| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Race_D FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-01-10 15:11:03 Witam!
Po pierwsze chciałem się przywitać jako że tutaj jestem nowy Problem jest taki: 3-letni Yaris ze zderzakami częściowo lakierowanymi, jak na poniższym zdjęciu (mam nadzieje ze ktores foto sie pokaze): ![]()
No i właśnie o tą tylną nakładkę zderzaka się rozchodzi. Uszkodzeniu (stłuczka) uległ jej dolny, lakierowany fragment. Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu Czy ten lakierowany element można jakoś odzielić od części plastikowej na czas naprawy?? Oczywiście tak żeby to potem można było założyć spowrotem Mam nadzieje że ktoś zna na tyle dobrze anatomie nadwozia że będzie w stanie mi pomóc. Przeszukując archiwum Waszego forum zauważyłem że jest tu sporo Yaris'ów więc sądzę, że kilka osób się wypowie. pozdroofka 4 all Toyota Drivers! [ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2004-01-10 15:16:56 ] |
MarQs TOYOTA DRIVER Yariska Warszawa | 2004-01-10 17:24:23 na bank sie da bo u mnie byla wymieniana ta plastikowa czesc a dol lakierowany pozostal stary. ale jak to zrobic to nie wiem |
Race_D FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-01-10 18:43:06
Aaaaa, czyli ta blacha jest na całej wysokości a plastik zakrywa ją tylko w górnej części - no to już coś więcej wiem [ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2004-01-10 18:47:34 ] |
Stachu TOYOTA DRIVER Toyota Yaris Poznań | 2004-01-10 18:55:48 ten metalowy koniec zderzaka widzisz w calosci, nic nie jest ukryte pod tym plastikiem, mam taki w garazu i sie o niego czesto obijam wiec wiem... A swoja droga co za debilizm dac metal zamiast plastiku!! Zdarzylo mi sie kiedys cofnac w malucha, to nawet plastik nie byl tkniety.... |
STACHOO Toyota Yaris Wrocław | 2004-01-10 19:39:14 Witam !
Miałem podobny problem. Osobiście rozbierałem tą część zderzaka. Nie jest to zbyt skomplikowane ale wymaga troche czasu i cierpliwości. Należy sciągnąć (bardzo ostrożnie) cały zderzak a później powli wyciskać takie plastikowe dupsy. Naprawa tej dolnej części ( szpachlowanie i lakierowanie ) kosztowała mnie 120 zł z materiałami. Nowa nie lakierowana częśc kosztuje w ASO 400 zł. |
Race_D FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-01-10 19:40:02
A w jakim stanie go masz?? Może byś się już nie chciał potykać o niego w garażu? BTW - jak to jest mocowane i do czego?? Jakbyś mógł zapodać fotke tego elementu albo chociaż opisać to (mocowanie) trochę to bym był baaardzo dźwięczny ==== edit: dzięki za info STACHOO, nie widziałem Twojego posta jak pisałem Powiedz mi tylko jeszcze czy są tam jakieś patenty, z którymi mogę mieć problem i trzeba mieć sposób na zdjęcie tego zderzaka czy jest to prosto zrobione i nie będę miał problemów z rozgryzieniem? ==== [ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2004-01-10 19:45:15 ] |
STACHOO Toyota Yaris Wrocław | 2004-01-10 19:44:07 ...aha uważaj na 2 wkęty które widać po otworzeniu tylnej klapy. Bardzo łatwo zerwać w niech gwint a ciężko poźniej dobrać takie same |
Race_D FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-01-10 19:47:33 hehe, skutecznie dorzucasz posty podczas gdy ja jeszcze pisze Właśnie o takie wskazówki mi chodziło, jakbyś sobie przypomnial coś jeszcze to dopisz koniecznie pozdro |
STACHOO Toyota Yaris Wrocław | 2004-01-10 19:51:51 ...i jeszcze jedno - najlepiej robić to w 2 osoby bo łatwo sobie porysować tylne nadkola i cięzko jest samemu (trzymająć jednocześnie cały zderzak ) odczepić przewody od podświetlenia rejestracji... |
Race_D FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-01-10 20:10:17 OK, to może podsumujmy:
2 wkręty widać po otwarciu klapy - czy są jeszcze jakieś od tej strony? Potem odkrecam plastikowe nadkola, pewnie reszta mocowania jest od tyłu i tamtędy mozna dojść? a może trzeba sięgnąć jakoś od spodu?? Ile w sumie jest tam śrub, wkrętów, nakrętek, zaczpów? Nie chciałbym stanąć w pewnym momencie i robić na wyczucie... A może przesadzam, jaki może być problem ze zdjęciem zderzaka |
Race_D FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-01-10 22:51:46 Maciek, Ty możesz spokojnie przejeżdżać przez przeszkody, którymi spotkanie dla inncyh aut skończyłoby się tragicznie |
wwtcka TOYOTA DRIVER Carina II Wrocław | 2004-01-11 12:09:07 jak by była z tworzywa odkształcała by się w wyniku nagrzania od tłumika końcowego, tylko tutaj upatruje colowość montowania tego elementu z blachy |
Race_D FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-01-11 15:25:19
Eeee, no bez przesady - dzisiejsza technologia jest na takim poziomie że mogą zrobić wytrzymalsze tworzywa. U mnie np. tłumik końcowy od elementów podwozia odziela klocek gumowy dotykajacy do tłumika i to w dodatku z pewną siłą - już kilka lat siedzi tak bez żadnych deformacji. Poza tym można zakończyć rure w dół tak by nie było jej widać albo wyprofilować wcięcie w zderzaku. Jakby nie patrzeć większość (jeśli nie wszystkie oprócz Yaris'a |
Stachu TOYOTA DRIVER Toyota Yaris Poznań | 2004-01-11 18:03:26 A TS sie nie odkształca.... Race_D jak juz mowilem potykam sie o ta czesc co chwile i jest w coraz gorszym stanie.... nie dosc ze podrapany, to mi jeszcze spadl z szafki i sie wygial... wiec chyba go nie chcesz.... |
Race_D FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-01-12 18:01:47
A co to jest właściwie TS
No mam tylko nadzieje że uda mi się go jakoś wyprostować, musze tylko zlookać gdzieś taki element w oryginalnym stanie |
Katka TOYOTA DRIVER lepiej nie pisać ;) Kraków | 2004-01-12 18:07:27
Wersja Yarisa T-Sport. Pozdrawiam Katka |
Darus TOYOTA DRIVER Lexus IS300 Wrocław | 2004-01-12 18:49:25 Tak to wyglada w Yarisie.. plastikowa gora... i metalowy dol... Czemu jest tak zrobione nie mam pojecia.. na dolnej czesci widac uchwyty ktore sa spinkami spiete z gora..
![]() |
Race_D FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-01-12 21:46:41 Z powyższego rysunku, jak i z poprzednich wypowiedzi wnioskuje że da się tą część zdjąć bez zdejmowania całego zderzaka z auta. A nawet jeśli trzeba ( Już mi lepiej |