to jak? Kreci coś ale słabo, jakby bez siły, czy w ogole... przekrecasz kluczyk i cisza? U mnie ostatnio jest tak, ze jak silnik jest nagrzany, przekrecam kluczyk i cisza, nie kreci wcale ale wentylator chodzi. Jak wentylator zgasnie, rozrusznik kręci aż miło.

wogule cisza nic echo
haha
aha
termostat raczej dziala bo wszystkie ruly sa gorace
to wymienic czujnik teperatury i cos jeszcze?
a jak sprawdzic czy ten wentylator dziala
kiedys dzialal ten wentylator bo pare razy go slyszalem ale teraz nic dzis specjalnie pod domem stalem z zapalonym silnikiem i czekalem czy sie zalaczy doszla teperatura do polowy czerwonego i nic cichutko

[ wiadomość edytowana przez: kazimierczuk2 dnia 2011-08-24 20:50:17 ]

Jak dobrze pamietam to wentylator ma taką wtyczke z dwoma bolcami xD jeden to plus drugi minus

rozrusznik puchnie albo się zawiesza jak gorący.

Cytat:
2011-08-24 20:55:12, Kleszczak pisze:
rozrusznik puchnie albo się zawiesza jak gorący.

co z tym zrobic?

wentylator łatwo sprawdzić wypnij wtyczke z termowłacznika przy termostacie daj na zapłon i zewrzyj jakimś drutem te dwa piny we wtyczce uwaga bo może troche zaiskrzyć ale wentylator powinnien sie właczyć jak jest sprawny

doszlem do tego co niedziala ale pojawil sie kolejny problem
zepsuty jest czujnik bo tak wszystko dziala wentylator kreci na krudko i na wtyczkach tez!
ale wpiolem kawalek druta do wtyczki co wchodzi do czujnika i przekrecajac kluczyk odrazu sie zalacza wiatrak z czego sie ucieszylem ale nie idzie zapalic samochodu zero reakcji a jak odpiolem ten kabel z wtyczki to znow zapalal odrazu
czemu tak jest i cojest tego powodem

za każdym razem włącza sie ten wiatrak czy tylko gdy ciepły? bo u mnie tez tak jest, ale jak ciepły. Gdy sie wiatrak już wychłodzi to auto odpala bezproblemowo.

Cytat:
2011-08-24 20:58:23, kazimierczuk2 pisze:
co z tym zrobic?

wymiana automatu, tulejek, szczotek. I czasami pomaga osłona pomiędzy rozrusznikiem i dwururką wydechu.

przede wszystkim cewka
miałem dokładnie ten sam problem
po wymianie cewki wszystko w normie
na gorącym pali i jak postoi na słoneczku też

Zanim wywalisz kasę na nowy automat wymień przewód do automatu i sprawdź połączenie automatu z przewodem.

Cytat:
2011-09-28 20:38:43, maly10001 pisze:
przede wszystkim cewka miałem dokładnie ten sam problem po wymianie cewki wszystko w normie na gorącym pali i jak postoi na słoneczku też

no widzisz, a ja podmieniałem cewkę z innych powodów, ale problem z odpalaniem na mocno gorącym nie ustępował...