Panowie !! Ale tak z ręką na sercu !!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pytanko za 100 punktów !! Niedawno sprzedałek kadeciaka i mam ogromną ochotę na Omegę A. Niestety mimo że to już będzie mój 6 opel nie znam tego modelu na tyle na ile bym chciał. Czy watro inwestować w model z silnikiem 3.0 lub 2,6 litra z gazem ? Czy nie puści mnie toto z torbami ! Ile to pali i czy koszty części nie są zabójcze ? Czy może pozostać przy silniku 2 litrowym, jaka jest jego dynamika, czy wystarcza dla autka które waży prawie 1300 kilo ? Na co zwracać uwagę podczas zakupu i gdzie zajrzeć żeby dobrze ocenić stan nabywanego autka ?? Doradźcie to może się kiedyś spotkamy na jakimś zlocie
pozdrawiam: pavca

OMA B! i wszystko jasne!

WITAM

Wszystko zależy od tego ile chcesz przeznaczyć kasy.
Ja niedawno sprzedałem Karawana A 91 r auto było wporządku miało motor 2,0 i musze stwierdzić że jak na takie auto to LENIWE.
Teraz kupiłem następnego Karawanka w tam samym roczniku ale C30SEJ 24V. I to jest dopiero odpowiedni motorek do takiego autka. Mam oczywiści gaz. Więc jesli jeżdże spokojnie tzn do 140km/h spala mi 12-13l gazu. Jazda spokojna bez żadnych gwałtownych przyspieszeń. Jak szalejesz spali nawet 18-20l. Dwulitrowa paliła mi tyle samo co ta.
Co do awaryjności to nie jest tak źle. Części są oczywiści troche droższe niż do 2,0.
Np 6 swiec, przewodów, więcej oleju do silnika. Klocki ham. są droższe ale nie jest tak źle.

Co tu dużo gadać C30SEJ w manualu to jest to.

Witam!
Ja pomykam Omą A z motorkiem 2.6.I nie narzekam.Poza trafioną pompą wodną (o tym wiedziałem przy zakupie) przy silniku nic nie wymieniałem.I jestem z niego zadowolony.Jeżeli chodzi o spalanie to jest nie najgorsze.Załozyłem gaz .13l/100-trasa,15l-miastko.To tak bez wariacji.. .Jak przycisniesz wiecej to też niewiele wiecej weźmie.Róznica 1-2 literki.Zreszta to chyba zalezy kto jak ma buty wyregulowane. .Ja jak kupowałem patrzyłem na podstawowe rzeczy.m.in.na blaszke.Jezeli chodzi o Omege A to sa takie miejsca gdzie korozja jest nagminna.I chyba kazda ma w tych miejscach tradzik "młodzieńczy"(np.drzwi od wewnetrznej str.czy tez podszybie-tylna klapa/karawanka/).Ale to jest do zrobienia.
Jezeli chodzi o silniki to mam znajomego i ma Karawanke 92r z motorkiem 2.0.Przejechał sie moja i juz chce swoja zamienic na 2.6 ewentualnie 3.0..jakbu nie patrzył Karawan to jest masa.
I to tak w telegraf.skrócie.

Pozdr.

Bast

ps.najwazniejsze to kupic z dobrych rąk!!

Omesia A z C20NE ma dynamike "tapczana" tj. w ruchu miejskim ciężko zgubić zwykłego Lanosa 1.6, dopiero po przekroczeniu 120 - 130 km/h różnica na korzyść Omy jest zauważalna. Co do DualRamu i C30NE to jest inna bajka, 6 garnków robi swoje a i spalanie nie jest tak przerażające, jak ktoś jeździ samochodem który waży tyle ile mała ciężarówka to wie że 12 litrów na mieście to dobry wynik

Ja wypowiem się jako były posiadacz 3.0SEJ automat caravanka 91' - auto ogólnie super, tylko że kupiłem zajeżdżone i podpicowane. Czyli podstawą jest znalezienie egzemplarza BEZWYPADKOWEGO I NIE ZAJEŻDŻONEGO! Jeśli spełnisz te warunki będziesz się rozkoszował rewelacyjną jazdą i nieprzeciętnymi osiągami. Spalanie ok.15l w mieście przy normalnej jeździe, w trasie dużo mniej. Oczywiście przy wielkim szaleństwie dojdzie do 18-20l (ale to przy totalnym pedale w podłodze non-stop). Spalanie oczywiście dotyczy LPG!!
Części na pewno droższe od tych do 2.0 ale w sumie nie powinenieś dużo robić przy zadbanym egzemplarzu...

Polecam 3.0 GORĄCO bo to niebywała frajda mieć taki wózek - czujesz to poprostu, że "górujesz" nad innymi użytkownikami drogi...
Jeśli tylko masz pieniądze, bierz 6 garnków

[ wiadomość edytowana przez: Makaveli dnia 2003-10-04 14:14:56 ]

Witam!!!
Przychylam sie do postow poprzednikow. Osobiscie jezdze Omega 2,6i Dual ram z ta roznica, ze w sedanie. Chyba bym ja tylko zamienil na C30NE ale taka w sedanie nie latwo znalezc. Moj model z 93r jest niezle wyposazony (bez skory, klimy i tempomatu). Jesli chodzi o blachy to delikatne wykwity na tylnej klapie, silnik - narazie nic nie musialem przy nim robic (kupilem ja jak miala 125tyz a teraz ma 172tys), spalanie w trasie 10L miasto max 18L oszywiscie mowie o LPG.
Podsumowujac goraco polecam takie auto jesli kogos tylko stac to napewno bedzie zadowolony.
Pozdrowka
Arek