Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
p14p Warszawa | 2011-12-26 12:21:21 Potrzebuję pomocy - Avensis 1998, benzyna 2.0, 4A-FE. Miałem problemy z odpalaniem samochodu - czasami nie kręcił w ogóle rozrusznikiem. Pojechałem do warsztatu, skasowali mnie za wymianę rozrusznika, nie pomogło. Zacząłem szukać w necie (dopiero wtedy, niestety) i znalazłem że moje objawy pasują do problemów z kostką stacyjki. Dzięki dobremu opisowi na 77551/254 rozmontowałem całość, okazało się że kostka była już kombinowana - "nóżĸa" literki T zalana była jakąś masą, no ale widocznie wyrobiła się ponownie.
Niestety podkusiło mnie żeby rozebrać samą kostkę, namęczyłem się trochę żeby ją potem złożyć. Jestem przekonany że zrobiłem to dobrze - pasuje wszystko tylko w jeden sposób, na sucho kostka kręci się dobrze. Niestety po zamontowaniu kostki z powrotem i przekręceniu kluczyka w pozycje ON nie świecą mi się żadne kontrolki (tylko drzwi i poduszka), słychać tylko któryś przekaźnik chyba ze skrzynki w komorze silnika. To samo kiedy próbuję kostkę kręcić śrubokrętem, z kluczykiem włożonym do stacyjki. No i tak sobie myślę, czy to może być immobilizer? - czytałem że odcięcie zapłonu powoduje że kontrolki się nie świecą. Co mu się może nie podobać? W której pozycji kluczyka się odblokowuje? Da się gdzieś zmierzyć czy jest odblokowany? Czy w ogóle w modelu z immo da się odpalić samochód w układzie kluczyk w stacyjce, śrubokręt w kostce? Byłbym wdzięczny za pomoc, bo samochód stoi w garażu i raczej się teraz nigdzie nie ruszy, nawet do mechanika... ![]() |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2011-12-26 12:51:23 To nie immo tylko brak zasilania drugiego szeregu,masz nr na priv ,zadzwon to wyjasnie jak naprawic ,za duzo byloby pisaniny. |