2107 - Korek pod bakiem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pod bakiem jak się zajrzy od spodu auta jest taki okrągły korek średnicy ok 4cm. Po co on jest?

Odprowadza wodę na zewn.

-----------------
АвтоBA3 непобедим, скрутим, склеим, полетим

No tak, tylko że on jest szczelny, nie ma żadnej dziury A po drugie jaką wodę?

ze zbiornika paliwa

-----------------
АвтоBA3 непобедим, скрутим, склеим, полетим

Jak ktoś zatankuje wodę zamiast paliwa,lub benzynę „chrzszczoną „ wodą, lub ma dziury na górze zbiornika i podczas deszczu wlewa mu się woda do zbiornika. Wtedy woda jako cięższa jak kontestował Zagłoba opadnie na dno , wtedy należy odkręcić ten korek i czekać aż spłynie woda i zacznie lecieć paliwo , wtedy go zakręcić po sprawie.

Myślę jednak , że ułatwia on spuszczenie paliwa przed np. remontem samochodu, może też być przyczyną nagłego ubywania paliwa z baku zwłaszcza ,że jest coraz droższe, ułatwia np. czyszczenie zbiornika i to bez wyjmowania go z samochodu , pozwala ocenić czy zebrał się jakiś syf na dnie itp.
Naczelny F. chyba czyścił zbiornik, ciekawe czy używał tego korka ?

ps. 4 cm to ma chyba twór w podłodze pod zbiornikiem paliwa na przeciwko korka , sam korek ma mniejszą średnicę .

[ wiadomość edytowana przez: milko dnia 2011-10-18 11:44:58 ]

Chodziło mi właśńie o ten otwór w podłodze. Tyle że po jego wyjęciu nie widać żadnego korka. Tylko blachę baku.

Otwór to jest otwór , korek to jest korek, zaślepka gumowa to jest itd.
U mnie otwór jest na pochyłej ściance podłogi pod zbiornikiem paliwa, naprzeciwko niego w zbiorniku jest też na pochyłej ściance zbiornika korek tuż nad dnem zbiornika. Ostatnio robiłem porządki i wyciągnąłem zbiornik . Być może zaprzestano robić te korki w zbiornikach lub jest to nie oryginalny zbiornik ? Może jest tam zasyfione i go nie widać ?
Rozumiem , że ta zaślepka gumowa („korek” nie ma żadnego otworu. Do odpływu wody z podłogi nie bardzo się nadaje bo nie jest w najniższym punkcie podłogi, tam na dnie powinien być mniejszy otwór z którego wystaje u mnie rurka odpowietrzająca zbiornik.
Podobny duży otwór powinien być pod kołem zapasowym i tamten faktycznie jest do odpływu wody z podłogi, tam w zaślepce gumowej powinien być mniejszy otwór aby woda mogła swobodnie ściekać. . Tak mi się wydaje .