Darowizna 2% auta

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie. Potrzebuje pilnie informacji/formularza.

Kupiłem auto.. jutro MUSZE opłacic. Chcialem dodac ojca jako wspolwlasciciela, na umowie jestem tylko ja. Miła pani z ubezpieczalni powiedziala zeby spisac darowizne na 2% auta (tyle podarowac ojcu) pojsc do urzedu skarbowego a pozniej wrocic do niej i gotowe.

Pytanie... jaki formularz mam wypelnic? ;/ Bo sie doszukac nie moge.

Z góry dziekuje za pomoc bo urzad jutro tylko do 13 otwarty...

formularz darowizny w każdym urzędzie rejestracji pojazdów znajdziesz.

Coś takiego myśle że podejdzie:

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=darowizna+samochodu+umowa&btnG=Szukaj+w+Google&lr=

Ok, ale rozumiem taka umowa wystarczy babce w ubezpieczalni? A do urzedu skarbowego zaplacic co trzeba moge wpasc w tygodniu normalnie?

ja sie dowiadywalem ostatnio jak z tym jest i cala sprawa wyglada w ten sposob:

sporzadzasz umowe darowizny musisz rowniez napisac oswiadczenie ze darujesz tyle i tyle% wartosci pojazdu ojcu i ze to jest warte iles tam peso musisz wziasc ze soba dowod rejestracyjny karte pojazdu i z tym wszystkim isc do urzedu komunikacji dostajesz wpis i chyba jakis swistek ze dokonales wpisu i z tym idzisz do ubezpieczalni i dopisuja ijca do umowy ubezpieczenia
nastepnie idziesz do skarbowki i mowisz ze chcesz złozyc papier o dopisaniu do dowodu rej jesli zlozysz to w terminie do 30 dni od wpisu do dowodu nic nie placisz a jesli po tych 30 dniach placisz tam jakis procent wartosci pojazdu (nie pamietam jaki)

tyle pamietam jesli znajde to bo gdzies mialem zapisane co i jak pokolei to poprawie ale chyba wszystko szlo w takiej kolejnosci

musi być wbite w dowód, to co w dowodzie to idzie na polise

Ok dziekuje bardzo. W takim razie lece jutro z rana przerejestrowac auto, do skarbowki i na koncu do ubezpieczyciela

odkopuję siostra dostała na prezent auto jako darowiznę w wysokości 3500zł. I jak zwykle ja muszę teraz wszystko załatwić...
Po pierwsze muszę dopisać ojca do umowy czy teraz napisać umowę że siostra sprzedaje kawałek auta ojcu, czy że daruje? I czy pokazywac tę umowę w urzędzie skarbowym czy iśc tylko z tą darowizną na siostrę??
Jaki jest teraz koszt rejestracji auta tzn auto krajowe trzeba tablice i nowy dowód.
I jaki jest podatek od darowizny? Tzn ile w US zapłacę.

1. Siostra niech auto ojcu daruje lub sprzeda to bez znaczenia - brak podatku od spadków i daroiwizn pomiędzy osobami najbliższymi a obowiazek podatkowy od PCC powstaje od każdej czynności cywilnoprawnej.
2. Częsciowo odpowiedź masz powyżej - do skarbówki idziesz z oboma umowami - opodatkowaniu podlega każda z czynności cywilnoprawnych. Jedną umowę opłaca ojciec, jedną siostra.
3. W skarbówce zapłacisz 2% tytułem PCC oraz podatek od darowizn chyba, że darowizna jest od najbliższej rodziny (tu se sam odpowiedż od kogo siostra dostała auto). Stawka podatku w zależności od stopnia pokrewieństwa - do wypełnienia załącznik SD-Z2.

PS: Ogólnie może być skomplikowana sprawa z kwitologią - zadzwoń to Cię oświecę co i jak robić...