MotoNews.pl

Zamienniki silnika ??!!!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam takie nietypowe pytanie do was
Mam silnik 1.6 16 V o oznaczeniu 4 AFE i teraz tak w jakich modelach wychodzil jeszcze taki silnik????
I pytanie 2 Jakie sa jego odpowiedniki np 2.0 16 V lub inne
Tzn chodzi mi o to ktore silniki maja ten sam typ mocowania i mozna by bylo zastosowac je w zamian silnika 4 AFE ????

Co do modeli to ten typ silnika obsługiwał co się tylko da czyli jak widzisz Celicę,Corollę i Carinę, co do Ave to nie wiem, raczej już nie. Co do większych zamienników to do Cariny ładowano 2.0 16V (3S-FE) oraz 1.8 16V (7A-FE) jeśli się nie mylę, wersja 2.0 miała także turbinę
Skoro silniki te (tj. 1.6, 1.8, 2.0) montowano w tej samej budzie od Cariny E, to z mocowaniami nie powinno być problemu, nie wiem jak z półosiami, przegubami i skrzynią biegów.
Sam rozmyślam nad zamianą 4E-FE na 4A-FE lub jakiś podobny, bo oba te silniki montowano w Corolkach, ergo większy silniczek powinien przypasować w miejsca mocowań pod maskę mojego autka problemem pozostaje tylko pytanie czy będzie pasować do reszty osprzętu, nad którą to kwestią będę usilnie pracować

No ja wlasnie tez zastanawiam sie nad zmiana silnika i wolal bym cos mocniejszego ale zastanawia mnie co i z czego mozna by zalozyc
Jesli cos jeszcze wiesz to daj znac
A tak apropo to moze macie namiary na kogos co wozi silniki i ile kosztuje np taki silnik??!!

jak chcesz na początek coś o swapach Toyoty się dowiedzieć to polecam zaprzyjaźnione forum Corolli null oraz opcję szukaj oczywiście

z firm zajmujących się ściąganiem silników mogę Cię tylko odesłać do następujących adresów:
link 1
link 2
link 3
link 4 panowie sprowadzają z USA co sobie tylko zamarzysz
link 5 i oczywiście klasyk
owocnych poszukiwań

z tego co widzialem to mocowania powinny pasowac do wiekszosci silnikow nawet 3SFE moze wsadzisz.Jest chyba jeszcze na sprzedarz taki silniczer razem z osprzetem i kablami,komputerek mam w domu.

Cytat:
2003-09-29 20:29:47, ko-hoshi pisze:
jak chcesz na początek coś o swapach Toyoty się dowiedzieć to polecam zaprzyjaźnione forum Corolli null oraz opcję szukaj oczywiście

z firm zajmujących się ściąganiem silników mogę Cię tylko odesłać do następujących adresów:
link 1
link 2
link 3
link 4 panowie sprowadzają z USA co sobie tylko zamarzysz
link 5 i oczywiście klasyk
owocnych poszukiwań

No wlasnie tego szukałem wielkie dzieki Ale profesjonalna odpowiedz